2012. május 28., hétfő

Sóskapástétom


Kicsit elhanyagoltam mostanában a blogot. Elnézést! Pótolom, ugyanis recept és fénykép van bőven, csak éppen idő és energia nem volt leülni és megszerkeszteni a bejegyzéseket.

Ezúttal a tavaszok egyik nagy sztárjával jelentkezem - sóskával -, ami valljuk be nem mindenki szíve csücske. A sóska Magyarországon viszonylag sokat fogyasztott zöldség tavasszal és nyáron, ennek ellenére is kevés variációs lehetőség alakult ki a hagyományos magyar konyhában: leginkább szószként, főzelékként vagy levesként tálalják.

Számomra két dolog miatt tűnt érdekesnek a sóska-kérdés: egyrészt kíváncsi voltam, hogy lehet-e belőle mást is csinálni a fentieken kívül - lehet, mégpedig sokmindent! - , másrészt pedig azt szerettem volna kideríteni, hogy a megrögzött sóskaelleneseket meg lehet-e győzni. Erre is igen a válasz, ugyanis ezt a sóskapástétomot eddig még mindenki nagyon szerette, aki kóstolta. A kulcs pedig ismét nem más, mint a harmónia.


A sóska erősen savanyú ízét mindenképpen ellenpontozni kell valahogyan - ami az Öt elem nyelvére lefordítva annyit tesz, hogy a fa elemű sóska mellé mindenképpen kell valami földes íz, ami csökkenti a savanyú összehúzó hatását. Ezt egy gyors kísérlettel otthon ki is próbálhatjuk: vegyünk valami nagyon savanyút a szánkba - sóska, citromlé - , és nézzük meg a hatását: látjuk majd, hogy erősen összehúz és nagyon beindítja a nyálelválasztást. Ha ekkor valami édeset kapunk be mellé - méz, cukor -, akkor ezt az összehúzó hatás elkezd egy kicsit enyhülni. Ebben a pástétomban ezt a hatást elsősorban a napraforgómaggal érjük el. A napraforgómag íze mellett kihasználjuk az állagát is, ugyanis darálva jól kenhetővé teszi a pástétomot. A sóska és a napraforgómag mellett a kapor e pástétom harmadik fontos összetevője, ami ugyancsak föld elemű, és fűszeressége által érdekes mélységet ad a pástétomnak. E három összetevőn kívül kedvünkre variálhatjuk is a pástétomot, alább azonban egy receptben adunk egy irányt, amiből kiindulva jól kenhető állagot érünk el, és az ízek is harmonikusan alakulnak majd.

Tippek pástétomokhoz: 
  1. Remekül dúsítható mind ízében, mind pedig tömegre és állagra a pástétom - általában mindegyik - zöldségalapléből leszűrt zöldséggel, amit összeturmixolva kell a pástétomhoz keverni.
  2. Elképesztően krémes állagúvá teszi a pástétomokat az összeturmixolt főtt rizs. Ugyanez érvényes a krumplira is.
Sóskapástétom
Hozzávalók 4 főre
  • 40 dkg sóska, megtisztítva és megmosva
  • 3 gerezd fokhagyma, megtisztítva és apróra vágva
  • 20 dkg tisztított napraforgómag, megpirítva és ledarálva
  • 1 csokor kapor, megmosva és felaprítva
  • 1,5 dl olaj
  • 1 tk méz
  • 1 kk só
  • 10 dkg főtt rizs
  1. Olajon futtassuk meg a fokhagymát, adjuk hozzá a sóskát és fedő alatt fonnyasszuk meg néhány perc alatt. Közben kevergessük.
  2. Kézi botmixerrel pürésítsük, majd szórjuk bele a napraforgót és a rizst. Turmixoljuk hozzá.
  3. Ízesítsük sóval, mézzel és kaporral, majd fakanállal alaposan keverjük össze.
  4. Kenyérrel és zöldségekkel tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése