2012. július 7., szombat

Sült padlizsánnal és barackkal kevert rizstészta


Egy vagány és izgalmas tésztarecepttel jövünk ezúttal, ami meglepő ízkombinációival hívja fel magára a figyelmet. Az eredeti Yotam Ottoleghitől származik, a fantasztikusan inspiráló Plenty című könyvből, amit már többször emlegettünk itt és itt. Ottoleghi sobatésztával - ami hajdinalisztből készült - és mangóval kombinálta a sült padlizsánt, ezeket mi könnyebben hozzáférhető alapanyagokra: risztésztára és nektarinra cseréltük. Mivel most éppen gyönyörű érett és ízletes barackokat és nektarinokat lehet mindenfelé kapni, érdemes most kipróbálni. Azért választottuk a barackot a mangó helyett és a rizstésztát a sobatészta helyett, mert többször halljuk barátainktól azt a kifogást, hogy bizonyos dolgokat azért nem próbálnak ki, mert nincs hozzá otthon minden hozzávaló. Természetesen vannak olyan ételek és alkalmak, amikor érdemes mindent beszerezni az adott ételhez, máskor azonban fontos lehet a spontaneitás, a kreativitás - hogy abból is kerek egész szülessen, ami éppen rendelkezésre áll. Ekkor a recept egyfajta kiinduló pont, amit szabadon alakíthatunk, pénztárcánk, kamrapolcunk és ízlésünk szerint.
Ha a barack helyett mégis mangót választunk, ügyeljünk rá, hogy tökéletesen érett legyen. Ezt általában illat és nyomás alapján könnyen eldönthetjük: nyomásra barackhoz hasonló keménységű, illatra pedig intenzív édeskésen fűszeres az érett mangó.

Az Öt elem szempontjából ez az étel nagyon is időszerű, ugyanis szinte minden alkotóeleme hűtő és frissítő tulajdonságú, így a nagy kánikulában kifejezetten jótékony. A barack amellett hogy hűsít, gyarapítja a testnedveket, nedvesíti a tüdőt és a beleket. Édes-savanykás ízű, ami ugyancsak jól jön nyáron, ugyanis az édes íz megköti a meleget, a savanyú pedig összehúzó tulajdonságánál fogva csökkenti az izzadást. A padlizsán ugyancsak édes ízű, hűsítő tulajdonságú növény, amit a kínai gyógyászat elsősorban a pangó vér tisztítására használ. E tulajdonsága miatt vérzések, alvadt vér illetve tumorszerű lerakódások esetén ajánlják. Jól használható megelőzésre is, ugyanis segíti az erek megújulását, ezáltal vérzések, így az agyvérzés kialakulásának ellenszere.
A zöldfűszerekkel és citrommal ízesített zöldségek frissítőek és akár hidegen is remekül tálalhatóak, így ideális nyári ételek, amit akár egy nappal hamarabb is elkészíthetünk.

Sült padlizsánnal és barackkal kevert rizstészta
Hozzávalók 4 személyre
  • 50 dkg széles metélt rizstészta
  • 2 db (kb. 50 dkg) kisebb, érett padlizsán, megmosva és falatnyi kockára vágva
  • kb. 1 dl olaj
  • 1 tk só
  • 1 nagy csokor snidling, vékonyra vágva
  • 1 nagy csokor petrezselyemzöld, megmosva és felaprítva
  • 1 nagy csokor bazsalikom, megmosva és felaprítva
  • 3 db nagyobb, érett nektarin vagy barack, megmosva és falatnyi kockára vágva
  • 1 ek fekete szezámmag
Szószhoz:
  • 2 dl rizsecet
  • 3-4 cikk fokhagyma, megtisztítva és felaprítva
  • 3 ek barnacukor
  • 2 db piros csilipaprika, kimagozva és vékony csíkokra vágva
  • 2 ek szezámolaj
  • 1 tk só
  • 1 citrom frissen facsart leve és frissen reszelt héja
  1. Készítsük el a szószt először: melegítsük fel egy wokban vagy serpenyőben a rizsecetet, tegyük bele a cukrot, a sót. Melegítsük 1-2 percig kavargatva, amíg a cukor elolvad.
  2. Vegyük le a tűzről, majd tegyük bele a fokhagymát, a csilit és a szezámolajat. Tegyük félre hűlni.
  3. A padlizsánt 3-4 adagban süssük át alaposan egy forró wokban: melegítsük fel a wokot, öntsünk bele 2-3 evőkanálnyi olajat, tegyük bele a padlizsánt, és süssük jól át a padlizsánkockákat. Nem kell félni tőle, hogy megég, viszont süssük addig, amíg barna nem lesz, és már nem szivacsos a húsa.
  4. A megsült padlizsánokat szedjük egy tálban elhelyezett szűrőbe, sózzuk meg, és hagyjuk lecsöpögni.
  5. A tésztát főzzük ki a csomagoláson található útmutatás szerint. Szűrjük le.
  6. Öntsük a szószhoz a citromlevet, majd tegyük hozzá a citrom héját.
  7. Egy serpenyőben vagy tálban keverjük össze a tésztát, szószt, a padlizsánt, a barackot, a fekete szezámmagot és a zöldfűszerek felét, a másik felét tartsuk meg a tálaláshoz, és a tányéron lévő ételre szórjuk. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése