2012. szeptember 13., csütörtök

Mángold mazsolával és dióval pa amb oli feltétként - VKF 51.


A blog kicsit több mint fél éves történetének első hosszabb szünetéért elnézést kérünk: dolgoztunk (sokat!), utána pedig nyaraltunk. Ezért volt az egy hónapos hallgatás... A nyaralás alatt természetesen rengeteg ötletet gyűjtöttünk, ezeket idődről-időre ki is próbáljuk, és megosztjuk veletek. Most is egy ilyen recepttel érkeztünk: a mángold mazsolával és dióval egy empanada töltelék újraértelmezése, amit Barcelonában ettünk. Ott spenótot fonnyasztottak olajon, mazsolával és - dió helyett - fenyőmaggal ízesítették. Mi most ezt nem empanadába töltöttük, hanem a kedvenc mallorcai ételünket elevenítettük fel: pa amb oli feltéteként tálaltuk. A mazsolás-diós mángold a Nyárikonyha blog aktuális VKF fordulójára készült, ahol a téma nem más volt, mint a zöldfűszerek és levélzöldségek.

Egy egyszerű, mégis izgalmas recepttel érkeztünk tehát ezúttal. Az elkészítése - leszedéssel, mosással, aprítással együtt - is maximum 10 perc, felhasználási lehetőségei pedig rendkívüli távlatokat nyit: tehetjük pirítósra, ehetjük rizzsel, tölthetjük palacsintába, lepénybe vagy empanadába; egyszóval ehetjük reggelire, előételként ebédre vagy vacsorára vagy akár főételnek is kinevezhetjük.

 
Ezúttal pa amb oli feltétként használtuk, ami nem mást jelent mint kenyér olivaolajjal. A Pa amb oli tipikusan mallorcai étel, ahol minden utcasarki kis étteremben kínálják, a feltét konyhától, piaci kínálattól és évszaktól függően változik. A pa amb oli tulajdonképpen nem más, mint két szelet kenyér enyhén megpirítva - inkább kiszárítva, mintsem pirítva -,  bedörzsölve egy félbevágott paradicsom vágott felével, meglocsolva olívaolajjal. Az egyik szelet kenyérre paradicsomkarikák kerülnek, a másik szeletre pedig bármi, amit éppen megkívánunk: (csípős) kolbász, hirtelen sült hal, tintahal, zöldségek, egy szelet frissen sült hús, sonka...

Természetesen ádáz viták dúlnak arról, hogy kell-e a pa amb olira fokhagyma (mi fokhagyma nélkül ettük mindig...), és sokan azt sem tartják mindegynek, hogy a paradicsommal kenik-e be először a kenyeret vagy az olivaolajjal locsolják-e meg (mi a paradicsomot választottuk...), sőt még az is vita tárgya, hogy a kenyér mindkét oldalát meg kell-e kenni paradicsommal vagy sem (szerintünk mindenképpen mindkét oldal megérdemli a paradicsomot...).

A kenyér kérdés sem olyan egyszerű természetesen. A mallorcaiak egy speciális fehér kenyérfélét használnak ehhez az ételhez, ami szinte teljesen ízetlen, és így az olíva, a paradicsom és az éppen választott feltét kerül a középpontba. Mi a kedvenc teljes kiőrlésű graham kenyerünket használtuk - az egyszerűség és az ízgazdagság jegyében, de természetesen fehér kenyér is megfelel erre a célra. Ha fehér kenyeret használunk, fontos, hogy szikkadt legyen, és így is pirítsunk rajta egy kicsit, hogy semmiképpen ne ázzon szét a paradicsomtól és az olívaolajtól!

Mángold mazsolával és dióval pa amb olin
Hozzávalók (4 személyre) leves mellé főételként/reggelire/előételként
 • 8 szelet (teljes kiőrlésű) kenyér, alacsony lángon pirítva (szárítva)
 • 1 dl olivaolaj
 • 3 db nagy, érett paradicsom, megmosva és karikákra vágva (3x4 karika)
 • 1 érett paradicsom, félbevágva
 • 12 db nagy mángoldlevél, megmosva, vastag nyele kivágva és vékony csíkokra vágva
 • 2 nagy maroknyi (kb. 5 dkg) mazsola
 • 2 nagy maroknyi (kb. 5 dkg) dió, szárazon enyhén megpirítva
 • 1 tk só
Tálaláshoz:
 • 8 szem olívabogyó
 • 8szem gyöngyhagyma
 • 4 db apró savanyú uborka
 • 8 db fogpiszkáló
 1. A mángoldot kevés (kb. fél dl) olajon közepes lángon 1-2 perc alatt fonnyasszuk meg. Szórjuk bele a mazsolát, sózzuk és keverjük bele a diót.
 2. A kenyérszeletek mindkét oldalát kenjük be a félbevágott paradicsommal. Közben nyomkodjuk bele a levét is egy kicsit.
 3. A kenyérszeleteket rendezzük el: 4 ovális tányérra tegyünk 2-2 szelet paradicsommal bekent kenyeret.
 4. Osszunk el rajtuk fél deci olívaolajat.
 5. Rendezzük el a feltéteket a kenyereken: az egyik szeletre tegyünk paradicsomkarikákat, a másikra pedig a mazsolás-diós mángoldot. sózzuk meg.
 6. Egy fokpiszkálóra szúrjunk fel egymás mellé az olívabogyót, a savanyú uborkát, a gyöngyhagymát, és a kenyérszelet mellé elrendezve tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése