2012. május 31., csütörtök

Csípős-savanyú gombaleves tojással


Ez az abszolút kedvence mindenkinek. Már többször készítettem, s minden alkalommal ez viszi el a "leves-pálmát". Kiadós, mégis nagyon frissítő leves meleg tavaszi, nyári napokra, sőt másnaposság ellen is remek orvosság...

E jó tulajdonságai a savanyúsága miatt domborodnak ki, ugyanis a fa elemhez tartozó savanyú íz összehúzó, koncentráló hatású, a testnedveket pedig felfelé emeli.Tavasszal és nyár elején érdemes ezért beiktatni a savanyú ételeket, ízeket az étrendünkbe, ugyanis az ilyenkor jóleső meleget a savanyú íz által a test képes jobban bent tartani, emellett pedig a tavasszal (március, április) erősen aktív májat támogatja. A csípős-savanyú gombaleves elkészítésekor shitake gombát használjuk, ami hatékonyan támogatja a test méregtelenítését.

Csípős-savanyú gombaleves tojással
Hozzávalók 4 személyre
  • 4 db nagyobb vagy 6 kisebb szárított shitake (tongku) gomba
  • 0,5 dl olaj
  • 1 ek + 1 ek világos szójaszósz
  • fél póréhagyma, megmosva és kockára vágva
  • 3 cikk fokhagyma, megtisztítva és apróra vágva
  • 1,5 l zöldség- vagy húsalaplé
  • 2 tojás
  • 1 ek világos rizsecet
  • 1 ek szezámolaj
  • 1 ek kukoricakeményítő, 1 dl hideg(!) vízben elkeverve
  • 3-4 szem frissen őrölt bors
  • 1 csokor petrezselyemzöld vagy koriander
  1. A shitake gombákat tegyük egy tűzálló tálba és öntsünk rá forró vizet. Hagyjuk állni 15 percig, majd szűrjük le úgy, hogy fogjuk fel a levét - ezzel a levest dúsítjuk majd. (Előfordulhat, hogy a gomba levében leülepszik némi homok. A leülepedett homokot ne öntsük a levesbe - az utolsó fél deci gombavizet öntsük ki.)
  2. A leszűrt gombából nyomkodjuk ki a vizet, és vágjuk vékony csíkokra. (Ha nagyobb gombafejeink vannak, először vágjuk ketté.)
  3. Forrósítsunk fel egy wokot, majd benne az olajat. Tegyük bele a gombát, és kevergetve pirítsuk 2-3 percig.
  4. Öntsünk rá 1 ek szójaszószt, pirítsuk tovább egy percig.
  5. Tegyük hozzá a póréhagymát és a fokhagymát, és pirítsuk újabb 2-3 percig.
  6. Öntsük fel az alaplével, és fedő alatt forraljuk fel.
  7. A felforrt levesbe keverjük bele a kikevert kukoricakeményítőt, forraljuk 2 percig.
  8. A tojásokat egy tálban verjük fel, öntsük hozzá a rizsecetet, szezámolajat, sózzuk és borsozzuk, és keverjük alaposan össze.
  9. Egy fakanállal állandóan kavargatja vékony sugárban öntsük a leveshez a tojáskeveréket.
  10. Zölddel megszórva azonnal tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése