2012. április 16., hétfő

Színes (nyuszifül-)rizstészta szezámszósszal


A kínaiak egy különös találmánya a rizstészta, amit minden elképzelhető formában készítenek. Az egyik kedvencünk az ovális, hosszúkás rizstészta, amit magunk között csak nyuszifültésztának neveztünk el. Azért kedveljük annyira, mert az olyannyira jellemző állaga nagyon izgalmas alapanyaggá teszi: textúrája ugyanis rágós, de nem nyúlós, puha, miközben meglehetősen masszív. Egyszóval az európaiak számára egy meglehetősen ismeretlen, de izgalmas állag alakul ki, ha megfelelően készítjük el.


A "nyuszifültészta" nyersen betonkemény, elkészítéséhez pedig néhány aprócska, egyszerű trükköt kell használni. A tésztát főzés előtt minimum 12 órára be kell áztatni, utána pedig lobogó vízben csupán addig főzni, amíg fel nem jön a víz felszínére. A szószt készítsük el előre, hogy a kifőtt tésztára öntve azonnal tálalni tudjuk. Mind az áztatás, mind a főzési idő, mind pedig a gyors tálalás fontos ahhoz, hogy a tészta megfelelő állagú legyen. Ha nem áztatjuk be, akkor hosszú főzési idő mellett sem fő meg, hanem maximum szétmállik a vízben. Ha túl hosszan főzzük, ragadós lesz, ha pedig nem tálaljuk azonnal, összeragad. Az összeragadást megfelelő mennyiségű szósszal késeltetni lehet.
Ha az egyszerű trükköket betartjuk, akkor nagyon egyszerűen és gyorsan igazán különleges fogás készíthető belőle. Arról nem is beszélve, hogy remekül variálható, attól függően, hogy éppen mit találunk otthon. Az alábbi recept is a maradékfelhasználás jegyében készült: mindenféle zöldséget felvágtam, amit a spájzban és a hűtőben találtam, kitaláltam hosszá egy szószt, és örömmel állapítottam meg, hogy szép színes és emellett izgalmas étel lett az eredmény, amit érdemes megosztani.

Mivel a tésztához használt zöldségek most elsősorban a maradékokból adódtak, a szószt kellett úgy variálni, hogy szezonális legyen, és az éppen aktuális felmerülő lehetséges egészségi problémákat ellensúlyozni tudja, illetve a megelőzést támogassa. Ennek fényében esett a választás a szezámmagra, mint egyik fő alkotóelemre. A fekete szezámmag ugyanis táplálja a vért és a Yint, és ezáltal nedvesíti az emésztőrendszert, mely a tavasszal gyakran felmerülő szárazságot ellensúlyozza. Emellett a szezámmag tonizálja a májat és a vesét, melyek tavasszal különösen érzékenyek a környezeti hatásokra: a máj a tavasszal erős Fa elem miatt kerül nyomás alá, a vese pedig a téli hidegek miatti kimerüléséből próbál ilyenkor felépülni. Érdemes tehát mindkettőt megtámogatni egy kicsit táplálkozással is!

Színes nyuszifül-rizstészta szezámszósszal
Hozzávalók 4 személyre
  • 50 dkg rizstészta (kínai élelmiszerüzletekben kapható), 12 órára hideg vízbe áztatva
  • 1 póréhagyma, megmosva és csíkokra vágva
  • 1 kis fej lilakáposzta, megmosva és vékony csíkokra vágva
  • 2 db kápiapaprika, megmosva és vékony csíkokra vágva
  • 1 csokor hónapos retek, megmosva és félkarikára vágva
  • 1 dl olaj
Szószhoz:
  • 0,5 dl olaj
  • 6 cikk fokhagyma, megtisztítva és felaprítva
  • 2 dkg (ujjnyi) gyömbér, megtisztítva és felaprítva
  • 2 ek szezámpaszta (ha nincs készen, akkor pirítsunk meg 2 ek szezámmagot, és erős turmixgépben 2 ek olajjal őröljük krémes állagúra)
  • 2 ek fekete szezámmag, szárazon megpirítva
  • 3 ek szójaszósz
  • 3 ek rizsbor
  • 1 ek rizsecet
  • 2 dl alaplé
Tálaláshoz: 
  • 1 cs korianderzöld vagy petrezselyemzöld, megmosva és apróra vágva
  1. Készítsük elő a hozzávalókat: mindent tisztítsunk és mossunk meg, majd aprítsunk megfelelő nagyságúra és alakúra.
  2. Tegyünk fel főni 5 liter vizet főni a tésztának, és forraljuk fel.
  3. Míg a víz felfő, készítsük el a szószt és süssük meg a zöldségeket.
  4. A szószhoz forrósítsuk fel az olajat egy wokban vagy serpenyőben, tegyük bele a fokhagymát és a gyömbért, pirítsuk 1 percig, majd tegyük bele a szezámpasztát, jól keverjük össze. Öntsük hozzá a szójaszószt, rizsbort, rizsecetet és az alaplevet, keverjük el. Szórjuk bele a fekete szezámmagot. Fedjük le, és tartsuk melegen!
  5. Forrósítsunk fel 2-3 evőkanál olajat egy wokban vagy serpenyőben, egyenként pirítsuk meg a zöldségeket - a káposztát, a paprikát és a retket illetve a póréhagymát. A káposztát 4-5 percig pirítsuk, a paprikát és a retket elég 1-2 percig, a póréhagymát pedig 2-3 percig pirítani.
  6. A lobogó vízbe tegyük bele az áztatóvízből leszűrt rizstésztát, főzzük 2-3 percig - amíg feljön a víz felszínére. Szűrjük le.
  7. A leszűrt tésztát tegyük egy lábasba, öntsük rá a pirított zöldségeket és a forró szószt. Óvatosan forgassuk össze,vigyázva, hogy a tészta ne törjön!
  8. Zölddel megszórva tálaljuk!

    Nincsenek megjegyzések:

    Megjegyzés küldése