2012. május 4., péntek

Tejsavós lepény - egyszerű vacsora vagy reggeli, esetleg tunkolós köret


Ha elfogy az otthon sütött kenyér, mégis azt ennénk, soha nem a közért jut eszünkbe, hanem a lepény. A lepény ugyanis finomabb, mint a boltban vásárolható bármely kenyér vagy péksütemény, és ráadásul még hamarabb kész is van, mintha leugranánk a boltba.

Ezt a lepényt azért szeretjük olyan nagyon, mert villámgyors, emellett pedig a túrókészítés után visszamaradt tejsavót használva - víz helyett - egy egészen különleges ízvilág bontakozik ki. A különbség a vízzel készített és a tejsavóval készített lepény között nem olyan hatalmas, és mégis ég és föld a kettő. A tejsavó ráadásul egy rendkívül értékes alapanyag, amit Indiában italként és ételkészítéshez is rengeteget használnak, ugyanis fantasztikus hatással van az emésztőrendszerre. Az indiaiak főznek benne rizst, keverik lepényekhez, de készítenek belőle üdítő nyári italokat, mindenféle fűszerekkel és gyümölcsökkel keverve.
A tejsavó beindítja az emésztőrendszert, így segít székrekedés, puffadás esetén, ugyanis serkenti a bél perisztaltikus mozgását, és így felgyorsítja az emésztést. Mindenféle emésztőrendszeri gyulladás esetén használható, ugyanis prebiotikus hatású. Emellett jótékonyan hat a májra. A tejsavó sokkal könnyebben emészthető, mint a tej, ugyanis nincs benne kazein, ami az ember számára emészthetetlen, ezzel szemben viszont tartalmazza a tej ásványi anyag tartalmának 80 %-át. További hasznos infók: itt
Ha tehát túró vagy ricotta készül, a tejsavót ne öntsük ki! A túró készítésekor savanyú, a ricotta után pedig édes tejsavó marad. Az édeset bármibe lehet használni, a savanyút inkább főzéshez vagy kenyérsütéshez érdemes használni.

Lepény
Hozzávalók 8 db lepényhez 4 főre
  • 50 dkg sima liszt
  • kb. 2 dl tejsavó vagy víz
  • 1 tk só
  • kb. 1 dl olaj a sütéshez
  1. Keverjük össze a hozzávalókat egy tálban. A liszt állagától függően lehet kicsit lágyabb vagy keményebb a tészta. A cél: jól gyúrható tésztát készítsünk, ami nem ragad, viszont könnyen nyújtható. Tehát ha a fentebb megadott mennyiségek használata mellett túl ragadós a tészta, tegyünk hozzá még egy kevés lisztet, ha viszont túl kemény, akkor egy kevés vizet vagy savót.
  2. Letakarva pihentessük a tésztát 15 percig.
  3. Osszuk nyolc részre a tésztát, és egyenként nyújtsuk ki 3 cm vastagra.
  4. Egy vas- vagy teflonserpenyőt forrósítsunk fel, öntsünk bele egy evőkanálnyi olajat, és egyenként süssük ki a lepényeket. Az olajat minden sütés előtt pótoljuk.

3 megjegyzés:

  1. Ez a fénykép szuper lett!! :)
    Judit

    VálaszTörlés
  2. Szerintem is remek a kép a csírával és a tojással.

    VálaszTörlés
  3. kipróbáltam. a tejsavóval tényleg más..most kecsketejsavót használtam. hozzá medvehagymás zöldbabrántotta készült. ebéd lett belőle.

    VálaszTörlés