2012. július 19., csütörtök

Kenyérlángos teljes kiőrlésű tönkölylisztből



Egy rendkívül egyszerű recept, viszont annál többeket érdekelt. Talán pont az egyszerűségével tarolt ennyire. A tészta élesztővel készült teljes kiőrlésű tönkölylisztből, amit viszonylag vastagra nyújtunk ki, és teszünk kiolajozott tepsibe. A tetejére bármi jöhet tulajdonképpen, amit pizzára tennénk. Mi egyszerűen szeretjük a legjobban: borban párolt hagymával és néhány szem paradicsommal, amihez az öteletet innen vettük.

A tésztát akár sima lisztből is elkészíthetjük, úgy is nagyon finom. Sokkal táplálóbb viszont, ha teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszttel próbálkozunk, ami nem csak sokkal táplálóbb, hanem enyhén diós íze miatt nagyon finom is.

A tönkölybúza a búza rokona, Délkelet-Ázsiából származik, több mint 900 évvel ezelőtt került a Közel-Keletre, ahonnan az egész európai kontinensen elterjedt. A közelmúltban újra nagy népszerűségre tett szert Európában, amit a 12. századi gyógyító Bingeni Szent Hildegard (Hildegard von Bingen) misztikus írásainak köszönhetünk. Az apátnő a tönkölybúzát dicsérve azt mondja, hogy a test a búzafajok közül ezt a búzát tűri a legjobban. Nagy előnye a búzával ellentétben, hogy allergiás emberek is fogyaszthatják.
A tönkölybúza gabonaszeme rendkívül vastag külső burka védelmet nyújt a szennyeződések és a rovarok ellen, ezért rendszerint nem permetezik sem rovarirtóval, sem más növényvédőszerrel, így szinte biztosan bio-minőséggel van dolgunk. Az erős védőburok utal a tönkölybúza erős immunerősítő hatására. A védőburkot tároláskor sem fejtik le a gabonaszemekről, tehát hántolatlanul tárolják, így sokkal frissebb is marad amellett, hogy táplálóbb is így a fogyasztása.
A tönkölybúza gazdag tápanyagforrás: magasabb a fehérje-, a zsír- és rosttartalma, mint a legtöbb búzafélének. Fontos tulajdonsága, hogy rostja kiválóan oldódik vízben, így tápanyagai jobban felszívódnak.
Általánosságban hiányos tünetek esetén alkalmazzák, ugyanis táplálja a test szerkezetét. Emésztési rendellenességeket is kezelnek vele: mind hasmenés, mind pedig székrekedés, rossz emésztés, vastagbélgyulladás esetén is alkalmazható.
(Paul Pitchford: Gyógyító táplálkozás. Budapest: Édesvíz, 2009)

Kenyérlángos teljes kiőrlésű tönkölylisztből
Hozzávalók 4 személyre

Tésztához
  • 50 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 3 dl kézmeleg víz (liszt menőségétől függően lehet kicsit több)
  • 7 g szárított élesztő
  • 1 tk cukor
  • 1 tk só
Feltéthez
  • 3 nagy vagy 5 kisebb fej vörös- vagy lilahagyma
  • 1 dl hidegen sajtolt oliva- vagy napraforgóolaj
  • 1 dl száraz fehérbor
  • 3-4 nagyobb érett paradicsom
  • 1 kk só
  1. 2 dl vízben elkeverjük a cukrot, beleszórjuk az élesztőt. Meleg helyen futni hagyjuk 10-15 percig.
  2. Amikor az élesztős víz már habos, egy tálba öntjük a lisztet, elkeverjük a sóval, majd hozzáöntjük az élesztős vizet.
  3. Ruganyos tésztát gyúrunk belőle, a szükséges vízmennyiség hozzáadásával.
  4. Hagyjuk kelni a tésztát meleg helyen legalább egy órán keresztül, majd gyúrjuk át újra egy deszkán vagy a munkapulton mégpedig úgy, hogy az ujjunkat mélyesszük bele a tésztába.
  5. Nyújtsuk ki kb. 3 cm vastagra, és tegyük kiolajozott tepsibe. Takarjuk le, meleg helyen hagyjuk kelni mégy egy óráig.
  6. Közben tisztítsuk meg a hagymát, olajon pároljuk pár percig. Sózzuk.
  7. Öntsük rá a bort, és lassú tűzön pároljuk 10-15 percig.
  8. Amíg a hagyma párolódik mossuk meg a paradicsomot, és vágjuk vékony csíkokra vagy apró kockákra (ízlés szerint).
  9. Kapcsoljuk be a sütőt, hogy jól átmelegedjen.
  10. A megkelt tésztát az ujjunkkal megint lyukasztgassuk ki, majd terítsük szét rajta a hagymát és a paradicsomot.
  11. Tegyük a sütőbe, és süssük 20-30 percig. (A sütési idő változhat a mennyiségtől és a sütő minőségétől függően. Akkor a legfinomabb a tészta, ha az alja kicsit megpirul, de nem ég meg, és jól átsül, viszont nem szárad ki.)
Tipp: Tálaláskor tegyünk rá friss rukkolát, amit locsoljunk meg néhány csepp hidegen sajtolt olivaolajjal.

2 megjegyzés:

  1. Szia

    Kipróbálom a receptedet, de az élesztő csak 7 gramm kell szerintem.(10 csomag szárított szerintem sok lenne.)

    Köszi a receptet. Éva

    VálaszTörlés
  2. Szia Éva!
    Köszi, hogy szóltál. Kijavítottam. Ez tényleg sok lenne egy kicsit...
    Üdvözlet!

    VálaszTörlés