2012. június 26., kedd

Mángoldlepények: gözleme és fatayer

Fatayer - libanoni tésztatáska mángolddal, fetasajttal, aszalt paradicsommal és fekete hagymamaggal
A fatayer alapvetően partyfalatka, de akár előételként vagy nyáresti borozások/sörözések/fröccsözések kísérője is lehet. egyszerű, gyors, akár előre is elkészíthető, és bármivel tölthető, ami eszünkbe jut. Ezúttal mángold került bele, amit fetával, aszalt paradicsommal és fekete hagymamaggal fűszereztünk. A tésztája ropogósra sül, a töltelék pedig a meleg sütőben krémesre párolódik.

Gözleme - török töltött lángos szumákkal ízesített mángolddal 
A gözleme olyan mint egy töltött lángos, különbség szinte csak a kelesztési időben mutatkozik: itt gyorsan kelt tésztát töltünk, mégpedig azzal, amit éppen találunk otthon. Próbáltuk már paprikás krumplival(!), spenóttal, kolbászos krumplival, fetás sárgarépapástétommal és most szumákkal ízesített mángolddal. A variációk száma valószínűleg végtelen.

Minkét ételhez ugyanazt az egyszerű élesztős tésztát használtuk, a sütés módja - a fatayer sütőben, a gözleme olajban sül - miatt azonban a tészta teljesen más karakterűvé válik.

Tészta
Hozzávalók 16 db fatayerhez (falatka) vagy 4 db töltött lángoshoz (Előételként 4, főételként 2 személyre)
  • 25 dkg liszt
  • 1/2 csomag élesztő
  • 1 dl kézmeleg víz
  • 1/2 tk cukor
  • csipetnyi só
  • 2 dl olaj a gözleme sütéséhez
  1. Az élesztőt futtassuk meg a cukorral elkevert vízben. Várjuk meg, amíg elkezd felhabzani.
  2. Egy tálban keverjük a liszthez a sót, majd öntsük bele az élesztős vizet, és gyúrjunk belőle viszonylag kemény tésztát. 
  3. Takarjuk le tiszta konyharuhával, és hagyjuk állni 15-20 percig meleg helyen.
  4. Töltés:
    1. A gözleméhez: Osszuk 4 részre a tésztát, formázzunk belőle golyókat, és nyújtsuk ki szép kerekre. Osszuk el benne a tölteléket arányosan. Hajtsuk ketté, majd nyomkodjuk össze a szélét - hajtogassuk egymásra a széleit 45 fokos szögben haladva.
    2. A fatayerhez: A tésztából készítsük egy kb. 5 cm átmérőjű rudat, vágjuk 16 egyforma darabra - ezt legegyszerűbben akkor érjük el, ha mindig felezzük a tésztát. A darabokat nyújtófával nyújtsuk egyenletes kerek formára. A kerek tésztácskák közepére tegyünk tölteléket, majd három oldalon csípjük össze a tésztát.
  5. Sütés: 
    1. A gözlemét forró olajban süssük aranybarnára, majd azonnal tálaljuk.
    2. A fatayert sütőpapírral bélelt tepsiben, előmelegített sütőben süssük kb. 20 percig - amíg aranybarna lesz a tészta. Melegen, langyosan vagy hidegen tálaljuk.
Mángoldtöltelékek
Szumákos
  • 40 kg mángold (a gözleméhez 50 dkg), megmosva és a levele csíkokra, a szára kis darabokra vágva
  • 3 cikk fokhagyma, megtisztítva és felaprítva
  • 1/2 dl olaj
  • 2 ek szumák (Török illetve közel-keleti élelmiszerüzeletkben akár kimérve is kapható. Savanykás ízű, intenzív piros színű porfűszer, ami az ételeket is szép pirosra színezi.)
  • 1/2 tk só
  • 2-3 szem frissen őrölt bors
  1. Egy előmelegített serpenyőben forrósítsuk fel az olajat, tegyük bele a mángoldot. Néhány perc alatt fonnyasszuk meg. Közben keverjük meg néhányszor.
  2. Szórjuk bele a fokhagymát. Forgassuk össze.
  3. Ízesítsük sóval és borssal.
 Fetás-aszalt paradicsomos
  • 40 kg mángold (a gözleméhez 50 dkg), megmosva és a levele csíkokra, a szára kis darabokra vágva
  • 3 cikk fokhagyma, megtisztítva és felaprítva
  • 10 dkg fetasajt
  • 4-5 db aszalt paradicsom, apróra vágva
  • 1/2 ek fekete hagymamag
  1. Egy előmelegített serpenyőben forrósítsuk fel az olajat, tegyük bele a mángoldot. Néhány perc alatt fonnyasszuk meg. Közben keverjük meg néhányszor.
  2. Szórjuk bele a fokhagymát. Forgassuk össze.
  3. Morzsoljuk bele a fetasajtot, tegyük bele az aszalt paradicsomot és a hagymamagot.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése