2012. május 16., szerda

Spenót gyömbérmártásban


Az árvácska ezúttal díszítés, viszont ehető, és remekül illik a gyömbérszószban tálalt spenóthoz, ráadásul nem csak az íze, hanem a hatása miatt is. De erről majd egy kicsit később.
Nagyon egyszerű elkészíteni a gyömbéres spenótot: gyors, alig kell hozzá néhány alapanyag, és azok is viszonylag könnyen hozzáférhetőek egy ázsiai élelmiszerboltban. Egyszóval szinte kötelező kipróbálni, főleg azoknak, akik utálják a spenótot - garantáltan meglepődnek ugyanis az új ízélmény kapcsán. Nem kell más mellé, csak egy adag jó minőségű jázminrizs. A receptet Az igazi kínai konyha című szakácskönyvből adaptáltuk.

A spenótról mindenféle hír kering - leginkább magas vastartalmáért dicsérik -, emellett azonban a klorofilltartalma is kiemelkedő, mint ahogy minden más természetes körülmények között termesztett zöld színű növénynek. Mindkét tulajdonsága nagyszerű vérképzővé teszi. A kínaiak a spenótot "csúsztató" tulajdonságúnak tartják, ugyanis segíti a szervezet belső mozgásait - bélmozgás, vizeletürítés -, ezért székrekedést és vizelési rendellenességeket gyógyítanak vele. Mindemellett segíti a vérből kiválasztani a toxinokat, így hatékonyan alkalmazható a tavaszi tisztítás folyamán is. Az erős kiválasztást serkentő tulajdonságai miatt a kínaiak nagy mennyiségben nem ajánlják laza széklettel, vizelet-inkontinenciával vagy akaratlan magömléssel bajlódó embereknek.
Az árvácska többféle betegség esetén használatos a népi gyógyászatban, többek között vizelethajtó tulajdonsága miatt alkalmazzák, tehát remekül kiegészíti a spenótot.

Az Öt elemes konyha szempontjából az alábbi recept harmonikusnak tekinthető, ugyanis mind az öt ízt képviselik a hozzávalók. A hozzávalók mennyiségi arányai a fém (gyömbér) és a fa (rizsecet) irányba tolják el a föld elemű spenótot, ezért a recept elsősorban a tavaszi és nyári napokon alkalmazható hatékonyan a környezeti befolyások ellensúlyozására. A spenót édeskés, hűtő tulajdonságú, emellett pedig sem nem yangosít, sem nem yinesít. A fa elemű ecet hűt és összehúz, a fém elemű gyömbért pedig képes levezetni a tűz melegét.

Spenót gyömbérmártásban
Hozzávalók 4 személyre
  • 60 dkg spenót, megtisztítva és alaposan megmosva
  • 4 dkg gyömbér, megtisztítva és felaprítva
  • 5 ek rizsecet
  • 1 ek világos szójaszósz
  • 1 tk só
  • 1 ek szezámolaj
  • kb. 2 dl olaj
  1. Forrósítsunk fel egy wokot vagy serpenyőt, öntsünk bele fél dl olajat, és tegyünk bele 2-3 maroknyi spenótot. Kavargatva hirtelen süssük addig, amíg összeesik. Ismételjük meg ezt addig, amíg az összes spenót elfogy.
  2. Egy csészében keverjük ki a szósz hozzávalóit: rizsecet, szójaszós, szezámolaj, só.
  3. A wokban melegítsünk fel ismét egy deci olajat, tegyük bele a gyömbért, kavargatva pirítsuk 2 percig magas lángon.
  4. Öntsük hozzá a kikevert szószt, és keverjük össze.
  5. Öntsük az előkészített spenótra. 
  6. Tűz fölött forgassuk össze.
Tálalás: Jázminrizzsel és néhány szép árvácskával kínáljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése