2012. június 7., csütörtök

Túrótorta sütés nélkül - 15 perc alatt...


Keksz alapú sütemények és torták azért lehetnek érdekesek, mert egyrészt nagyon hamar elkészíthetőek, másrészt saját sütésű vagy esetleg bolti teljes kiőrlésű kekszből sikerülnek a legjobban, nem utolsó sorban pedig nagyon egyszerűek. Ez az a kategória, amit semmiképpen nem lehet elrontani. Egyszerűsége ad leginkább lehetőséget azonban arra, hogy bármivel, bármikor, bárhogyan variáljuk. A kekszes alapot lehet natúr hagyni, és ekkor csak olvasztott vaj kerül bele, de bármilyen fűszerrel, darált dió-mogyorófélével, sóval vagy cukorral is ízesíthető, attól függően, hogy kinek és milyen alkalomra készítjük. Ugyanilyen gazdag lehet a feltétek variációinak száma is: a túró csak egy a rengetegféle feltét közül, amivel a kekszalap remekül működik. Nagyon finom mindenféle gyümölccsel, gyümölcskrémmel, csokoládéval... Néhány példa itt és itt.

Mi maradék házi túró hasznosítása céljából találtuk ki, mégpedig azért mert gyors, nem édes, könnyű és finom.


Attól függően, hogy milyen kekszet veszünk hozzá, változhatnak keksz-vaj arányok, legalábbis a tapasztalat azt mutatja. Mi ezúttal Korpovit kekszet használtunk, ami kifejezetten száraz, így ehhez kicsit több vajat kell önteni, hogy összeálljon és finom legyen. Ha más, vajas kekszet használunk, abban pár dekával kevesebb is elég szerintem.

Túrótorta keksztésztával
Hozzávalók (28 cm-es tortaformához)

Keksztésztához
 • 25 dkg Korpovit keksz
 • 20 dkg vaj
Túrótöltelékhez
 • 20 dkg túró
 • 1 ek méz
 • 1 ek rózsavíz/narancsvirágvíz
 • 1 narancs/mandarin kifacsart leve
 • 2 dl tejszínhab, habbá verve
 • 3-4 ek gránátalmaszirup
 1. Daráljuk le a kekszet diódarálóval vagy erős turmixgépben, robotgépben.
 2. Olvasszuk fel a vajat, és keverjük össze a kekszmorzsával. (Ha szeretnénk, keverjünk hozzá fűszereket vagy sót.)
 3. Egy kapcsos tortaforma alját vonjunk be sütőpapírral, majd tegyük rá a kapcsos oldalát, mégpedig úgy, hogy a sütőpapír alul-kívül legyen. Vágjuk körbe a tortaforma körül a sütőpapírt.
 4. Tegyük a vajas kekszmorzsát a tortaformába, egyenletesen lapítsuk le, majd egy pohár aljával nyomjuk bele, hogy minél jobban összeragadjon és zömítödjön.
 5. Keverjük össze a krém hozzávalóit.
 6. Öntsük a kekszalapra, és simítsuk el egyenletesen.
 7. Csöpögtessük rá a gránátalmaszirup-cseppeket szétszórva, majd egy késsel húzzunk a középpontból indulva bentről kifelé indulva vonalakat egymás mellé. Ha szeretnénk, ugyanezt a műveletet megismételhetjük körkörösen is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése