2012. augusztus 13., hétfő

Tök ízletes szószokkal: borsmártásban és szezámszósszal


Olcsó alapanyag, szeretik is a magyarok - legalábbis mindenhol beszerezhető -, de sajnos nem túl változatosan használják a tököt. A tökfőzelék miatt pedig sokan nem szívesen eszik. Szerintem ez a tökfőzelék állaga miatt van. Azért gondolom ezt, mert egyre gyakrabban bizonyosodik be, hogy nem a tök a mumus - hiszen annak viszonylag semleges íze van, és ha nem főzik agyon, akkor még az állaga is elég szerethető -, hanem a tökfőzelék kissé trutymószerűsége.Azt gyanítom, hogy a kaprot is a tökfőzelék miatt nem szeretik sokan...

Szóval a tök, mint alapanyag azért izgalmas, mert viszonylag semleges ízű, így remekül variálható mindenféle ízletes szósszal, amivel ugyancsak jól fel lehet dobni. A képen például egy ázsiai ihletésű szósszal, amiben az őrölt bors dominál, egy másik receptben pedig szezámszósszal próbáltuk ki - mindkettő nagy sikert aratott. A kiinduló pont mindkét szósz esetében hasonló: olajban kavargatva megpirítjuk a tököt. Kiszedjük, és a maradék olajban elkészítjük a szószt, amivel aztán a pirított tököt összemelegítjük. Zöldfűszerekkel megszórva, jázminrizzsel tálaljuk.
Ottoleghitől lestük el a borsos szószt, ő azonban tofuval készítette, rizsbor és rizsecet nélkül - ha tehát ezt nem találunk otthon a konyhában, úgyis kipróbálhatjuk, mert egészen remek...

A nyári tök az öt elem szerint tök kissé édeskés ízű, föld elemű, jin jellegű, hűsítő és frissítő zöldség. E tulajdonságai miatt kifejezetten jól integrálható az étrendünkbe a nyári hőség idején. A cukkinihez hasonlóan a gyógyító táplálkozásban hűtő, vízhajtó tulajdonságait használják, ugyanis enyhíti a nedves állapotokat, így ödéma, vizenyő, hasmenés és vizeletürítési nehézségek esetén alkalmazható hatékonyan. A tüdő nedves, nyálkás állapotait is csökkenteni lehet vele: segít eltávolítani a lerakódott nyálkát a tüdőben, a hörgőkben és a torokban. A föld elemű tökkel hatást gyakorolhatunk a hasnyálmirigyre, így befolyásolhatjuk a vércukorszintet, alkalmazhatjuk diabétesz kiegészítő kezeléseként.

Tök borsmártásban
Hozzávalók 4 személyre
  • 70-80 dkg zsenge tök, megmosva és falatnyi kockákra vágva
  • 1 dl olaj
  • 10 cikk fokhagyma, megtisztítva és apróra vágva
  • 3 dkg friss gyömbér, megtisztítva és apróra darabolva
  • 2 közepes fej lilahagyma, megtisztítva és kockára vágva
  • 1-2 friss csili (vagy ízlés szerint), kimagozva és vékony csíkokra vágva
  • 1 dl világos szójaszósz
  • 1 dl sötét szójaszósz
  • 1 dl rizsbor
  • 1-2 evőkanál rizsecet
  • 2 ek cukor
  • 5 ek fekete bors, frissen őrölve
  • 1 cs petrezselyemzöld/snidling
  1. Egy wokban forrósítsuk fel az olaj felét, majd - a wok méretétől függően - 3-4 adagban pirítsuk meg a tökkockákat. Kavargatva pirítsuk, és az újabb adag tökhöz mindig adjunk egy kevés olajat. A megpirult tököt szedjük egy serpenyőbe vagy lábasba.
  2. A tök pirítása után megmaradó olajban pirítsuk meg a lilahagymát, és szedjük a tökre.
  3. Ezután 1-2 percig kavargatva pirítsuk a fokhagymát és a gyömbért, tegyük bele a csilit, kavarjuk össze.
  4. Szórjuk a fokhagyma-gyömbér-csili-keverékhez a cukrot, pirítsuk fél percig, majd öntsük rá a szójaszószokat, rizsecetet, rizsbort.
  5. Szórjuk bele a rengeteg borsot, és keverjük el.
  6. Nincs más hátra, mint összeforgatni a tököt a szósszal, és összemelegíteni.
  7. Tálaljuk petrezselyemzölddel vagy snidlinggel megszórva rizs mellé.
Tök szezámszósszal
Hozzávalók 4 személyre
  • 70-80 dkg zsenge tök
  • 1 dl olaj
  • 6 cikk fokhagyma, megtisztítva és apróra vágva
  • 3 dkg friss gyömbér, megtisztítva és apróra darabolva
  • 2 közepes fej hagyma, megtisztítva és ledarálva vagy lereszelve
  • 1-2 friss csili (vagy ízlés szerint), kimagozva és vékony csíkokra vágva
  • 25 dkg fehér szezámmag, megpirítva és megőrölve (erős álló mixerben vagy kávédarálóval)
  • 5 dkg fekete szezámmag
  • 20 dkg fetasajt
  • 1 tk só
  • 1 cs petrezselyemzöld vagy korianderzöld
  1.  Egy wokban forrósítsuk fel az olaj felét, majd - a wok méretétől függően - 3-4 adagban pirítsuk meg a tökkockákat. Kavargatva pirítsuk, és az újabb adag tökhöz mindig adjunk egy kevés olajat. A megpirult tököt szedjük egy serpenyőbe vagy lábasba.
  2. A maradék olajat ismét melegítsük fel a wokban, ebben pirítsuk kavargatva a lereszelt hagymát 3-4 percig majd adjuk hozzá a fokhagymát és a gyömbért. Pirítsuk tovább 2-3 percig.
  3. Adjuk hozzá a csilit, a ledarált fehér szezámmagot és a fetasajtot. Kavarjuk és melegítsük jól össze.
  4. Sózzuk ízlés szerint.
  5. A szószt öntsük a pirított tökre, majd forgassuk és melegítsük össze.
  6. Tálaljuk petrezselyemzölddel vagy  korianderzölddel megszórva, némi jázminrizs kíséretében.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése