2012. november 19., hétfő

Őszi ízek az öt elem jegyében I. - Köleskása kökényszósszalNyilvánvalóan olvasói szemmel kicsit lelassult a blog, hiszen az utóbbi néhány hónapban elég rapszodikusan kerülnek fel bejegyzések, illetve elég sok idő kimarad két bejegyzés között. Elnézést kérek ezért! Nem hanyagság ez, hanem a korábban már említett változás intenzitása miatt került kicsit háttérbe a blog frissítése. A háttérben komoly és intenzív munka folyik: honlapkészítés, logó- és dizájntervek mellett a belső tartalom átfogalmazása is folyamatban van. Nem lesz nagy meglepetés, az irányvonal már eddig is megvolt, ezt azonban sokkal markánsabban szeretnénk a jövőben kidomborítani. Az öt elem mint átfogó vezérfonal mellett a továbbiakban is nagy hangsúlyt kap majd a gyógyító táplálkozás, erősen kiegészülve vadon termő növényekkel, gyümölcsökkel, amiket az étrendünkbe illesztve még inkább közelebb kerülhetünk a természet ciklusainak megfigyeléséhez, és alkalmazkodva ehhez környezetünket és testünk reakcióit is egyre érzékenyebben érzékelhetjük. Ennek fényében az öt elemes sorozat következő darabja ötvözi e hihetetlenül izgalmas témákat: öt elem, ízek, ősz, egészség, erdei gyümölcsök. Ezúttal a kökény.
 
Az öt elem - az évszakok - és az ízek kapcsolata meglehetősen komplex, ugyanis itt már egyértelműen megmutatkozik, hogy az öt elem rendszere nem statikus elemek egymásmellettisége, hanem dinamikus rendszer, amiben az egyes elemek nem elsősorban önmagukban állnak illetve képviselnek valamilyen minőséget, hanem az egymásra gyakorolt hatás által bontakoznak ki. Ennek megfelelően nem csupán egy íz jellemző az őszre, hanem a hatásmechanizmustól függően többféle ízzel is befolyásolhatjuk az elfogyasztott étel hatását. Ősszel ráadásul nem csak az őszhöz kapcsolódó fém elem saját ízét, a csípőset használjuk, hanem a dinamikából adódó savanyút - ami a fa elemhez kötődik -, a sósat - ami a víz elemhez kapcsolható -, illetve a keserűt - ami a tűz elem íze.
A csípős - a fém elem íze - az ősszel jellemző szárazságot enyhíteni tudja (ilyen például a székrekedés), bánjunk vele azonban csínján, ugyanis erősen a test peremére vezeti a test belső hőjét, ami a hideg évszak beköszöntével nem kifejezetten előnyös. A savanyú íz az öt elem rendszerében a fa elemhez kapcsolódik, ami a dinamikát tekintve a fém elemmel szemben áll, s ezáltal képes enyhíteni a fém okozta kellemetlenségeket. Mondhatjuk akár azt is, hogy a fém kivágja a fát, s ezáltal felemészti az energiáját. Használjuk tehát bátran! A sós íz a víz elem íze, ami a dinamikában a fém elem utáni elem, s így képes levezetni az energiáját. A keserű pedig a tűzhöz kapcsolható, ami a nagy ellenség, hiszen a tűz megolvasztja a fémet, s ezáltal ellensúlyozni tudja a túlsúlyát.
Az elemek közötti dinamikáról bővebben itt olvashattok.


Ebből a szemszögből nézve tehát nem tűnik  furcsának, ősszel érdemes savanyút enni. Mégis csodálkozhatunk kicsit, hiszen érezhetően hűt, ami sokszor nem esik jól hideg időben. Jótékony hatása összehúzó jellegében mutatkozik meg, ami segíti benntartani a meleget - tehát összességében mégiscsak melegít. Ugyanakkor nem csupán a meleg szervezetben tartását segíti elő a savanyú íz, hanem a nyáron kifelé irányuló energiákat, figyelmet is segít összpontosítani, befelé fordítani, ami a télre való felkészüléskor ugyancsak jól jön. A savanyú íz így az őszre - a begyűjtés idejére, a visszahúzódásra -, a hidegebb évszakra való felkészülésre hangolja az embert. A savanyú íz yin jellegű, összehúzó tulajdonságú, ami segít megszüntetni a folyadék és az energia rendellenes szivárgását, és ezáltal felmelegíti, megszilárdítja a szöveteket. E tulajdonságai miatt a szárazsággal (pl. székrekedés) küszködő emberek bánjanak csínján a savanyú ízzel, hiszen összehúzó jellege miatt súlyosbíthatja a tüneteiket!
(Paul Pitchford: Gyógyító táplálkozás. Budapest: Édesvíz, 2009. 338.)

A savanyú ízű ételek közé soroljuk például a citromot, savanyú káposztát természetesen, de ide tartozik a kökény is, ami közel egy hónapja teljes pompájában és egyre finomabbá érve kínálja magát a vadaknak és kirándulóknak egyaránt. Az erdő szélek cserjéi között nagyon gyakori a hamvas kék bogyókat termő bokor, sokszor galagonya és csipkebogyó társaságában találkozhatunk vele. Szedése és elkészítése kicsit ugyan macerás - a bokor tüskés, de nem olyan vészes, mint a csipkebogyó és a nagy magok miatt nem annyira szapora -, de megéri rászánni egy napot, mert elképesztő zamatával igazi színt hozó csemege lehet a téli hónapok szürkeségében.


Köleskása kökényszósszal
(Hozzávalók 4 személyre főételként, például reggelire)
 • 20 dkg köles
 • kb. 6 dl víz
 • 6 szem zöld kardamommag, a hüvelyéből kiszedve
 • 4 ek kókuszreszelék
 • 1 ek fahéj
 • 1 kk só
 • 2 ek mák, egy serpenyőben szárazon fél percig pirítva
 • kökényszósz ízlés szerint (recept alább)
 1. Egy lábasban fedő alatt tegyük oda a kölest a megadott mennyiségű vízzel főni. Szórjuk bele a kókuszt, a fahéjat, a kardamommagot és a sót. Főzzük fel, majd alacsony lángon főzzük tovább fedő alatt.
 2. Kb. 15 perc alatt készre fő a köles, ekkor ellenőrizzük, hogy elegendő víz van-e alatta - ez leginkább ízlés dolga: van aki szárazabban szereti, mások szívesebben eszik kicsit csucsogósabban (ahogy egy kedves barátnőm mondaná...:).
 3. Keverjük bele a mákot - ez nagyon feldobja. Gyönyörű együtt a mák és a köles szerintem!
 4. A tálkába szedjük egy evőkanál kökényszószt, erre szedjük rá a forró kölest, majd a tetejére is tegyünk a szószból.
 5. Melegen tálaljuk!
Kökényszósz
Hozzávalók
 • 1 kg kökény, frissen szedve (erre ügyeljünk, mert nem áll el túl sokáig)
 • annyi víz, hogy félig ellepje
 • cukor ízlés szerint (kb. 5-10 dkg)
 1. Egy tiszta lábasban tegyük oda az alaposan megmosott kökényt annyi vízben, hogy félig ellepje.
 2. Főzzük fedő alatt 15 percig - ekkor felpuhul, és picit összeseik.
 3. Egy szűrő segítségével passzírozzuk át - így magozzuk ki.
 4. Az átpasszírozott gyümölcspépet - főzővízével együtt - tegyük oda újra főni, keverjük bele a cukrot.
 5. Főzzük fel, és tegyük alaposan kimosott és gőzzel fertőtlenített üvegekbe.
 6. Zárjuk le a kökénnyel megtöltött üvegeket, állítsuk fejre néhány percre, majd tegyük azon melegében száraz dunsztba.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése