2012. június 21., csütörtök

Szójatej mentával


Ilyen forróságban legjobb egy hűsítő ital napközben, amiben akár némi tápláló szubsztancia is van. Ilyen a szójatej, amit sokféleképpen ízesíthetünk, így hozva változatosságot a hétköznapokba. Mivel hűtő tulajdonságú, és képes a szervezetben felhalmozódó túlzott hőt levezetni, nyáron rendkívül egészséges ital. Ázsiában lehűtve fogyasztják: Kínában egy kicsit édesítve, Vietnámban mentával turmixolva készítik. Nagyon finom friss gyümölcsökkel összeturmixolva is - eddig eperrel és barackkal próbáltuk, és fantasztikusan finom -, lehet bele zöldfűszereket tenni - mentát például -, de akár bármilyen más izgalmas fűszerrel is kipróbálhatjuk - kardamom jutna eszembe elsőként. Így biztosan soha nem fogjuk megunni! Lehet az alap szójatejből akár egy nagyobb adagot is készíteni, ugyanis néhány napig a hűtőben remekül eláll. Utána pedig ízesíthetjük mindig az adott napszaknak és hangulatnak megfelelően, vagy akár főzésnél is felhasználhatjuk.


A szójatej elkészítése rendkívül egyszerű. Egy kis előre gondolkodást igényel csupán, ugyanis a folyamat egy kicsit hosszadalmas, foglalkozni vele azonban nem kell sokat. A szójababot be kell áztatni főzés előtt legalább 4-5 órára, de akár egy éjszakán keresztül is maradhat az áztatóvízben. Leszűrés után tegyük oda friss vízben főni, és főzzük puhára. Melegen turmixoljuk össze botmixerrel, majd szűrjük le: a levét fogjuk fel, ez lesz a szójatej alapja, a maradék szójababot tegyük félre. A leszűrt levet hígítsuk fel vízzel, újra főzzük fel, majd lehűtve fogyasszuk. Kicsit édesítve - kevés mézzel vagy cukorral - pontosan olyan mint a bolti, ha valaki azt az ízt keresné.

A szójababnak rendkívül magas a fehérjetartalma, emellett nagy mennyiségű esszenciális zsírsavat is taralmaz. Az Öt elem tana szerint föld elemű, édes ízű, hűtő tulajdonságú hüvelyes. Erősíti a qit, feltölti a vért, méregtelenít - ellensúlyozza az alkohol hatását -, lúgosít. A többlet hőt  a vizeleten keresztül vezeti le, ugyanis vizelethajtó tulajdonságú, ezért nyáron különösen hasznos. Erősíti a lép-hasnyálmirigyet, így hatékonyan alkalmazható cukorbetegség esetén. Nedvesít, tisztítja az ereket és a szívet, javítja a vérkeringést.

Szójatej mentával
Hozzávalók 2 literhez
  • 3 dkg szójabab, legalább 4-5 órára vagy akár egy éjszakára beáztatva
  • 1 l víz
  • 1 ek nyírfa- vagy nádcukor vagy méz
  • 3 szál menta
  1. Tegyük oda főni a szójababot egy liter vízben. Főzzük puhára - kb. 1 óra alatt.
  2. Melegen turmixoljuk össze botmixerrel.
  3. Szűrjük át - felfogva a levet - ez lesz a szójatej alapja.
  4. Hígítsuk a felfogott folyadékot kétszeresére, és újra főzzük fel. 
  5. Ha cukrot használunk, még melegen keverjük hozzá, hogy feloldódjon. Ha mézet teszünk bele, várjuk meg, amíg langyosra hűl.
  6. Hagyjuk kihűlni szobahőmérsékletűre, majd hűtőben hűtsük tovább.
  7. Felszolgálás előtt turmixoljuk el benne botmixerrel a mentát, és szűrjük át.
Tipp: A leszűrt szójababot ne dobjuk ki, hiszen túró helyett használható palacsintatöltelékként vagy kőrözött alapanyagául, de bármilyen más kenyérre kenhető krémet készíthetünk belőle.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése