2012. május 6., vasárnap

Pitypangvirágból szörp


Igazából hanyagolni akartam az éven a pitypangot már itt a blogon, mert nem akartam unalmas lenni. Volt süti, pizza és tempuratésztába mártott pitypang eddig. Most az élet közbeszólt, ugyanis a pitypangszörp akkora sikernek bizonyult, hogy nem győztem elmondani a receptjét. A tizenötödik kérdezőnek aztán azt mondtam, hogy ma felteszem a blogra.
A recept nagyon egyszerű, az íze pedig pontosan olyan, mint amilyennek a nektárt képzelem.

Ha még ebben az évben szeretnénk megcsinálni, igyekezzünk, ugyanis egyre kevesebb pitypangvirágot látni a mezőkön, annál több azonban a fehér bolyhos pitypangfejecske mindenütt...

Pitypangszörp
Hozzávalók 5 literhez
  • 1 kg pitypangvirág (csak a virág fejét szedjük, szár nélkül)
  • 1 kg narancs, megtisztítva és apró kockára vágva
  • 1 kg citrom, megtisztítva és apró kockára vágva
  • 50 dkg nádcukor
  • 5 l víz
  1.  Mossuk meg alaposan a virágokat, csepegtessük le.
  2. 5 liter vízben tegyük oda főni a virágokat a naranccsal és a citrommal együtt.
  3. Főzzük kb. 1 óráig, majd hagyjuk állni legalább 1 napig, maximum két napig.
  4. Szűrjük le a virágokat és a citrusokat, jól nyomjuk ki belőlük a levet közben.
  5. Az átszűrt léhez keverjük hozzá a cukrot, és főzzük fel.
  6. Kigőzölt üvegekbe tegyük, ha szeretnénk hogy elálljon, majd tegyük száraz dunsztba. Ha azonnali fogyasztásra megy, akkor elég a tisztára mosott üveg. Ez utóbbi esetben viszont hűtőben tárolnám. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése