2012. május 14., hétfő

Krumplilángos szendvics


A krumplilángos ritka vendég nálunk, valahogy soha nem jut eszembe, hogy csináljak. Pedig... Most kiderült, hogy nagyon sokoldalú alapanyag, mutatós és praktikus is egyben. Múltkor anyukám hozott néhány darabot, és akkor jutott eszembe, hogy valahogy érdekesebbé kellene tenni. Annyira jól sikerült, hogy mielőtt megettük volna, gyorsan lefényképeztem.


Azt tettem bele, amit éppen otthon találtam: salátalevelet, retket, sambal oleket (indonéz csípős paprika szósz), kecsketejből készített kefirt és gyömbérrel főtt sárgaborsópürét. Összehajtogattam - mint egy palacsintát -, és úgy ettük boldogan. Kipróbáltam a szállíthatóságot is, alufóliába csomagolva és egy műanyag ételtárolóban bárhová magunkkal vihetjük úti elemózsiának.

Krumplilángos szendvics zöldségekkel és gyömbéres sárgaborsópürével
Hozzávalók 4 személyre (fejenként 2 db szendvicshez)
Krumplilángos tésztájához
  • 60 dkg krumpli, héjában megfőzve, langyosan megtisztítva és villával összetörve (megfőzve 50 dkg)
  • 15 dkg liszt ( attól függőn, hogy a krumpli mennyire lisztes, kicsivel több vagy kevesebb)
  • 1 db tojás
  • 1 kk só
 Töltelékhez
  • 8 db salátalevél, megmosva és leszárítva
  • 8 db hónapos retek, kockára vagy vékony szeletekre vágva
  • 2 dl kefír vagy joghurt
  • néhány szál snidling, apróra felvágva 
  • 8 tk sambal olek vagy bármilyen más csípős szósz
  • 5 dkg sárgaborsó, gyömbérrel megfőzve és kevés só hozzáadásával botmixerrel összeturmixolva
Tipp: A húsevők sárgaborsó helyett tehetnek bele kacsazsíron hirtelen megsütött, kockára vágott csirkemellet (50 dkg), amit 1 teáskanál ötfűszer keverékkel szórjanak meg, majd süssék rá 1-2 perc alatt állandó kavargatás mellett.
  1.  Állítsuk össze a krumplilángos tésztáját, majd osszuk 8 darabra. (Ennél a mozzanatnál az a fontos, hogy a krumpli langyos legyen - ha hideg vagy túl meleg, ragadós lesz a tészta.)
  2. Egy lisztezett felületen nyújtsuk ki a tésztagombócokat szabályos kerek formájúra.
  3. Egy kevés olajat forrósítsunk fel egy palacsintasütőben vagy vasserpenyőben. (Akinek van sparheltje, süsse természetesen azon!)
  4. Egyenként süssük meg a krumplilángosok mindkét oldalát.
  5. Töltsük meg a krumplilángosokat: kenjünk rá egy evőkanálnyi sárgaborsópürét, tegyünk rá egy salátalevelet, retket, csípős szószt, snidlinggel kikevert kefírt (joghurtot).
  6. Tekerjük fel, mint egy palacsintát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése