2012. május 9., szerda

Rizslisztes palacsinta 2. - tojás nélkül


Nem hagyott nyugodni a rizslisztes palacsinta, mindenképpen tovább kellett göngyölíteni a történetet. Két irányban indultam el: egyrészt a tésztán szerettem volna egy kicsit alakítani, másrészt az akácvirágot meglátva nem lehetett nem az édes irányba elmozdulni...


Az akácvirágból sokféle édesség készülhet. Hagyományosan sűrű palacsintatésztába mártva kisütik, a bodzához hasonlóan szörp is készíthető belőle. A virágokat teaként is fogyaszthatjuk, mégpedig - a hársfavirághoz hasonlóan - meghűléses megbetegedések kezelésére, köhögés ellen. Érdemes tehát egy adag virágot gondosan kiszárítva eltenni.

Mindenkinek nagyon ízlett a palacsinta tegnapi verziója - ezért is került fel ide -, bennem azonban motoszkált egy kicsit a tészta állaga. Sokaknak éppen azért tetszett annyira, mert kicsit ragadós volt, szinte krémes állagú sütés után, nekem ez azonban határeset volt, na meg a tojás is ki akartam hagyni azok kedvéért, akik nem esznek ilyesmit. Most tehát egy tojás és ugyancsak tejmentes verzió készült, mégpedig úgy, hogy a rizslisztet fele arányban búzaliszttel kevertem.


Rizslisztes palacsinta 2. - tojás nélkül
Hozzávalók 4 személyre
 • 20 dkg ragadós rizsliszt (glutinous rice flour)
 • 20 dkg sima búzaliszt
 • 4 dl víz (vagy kókusztej)
 • 1 tk só
 • kb. 1 dl olaj
 • 30-40 fürt akácvirág, megmosva és lerázogatva - a felét tegyük el "tölteléknek" és díszítésnek
 • akácméz
 1. A lisztekből, sóból, egy evőkanál olajból és vízből csomómentes tésztát keverünk. 
 2. Beleszórjuk az akácvirágok felét, elkeverjük.
 3. Egy palacsintasütőben egy teáskanál olajat melegítünk, majd egy szedőkanálnyi tésztát kanalazunk bele, mozgatva szétterítjük.
 4. Mindenkét oldalát megsütjük.
 5. A maradék akácvirágokból szórunk rá, megcsorgatjuk mézzel, és félbehajtva, akácvirágokkal díszítve tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése