2012. július 27., péntek

Sárgabarck kókusszal (tej nélkül) - leves és üdítő egyben


Gyors és egyszerű - megcsinálni legalább annyira, mint leírni. Alig kell hozzá ugyanis valami, az eredmény azonban nem csak lenyűgöző, hanem tápláló is. Akár levesnek is megteszi. Egy forró nyári napon nem is nagyon kell más ebédre - feltéve, ha nem vagyunk farkaséhesek...

Receptnek nem is igazán nevezném, inkább egy ötletnek, ami nagyon jól sült el. A barack savanykás frissességet, a kókusz édeskés teltséget ad a turmixnak, amit tovább díszíthetünk zöldfűszerekkel (menta vagy bazsalikom), kevés mézzel vagy barnacukorral, limemal. Ha szeretjük a joghurtot, akkor azt is tehetünk bele néhány kanállal, csak még frissebbé teszi a mixünket.

Az öt elem szempontjából a sárgabarck semleges hatású, édes-savanyú ízű gyümölcs, tehát egy olyan gyümölccsel van dolgunk, ami föld-fa elemű. Mivel az édessége mellett a savanyúság is dominál érdemes kiegészíteni a föld elemet valamivel - egy kevés édes ízzel -, illetve a kókusszal, ami remekül működik együtt a sárgabarckkal az ízharmónia megteremtésében. A gyógyító táplálkozás szempontjából a sárgabarack a tüdőre hat erősen, mégpedig nedvesítő tulajdonsága miatt, így száraz torokra, szomjúságra, asztmára és egyéb folyadékhiányos állapotokra jól használható akár terápiaként is. A sárgabarack magját ne dobjuk el, miután kimagoztuk, hanem alapos mosás után napon szárítsuk meg jól, és megtörve tegyük el őszre és télre. A sárgabarack magjából nem csupán ízletes sütemény készíthető - a mandulához hasonlóan használva -, hanem tüdőgyulladást illetve hörghurutot is hatékonyan kezelhetünk vele, sőt megelőző kúraként is alkalmazhatjuk. (15 g sárgabarckmagot 2 g felaprított gyömbérrel fél liter vízben főzzük fél órán át alacsony tűzön, fedővel lefedve, majd a levével együtt fogyasszuk el.) 
Paul Pitchford: Gyógyító táplálkozás, Budapest: Édesvíz, 2009)
Dr. Chen Zhen: A gyógyító kínai konyha. Válogatás ötezer év hagyomásnyos gyógyító receptjeiből. Budapest, 2003)

Kókuszos sárgabarckturmix
Hozzávalók 4 főre
  • 25 dkg sárgabarck, megmosva, kimagozva és negyedekre vágva
  • 8 dl víz
  • 4-5 ek kókuszreszelék
  • 2 ek méz vagy nádcukor
  1. Az egészet öntsük egy állómixerbe, és néhány másodperc alatt turmixoljuk össze.
  2. Ízlés szerint ízesíthetjük/díszíthetjük zöldfűszerekkel - mentával vagy bazsalikommal.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése