2012. június 5., kedd

Karalábé + rizstej = Karalábékrémleves mezei zsályával


Friss, könnyű, üde leves, amit csak ilyenkor lehet elkészíteni - a zsenge karalábé szezonjában. A cél a könnyűség mellett a tiszta íz is volt, így a karalábén illetve a rizstejen kívül csupán fokhagyma és némi olaj került bele. Így nem csupán az eredmény, hanem majdcsak az összes hozzávaló is fehér volt. Ez a VKF 49. fordulójának kiírása miatt volt fontos szempont, hiszen a téma ezúttal a fehér szín volt. Fehér színű - lehetőleg sós étel - készítését kérte a Mandulasarok blog írója, amit egy másik színnel lehet kiegészíteni.

Kiinduláskor arra voltam kíváncsi, hogy lehet e tejszín nélkül krémes állagú levest készíteni. Igen, lehet. Sőt a rizstej semleges íze talán még sokkal jobban illik a karalábéhoz, mint a tejszín, ugyanis nagyon jól hagyja érvényesülni a karalábé visszafogott, mégis karaketeres ízét. Az eredmény egy bézs színű leves, amit a mezei zsálya mindenhol pompázó lila virágával díszítettünk és ízesítettünk. A mezei zsálya virágának íze harmonikusan ellensúlyozza a karalábé édeskés-keserű, enyhén csípős, mégis semleges ízét, ugyanis teltséget és izgalmas ellenpontot képez.

Rengetegféle zsálya létezik, kertekben is sokfelé előfordul legalább három-négy fajtája. Fűszernövényként a konyhában is használatos, gyógyhatása miatt is termesztik azonban, ugyanis sokféleképpen alkalmazható. "A zsálya gyulladáscsökkentő, gyomorerősítő, izzadásgátló, sebgyógyító hatású. Teája száj- és hasüregi gyulladások, vese- és májpanaszok, kóros éjszakai izzadás és vizelési inger ellen segít, valamint menstruációs panaszokra is hat. Ha friss zsályalevelet rágcsálunk, tisztítják, erősítik és fertőtlenítik a fogínyt."
(Franz-Xaver Treml: Gyógy- és fűszernövények. Sziget Kiadó, 2010)

A rizstej elkészítése rendkívül egyszerű, felhasználási lehetőségei viszont olyannyira sokfélék, hogy érdemes akár nagyobb adagot készíteni, ugyanis hőtőben egészen sokáig - egy hétig mindenképpen - remekül tárolható. Készíthetünk belőle turmixokat, gabonakávét, levesek krémesítésére használhatjuk tejszín vagy tej helyett, de egy kevés mézzel akár magában is finom csemege. Az ára is rendkívül kedvező, ugyanis a boltban vásárolható rizstejjel ellentétben fillérekbe kerül. Nem kell más hozzá ugyanis, csak egy maroknyi rizs és némi víz (2 liternyi egy maroknyi rizshez). Felforraljuk, és fedő alatt főzzük legalább egy órán keresztül. Így a rizs teljesen szétfő, és botmixerrel néhány másodperc alatt szét lehet turmixolni. Ha azonnal használni akarjuk, szűrjük le, ha van egy kis időnk, akkor hagyjuk leülepedni, és a felszökő levet szedjük és használjuk.

Karalábékrémleves rizstejjel
Hozzávalók 4 személyre
  • 2 db közepes karalábé, megtisztítva és apró kockára vágva
  • 3 cikk fokhagyma, megtisztítva és apróra vágva
  • 0,5 dl olaj
  • 1,5 l rizstej
  • néhány csepp citromlé
  • 3-4 szál mezei zsálya
  • 1 tk só
  1. Az olajat forrósítsuk fel, és tegyük bele a karalábét. Forgassuk össze.
  2. Adjuk hozzá a fokhagymát, kavarjuk jól meg, majd öntsünk rá fél deci vizet, és fedjük le.
  3. Fedő alatt alacsony lángon pároljuk negyed óráig - időről-időre kavarjuk meg.
  4. Miután a karalábé megpuhult, öntsünk hozzá fél liter meleg rizstejet, majd forraljuk fel.
  5. Vegyük le a tűzről és botmixerrel pürésítsük.
  6. Öntsük hozzá a maradék rizstejet, és újból forraljuk fel.
  7. Sóval ízesítsük.
  8. Tálaljuk mezei zsálya virágával megszórva.

3 megjegyzés:

  1. Jól hangzik, tetszik, hogy rizstejet használtál! :)

    VálaszTörlés
  2. remek a kép! a jól eltalált virágos díszítések ezekből az egyszerű étkekből is csodakülönlegességeket varázsolnak. :)

    VálaszTörlés
  3. Fantasztikusak ezek a virágok! Szépek, emellett azonban olyan különleges ízeket csempésznek a tányérokra, amiket eddig nem ismertünk.

    VálaszTörlés