2012. december 3., hétfő

Aszalt galagonya és kökény - akár ajándékba is...


Imádok reggelente séta közben szemezgetni az erdő őszi gyümölcseiből -  a galagonya és a kökény az év felfedezése számomra. Eddig valahogy sohasem sétálgattam olyan erdőkben, ahol az erdő széli bokrok ilyen csemegéket kínáltak volna az arra kirándulóknak. Ebben az évben azonban egy kánaánban élek - legalábbis, ami a kökény és a galagonya mennyiségét illeti. Lassan két hónapja csemegézünk nap mint nap a bokrokról - szemmel láthatóan, nem csak mi, hanem a vadak is -, és még mindig nem látszik elfogyni sem a kökény, sem pedig a galagonya. A kutyák is imádják... Mindent megkóstolnak, és a kökényt egyszerűen nem bírják abbahagyni. Meglepő, de igaz. Ilyenkor eszembe jutnak azért a gyerekek is, meg hogy mennyire válogatósak. Néhány hete egy kökény- és galagonyaszedő-túrára eljött velem Zoé, a már majdnem iskolás tündér. Viszont nem nagyon szeret enni. Leginkább meg sem kóstol semmit. A sétánk során azonban egy idő után annyira kíváncsi lett a bogyókra, miután látta, hogy a kutyák is és én is milyen jóízűen falatozunk, hogy félve, de megkóstolta. Imádta. Még a kökényt is, pedig az eléggé rétegműfaj...


Miután készült a kökényből szósz, lekvár, gondoltam bedobom az aszalóba és kipróbálom, hogy milyen szárítva. Fantasztikus!!! Úgy érzem sikerült felfedezni a kökény legjobb formáját. Marad benne a friss kökény savanyúságából, viszont az ízei olyannyira koncentrálódnak, hogy elveszik annak élét. Sokkal kerekebb, frissítően savanykás. Az asztalt kökény leginkább az aszalt meggyre hasonlít. Ezen felbuzdulva galagonyát is szárítottam. A galagonya frissen egy kicsit jellegtelen, teljesen semleges ugyanis az íze. Aszalva persze ez az alaptónus megmarad, viszont az ízkoncentráció itt is remek munkát végez, ugyanis sokkal izgalmasabb lesz tőle az összhatás.Mindkét gyümölcs alkalmas szárítva tea készítésére is, lehet azonban csak úgy rágcsálni is - két étkezés között vagy akár valamelyik helyett -, de remek kiegészítője téli desszerteknek. Mind teaként, mind pedig ételek kiegészítőjeként illetve magában fogyasztva mindkét gyümölcs használható szervezetünk karbantartására és gyógyítására.
A galagonyát elsősorban időskori szívbetegségek megelőzésére és gyógyítására használhatjuk, javítja ugyanis a koronás keringést, alkalmas fertőző betegségek után felbukkanó szívgyengeségek kezelésére, enyhíthetők vele szívritmuszavarok, szabályozható vele a vérnyomás.
A kökény általános immunerősítő, betegségek után roboráló. A hagyományos kínai orvoslás szemszögéből nézve a kökény azáltal alkalmas a szervezet védelmére, hogy erősen savanyú-fanyar ízével össze- illetve visszahúzza az energiákat a test felszínéről a test belseje felé, és ezáltal segíti a test helyreállító funkcióinak felerősödését.

Egyszóval: kalandra fel!!! Irány az erdő! Van még talán egy-két hét, hogy gyűjtsünk bogyókat. Megszárítva akár ajándéknak - karácsonyra is - remek lehet.
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése