2012. november 28., szerda

Kölesfelfújt juharsziruppal - maradékfelhasználás vs. előre gondolkodás


Úgy érzem kinőttük ezt a helyet. Van néhány erre utaló jel... A költözésre azonban várni kell még néhány hetet. Addig is próbálok minél több érdekes és hasznos infót megosztani veletek, elsősorban az öt elemről illetve annak táplálkozási vonatkozásairól, és a kedvenceimről: a vadon termő ehető növényekről. Most kicsit e két téma perifériájára mozdulunk, ugyanis a változatosságról szólunk, mely az öt elemes táplálkozáshoz nem szorosan, mégis szervesen kapcsolódik.

Sokszor figyeltem meg a körülöttem élőknél, hogy megfőznek valamiből egy nagyobb adagot, és azt eszik napokig - mondván ez így milyen praktikus, hiszen nem kell mindig főzni. Valóban így van, csak az a gond vele, hogy az így előre megfőzött ételek már egy-két nap elteltével is meglehetősen elfáradnak - nem frissek már, és ez nem csak az ízükön érezhető, hanem valahogy nem is esnek olyan jól, és persze nem is táplálnak annyira. Vannak ez alól kivételek persze - hiszen tudjuk, hogy van néhány olyan étel, amiről azt tartják, hogy minél tovább áll, annál finomabb; értsd ez alatt: annál jobban összeérnek az ízek.
A legtöbb ételre azonban inkább az érvényes, hogy frissen elkészítve az igaziak, újramelegítve pedig inkább csak ehetőek. Mit lehet tenni tehát, ha nincs sok időnk/kedvünk főzni minden nap, mégis szeretnénk friss és tápláló ételekkel meglepni magunkat (és a családunkat). Mindenképpen érdemes a hét egy ráérősebb napján előkészíteni néhány dolgot, akár előre megfőzni illetve félig elkészíteni alapanyagokat, megmosva és felhasználásra készen tárolni, vagy éppen feldarabolni a következő napokban asztalra kerülő alapanyagokat. Mire is gondolunk itt valójában?

A zöldfűszereket nagyon jól elő lehet készíteni például: megmossuk, nejlonba tesszük, amit felfújunk, és bekötve a száját, betesszük a hűtőbe. Így kb. két hétig friss és üde marad, és használatkor csak elő kell venni, feldarabolni, és már mehet is az ételbe. Néhány zöldséget meg lehet tisztítani, akár fel is darabolhatjuk, és műanyag dobozba téve a hűtőben tárolhatjuk jónéhány napig - természetesen ez elsősorban a kemény, sokáig elálló zöldségekre érvényes. Készítsünk egy nagy adag (8-10 liter) alaplevet, amit adagokban (literenként például) lefagyasztva rendkívül gyorsan készíthetünk valamilyen levest, ami ilyenkor télen a legeslegjobb vacsora. Ha hüvelyesekre vágyunk, szódabikarbónás vízben főzzük meg amikor épp ráérünk annyira, hogy odategyük, és egy óra múlva nem felejtjük el levenni. Ennyi odafigyelést kér csupán! A főzőlében akár egy napig is eláll - így amikor készítünk belőle valamit (alaplével felöntve levest, vagy valamilyen egytálételt), már csak le kell szűrni, beízesíteni, és kész is a remek és tápláló másnapi ebéd, vagy gyors vacsora. Hasonlóan előkészíthetjük a gabonákat is, melyek megpárolva vagy főzve, hűtőben tárolva néhány napig semmiképpen nem romlanak meg. A megfőzött gabonát így csak elő kell kapni a hűtőből, és készülhet belőle köret, reggeli/esti kása vagy akár desszert is.

Ez utóbbira hoztunk most egy egyszerű receptet, amit a múltkori köleskása maradékából készítettem. Nem került bele más csak két tojás szétválasztva - a fehérje felverve, a sárgája pedig csak úgy egyszerűen belekeverve. Tehetjük kis szufléformákba vagy nagy jénaiba, az utóbbi esetében szépen szeletelhető kölestorta-szeleteket szolgálhatunk fel. Remekül áll neki a juharszirup, de bármilyen lekvárral vagy mézzel is ehető. A tetején ülő aszalt kökényről - ami a kökény abszolút legjobb formája - a következő bejegyzésben olvashattok...


 Ha nem maradékból főzzük és fogyasztunk tejterméket, a kölest akár tejben is megfőzhetjük, sőt 1 deci tejszínt is adhatunk hozzá; így krémesebb lesz a végeredmény...

Kölesfelfújt juharsziruppal
6 adag
  • 10 dkg kölesből készült fűszeres köleskása, hidegen
  •  2 tojás sárgája
  • 2 tojás fehérje kemény habbá verve
  • csipetnyi só
  1.  A köleskásába keverjük bele a sót, a tojások sárgáját, majd óvatosan a felvert habot.
  2. Vajazzuk ki a felfújtformákat vagy a jénait, öntsük bele a kölesmasszát.
  3. Tegyük előmelegített sütőbe 200 fokra, és kb. 15-20 perc alatt süssük aranybarnára. (A sütési idő sütőtől függően változhat, ellenőrizzük időnkét, közben azonban tartsuk zárva a sütő ajtaját, ugyanis különben összeesik a szuflénk!)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése