2012. augusztus 7., kedd

Uborkaleves meleg nyári napokra


A uborkaleves sokaknak talán bizarrul hangzik, de mégis nagyon érdemes kipróbálni. Nem csupán egy üde, friss színfolt lesz a konyhánkban, hanem frissítő nyári fogás, amit akár váratlan vendégeknek is gyorsan össze lehet dobni pár perc alatt. Mivel a magyar konyhában különlegességnek számít, a kíváncsi és nyitott vendégeink biztosan értékelni fogják.

Az uborkaleves sok nemzet életében alapreceptnek számít, ami nyáron szinte mindennapos vendég a konyhákban. Sokat esznek belőle nyáron Bulgáriában például, ahol taratornak hívják, és joghurttal, fokhagymával készítik. A bulgáriai tarator illetve a zöld gazpacho - friss zöldfűszerekkel készülő, kenyérrel sűrített hideg leves - lebegett a szemeim előtt, amikor megpróbáltam valami egyszerű hideg, uborkaalapú levest kitalálni vacsorára. A kettőt kombinálva végül egy kedves és sokakat elbűvölő uborkaveles született, ami friss, hűsítő üdítőként hatott a nagy melegben vacsorára váró emberekre.
Most írás közben keresgélve egy kicsit találtam itt egy nagyon inspiráló kókuszetejes uborka-gazpachot, amit érdemes lenne kipróbálni szerintem...

Az uborka az öt elem szempontjából a föld elemhez tartozik - édes, semleges ízű növény, emellett pedig rengeteg vizet tartalmaz. Hőhatását tekintve hűsítő, így kifejezetten jól használható a meleg okozta tünetek kezelésére a gyógyító táplálkozásban. Jól esik meleg nyári napokon, ugyanis megszünteti a nyári hőség hatását és oltja a szomjúságot. Hűsítő tulajdonságánál fogva levezeti a hőt, így jótékonyan hat a nyáron túlmelegedő szívre, ezáltal is tisztíva a vért. A hűsítő tulajdonsága teszi alkalmassá arra is, hogy a gyulladásos, meleg állapotok többségén enyhítsen - gyomorhurutot, kötőhártya-gyulladást, torokgyulladást, szőrtüszőgyulladást, gyulladt bőrbetegségeket és kiütéseket kezelhetünk vele. Az uborka emellett vízhajtó hatású is, ezáltal semlegesíti a toxinokat és tisztítja a vért. A nagy víztartalma miatt képes nedvesíteni a tüdőt, ami hatással van a bőrre és a vastagbélre - serkenti a vastagbél működését és kitisztítja a bőrt. A bőrre külsőleg alkalmazva is serkentően hat: készítsünk reszelt uborkából pakolást, ugyanis megnyugtatja a bőrt (a leégett bőrt különösképpen!) illetve a fáradt, gyulladt szemet.

Uborkaleves
Hozzávalók 4 személyre
  • 1 kígyóuborka vagy 30 dkg kovászolni való uborka, megmosva és a héjával együtt gyufaszál alakúra gyalulva
  • 1 cikk fokhagyma, megtisztítva és apróra vágva
  • 1 l hideg vagy szobahőmérsékletű zöldségalaplé
  • 1 kk só
  • 1/2 citrom frissen facsart leve vagy 1 ek almaecet
  • 1 cs kapor, megmosva és apróra vágva
  • 4 ek joghurt (elhagyható)
  • 2 kisebb szelet teljes kiőrlésű kenyér, kis kockákra vágva és szárazon megpirítva
  1. Egy álló mixerbe öntsük bele az alaplevet, dobjuk hozzá a kenyérkockákat, a fokhagymát, a sót, a legyalult uborka felét, és ha használunk a joghurtot. Turmixoljuk össze.
  2. Ízesítsük citromlével és ha szükség van, akkor sóval. Ha túl sűrűnek találjuk, öntsünk hozzá hideg vizet.
  3. Keverjük bele a maradék uborkát és a kaprot.
  4. Tálaljuk hidegen vagy szobahőmérsékletű levesként.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése