2012. július 2., hétfő

Frissítő nyári vietnámi zöldséglevesvariációk tökkel, zöldbabbal vagy tofuval


A vietnámi konyha nagyon friss, üde, sok fűszernövénnyel ízesített életei nyáron különösen jól működnek. Ilyen a vietnámi kapros tofuleves is, amit ezúttal tofu helyett zöldbabbal, egy másik alkalommal pedig tökkel készítettem. Mindhárom variáció remek, a nyári hőségben pedig fantasztikus felüdülést ígér az enyhén savanykás, kicsit édeskés ízkombináció.

Az Öt elem és a gyógyító táplálkozás szempontjából a tök illetve a tofu és a paradicsom kombinációja nyári hőségben igazi telitalálat, ugyanis mindhárom erősen hűt. A nyári főzőtök hűsít és frissít, ezáltal a nyári meleg hatékony ellenszere. A paradicsom is erőteljesen hűsít, emellett enyhíti a szárazságot és a szomjúságot, ami nyáron kifejezetten jól jön. A paradicsom a májra és a gyomorra hat még serkentően, s így tisztítja vért és általános méregtelenítőként hat, illetve gyorsítja az emésztést, ezért étvágygerjesztő hatású. A tofu meleg tünetek kezelésére kíválóan alkalmas, nedvesíti a száraz állapotokat, serkenti a Qit és a vért. Megfontoltan adagolva, változatos étrendben remek fehérjeforrás. A zöldbab semleges hőhatású, édeskés ízű, ami erősíti a lép-hasnyálmirigyet, emellett azonban a vesére is erősítőleg hat. A kapor a kínai felfogás szerint a női bajok legtöbbjére hatékony ellenszer, amit teaként vagy fűszernövényként fogyasztanak. A nyugati fitoterápia gyomorerősítőnek, szélhajtónak, epeserkentőnek ajánlja.

Vietnámi tök-/tofu-/zöldbableves kaporral és paradicsommal
Hozzávalók 4 személyre

Alapléhez:

  • 1 db póréhagyma
  • 2 ek tamarindpüré
  • 1,5 l víz
  • 1 ek só
Ha nincs tamarindpürénk, használjunk zöldségalaplevet a fenti alaplé helyett, és tegyünk a levesbe egy kicsivel több citromot tálaláskor.

Leveshez:
  • 50 dkg zöldbab vagy tofu vagy főzőtök, megtisztítva, megmosva és falatnyi darabokra vágva
  • 3 db közepes méretű friss, érett paradicsom, megmosva, kis kockákra vágva
  • 1 nagy csokor kapor, megmosva és apróra vágva
  • 4 db újhagyma vagy egy csokor snidling, megmosva, megtisztítva és apróra vágva
  • 2 ek vietnámi halszósz
  • 1 citrom vagy lime frissen kifacsart leve
  1.  A póréhagymát hosszában kettévágjuk, alaposan megmossuk, durvára aprítjuk, és a tamarindpürével együtt sós vízben feltesszük főni. 20 percig főzzük. (Ha hagyományos alaplevet használunk, akkor forraljuk fel.)
  2.  Szűrjük le a forró alaplevet, tegyük vissza a tűzre.
  3. Ha tököt vagy zöldbabot választottunk betétként, dobjuk az alaplébe, és főzzük addig, amíg puha lesz, de még roppanós - ez a mostani zsenge zöldségeknél 5-10 perc. Az utolsó 2 perc főzési időnél tegyük bele az újhagymát, hogy ne legyen nagyon csípős. (Ha snidlinget használunk, akkor azt a paradicsommal együtt tegyük a levesbe.)
  4. Amikor elég puhának találjuk a tököt vagy a zöldbabot, zárjuk el a lángot, dobjuk a levesbe a paradicsomkockákat. Ha tofuval készítjük a levest, akkor ezt is ekkor tegyük az alaplébe.
  5. Ízesítsük a levesünket halszósszal, citromlével, majd tálaláskor szórjuk meg kaporral.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése