2012. október 16., kedd

Öt elem - ősz: Barnarizsrizottó, sült cékla kakukkfűvel és márványsajttal, sült fokhagymás-szójaszószos gomba


Ősszel még dúskálunk a nyár gazdagságában, hiszen a szüret idejének is nevezett időszakban a nyári munka gyümölcseinek betakarítása folyik. Az év utolsó meleg napjait kihasználva süttetjük magunkat a meleg napsugarak fényében, miközben minden porcikánkkal készülünk a téli hideg és sötétebb tónusú napokra, majd egyre inkább behúzódunk a meleg kályha/radiátor mellé, testnedveinkkel, érzékeinkkel egyre inkább befelé fordulunk. Elkezdünk egyre többet olvasni, csendes beszélgetésekbe merülve közelebbi kapcsolatainkat ápolni, elgondolkozni, rendezni a dolgainkat. A kínai felfogás szerint az ősz a yin időszak kezdete, mely során sokkal inkább a belső folyamatok, a személyes terek és feladatok, csendesebb elfoglaltságok, belsőségesebb viszonyok kerülnek előtérbe.

Az öt elem rendszerét tekintve az ősz (november, december) az egyik yin elemhez, a fém elemhez kapcsolódik. (A yang elemekhez a fa, a tűz, a föld tartozik, a yin oldalhoz pedig a fém és a víz.) Könnyebben megérthetőek a fém elem sajátosságai, ha az ősz tulajdonságait és jelenségeit vesszük szemügyre. A betakarítás után minden visszahúzódik: a fák lehullajtják leveleiket, a növények elszáradnak. Az ősz tehát mindenképpen az elmúlás, a halál egy formája. A fém elemet sokszor az elvágással is asszociálják, ami azonban a megsemmisülés mellett az új élet reménye is egyben. Az ősszel elhullajtott levelek ugyanis tavasszal újra hajtanak - minden veszteség egy új lehetőség is egyben, mégpedig azáltal hogy lehetőséget, helyet, teret biztosít valami új számára.
A testet tekintve a fém elemhez a tüdő és a vastagbél tartozik, és ez könnyen megérthető, ha a fent felvázolt analógiákat a testre is vonatkoztatjuk. A vastagbél a kiválasztásért felelős: a test számára már nem használható tápanyagokat távolítja el a szervezetből, átadva a helyet a periodikusan elfogyasztott táplálékoknak. A vastagbél tehát megszabadít minket mindattól, amire nincs szükségünk. Érdemes tehát odafigyelni e szervünk egészségére, annál is inkább, mert hajlamosak vagyunk rendkívüli módon elhanyagolni. A nyugati civilizáció egyik leggyakoribb betegsége a szorulás, mely számos komoly betegség kialakulásának okozója. Sajnos a nyugati orvoslás nem tulajdonít nagyobb jelentőséget a vastagbél helytelen működésének illetve alulműködésének, pedig a vastagbélben rekedt bélsárból állandóan felszívódó méreganyagok a szervezet vér- és nyirokrendszerébe kerülve sok civilizációs betegség okozói.
A tüdő ugyancsak könnyen köthető analógiásan a fém elem fent felvázolt tulajdonságaihoz - nem véletlenül írjuk körbe a halált sokszor a "kilehelte a lelkét" szófordulattal. A tüdő a légzés által nem csupán oxigént juttat a szervezetbe, hanem a levegő Qijét is képes kiválasztani és a táplálékból nyert Qivel összekeverni. A külvilág Qije így a szervezetbe jutva a test védőrendszerét erősíti.

A fém elem felerősödése ősszel erőteljesen támadja a fém elemű szerveket, tehát a tüdőt és a vastagbelet, melyekre ilyenkor fokozottan oda kell figyelni. Nem véletlen, hogy sokan panaszkodnak az őszi időszakban megfázásra, hörghurutra - illetve minden típusú tüdőbetegségre -, illetve a vastagbél is komoly problémákat tud ilyenkor okozni, csak nem feltétlenül tudunk róla. A kínai gyógyászatban az őszt a száraz állapotokkal hozzák kapcsolatba, így érdemes odafigyelni a szárazságot okozó hatások ellensúlyozására. Ezt az étkezés terén megtehetjük megfelelő alapanyagok kiválasztásával, szárazságot enyhítő főzési technikák alkalmazásával, ízekkel, színekkel, ételkombinációkkal. A kínai öt elemes táplálkozás ilyenkor - a szárazság hatásainak gyengítése érdekében - a belek és a tüdő síkosítására illetve a lerakódások (a tüdőben a nyálka, a vastagbélben a bélsár) tisztítására törekszik.
Együnk ilyenkor tehát nedvesítő ételeket: árpa, köles, körte, alma, tengeri növények, gomba, mandula, fenyőmag, földimogyoró, szezámmag, méz, rizsszirup, árpamaláta. Van néhány állati eredetű táplálék is, ami fokozza a test nedvesség-megtartó képességét, ilyenek a tojás, a rák, az osztriga, a kagyló, a hering, a disznóhús és a tejtermékek. Ezeknél azonban vegyük figyelembe, hogy egyúttal a tüdő nyálka felhalmozódást is beindítják, illetve a vastagbélben is sokkal inkább lerakódnak. Együnk tehát belőlük, ha úgy érezzük, hogy szükség van rá - gyengeség, törékenység, hiányos tünetek esetén -, de ügyeljünk a mennyiségekre, a fűszerezésre és az ételkombinációkra. Használhatunk ilyenkor egy picivel több sót, ugyanis felhalmozza a nedvességet.

A tüdő és a vastagbél számára nagyon hasznos, ha a tisztítást és a megelőzést elősegítő csípős ízt ilyenkor többször csempésszük az ételeinkbe, ugyanis a csípős a fém elem saját íze. Ilyenek természetesen elsősorban a csípős paprikafélék illetve a csili, emellett azonban az ún. fehér csípős ételek is kifejezetten előnyösek, ugyanis a csípős íz mellett még a fém elem saját színét is hozzák, ami a fehér. (Ezzel magyarázható, hogy Ázsiában a gyász, a halál - ami fém elemhez köthető - színe a fehér...) A fehér csípősek közé soroljuk a hagymaféléket, a tarlórépát, a gyömbért, a tormát, a káposztát, retket, jégcsapretket. A gabonafélék közül a barnarizst soroljuk a fém eleműek közé, amivel hatékonyan ellensúlyozhatjuk a vastagbél lerakódásait.

Mindezek fényében egy egyszerű, rendkívül gazdag, nagyon őszi ételkompozíciót ajánlunk figyelmetekbe, melynek három komponense szabadon variálható más hozzávalókkal, ugyanis remek alapreceptek, amiket egy kis fantáziával bátran lehet más irányokba terelni. A barnarizsrizottót jól kombinálhatjuk frissen sült húsokkal, hallal vagy sült májjal, illetve bármilyen sült zöldséggel; a sült céklát ezúttal márványsajttal, kakukkfűvel és balzsamecettel ízesítettük - remekül illene ebben a felállásban tarhonyához vagy köleshez; a sült fokhagymás-szójaszószos gomba pedig akár sima rizzsel, (rizs)tésztával vagy sült zöldségekkel jól kombinálható.

  
Barnarizsrizottó sült céklával és gombával
Hozzávalók 4 személyre

Barnarizsrizottó
 • 40 dkg barnarizs
 • 2 fej lilahagyma, megtisztítva és apró kockára vágva
 • 2 dl vörösbor
 • 1/2 dl olaj
 • 1 kk só
 • 8 dl zöldségalaplé
Sült cékla márványsajttal, kakukkfűvel
 •  50 dkg (4 kisebb) cékla, megtisztítva és julienre (vékony csíkokra) vágva
 • 1/2 dl olaj
 • 10 dkg márványsajt, szétmorzsolva
 • 1/2 dl balzsamecet (lehetőség szerint jó minőségű!), ha nincs 1 citrom leve
 • 1/2 tormagyökér, frissen lereszelve
 • 4-5 ág friss kakukkfű
 • 1 kk só
Gomba
 •  60 dkg shitakegomba vagy vargánya, vékony csíkokra vágva (Ha szárított beáztatva 15 percre, majd leszűrve és felaprítva.)
 • 5-6 cikk fokhagyma, megtisztítva és vékony csíkokra vágva
 • 1/2 dl olaj
 • 1/2 dl világos szójaszósz
 • 1 nagy csokor petrezselyemzöld, megmosva és durvára aprítva
Barnarizsrizottó
1. Forró olajon megfuttatjuk a lilahagymát, rádobjuk a barnarizst, felöntjük borral.
2. Kevergetve elfőzzük róla a bort, majd felöntjük a zöldségalaplével, és fedő alatt közepes lángon pároljuk.
3. Kb. 45-50 perc alatt készül el. Mielőtt levesszük a tűzről, keverjünk hozzá sót.
Sült cékla márványsajttal, kakukkfűvel
1. Felforrósítjuk az olajat egy vastag falú serpenyőben, rádobjuk a céklát, és kavargatva 8-10 percig sütjük.
2. Mikor elkezd pirulni a cékla, megsózzuk és hozzákavarjuk a kakukkfű
ágakat. Néhány pecig kavargatva pirítjuk tovább.
3. Mielőtt levesszük a tűzről hozzámorzsoljuk a márványsajt felét, beleszórjuk a reszelt tormát és öntünk hozzá egy kevés balzsamecetet. Összekeverjük.
Gomba
1. Forrósítsuk fel az olajat egy vastag falú serpenyőben. Tegyük hozzá a gombát, kavargatva 1 percig pirítsuk nagy lángon.
2. Szórjuk rá a fokhagymát, pirítsuk további egy percig.
3. Öntsük rá a szójaszószt, kavarjuk meg és tegyük hozzá a petrezselyemzöld felét.
Tálalás:
Egy tányér közepére szedjük ki a barnarizst, tetején rendezzük el szépen a céklát és a gombát. Szórjuk meg márványsajttal és petrezselyemzölddel. Tálalás előtt locsoljuk meg egy kevés balzsamecettel vagy citromlével.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése