2012. december 14., péntek

Banános csokitorta juharsziruppal (cukor nélkül)


Más blogokról gyakran szoktam főzni, legfőképpen ötleteket merítek, itt a blogon azonban csak ritkán szoktam mások receptjeit újrafőzni. Van egy blog azonban, amit szívesen ajánlanék a figyelmetekbe, több dolog miatt is. Elsősorban azért, mert izgalmas ötletek és kombinációk jelennek meg rajta általában, ami miatt mindig szeretek vissza-visszatérni. A mynewroots-blog emellett vegetáriánus, legtöbbször vegán receptekkel jelentkezik, és sokszor figyel a gluténérzékenyekre is, akiknek általában külön alternatívát kínál. Szépek a képek, jók a leírások és a receptek is, így mindenképpen érdemes néha bekukkantani hozzá.  Az egyetlen szűrő a nyelv, a kanadai hölgy angolul ír... A banános csokitorta receptjét tőle "kaptam".

Születésnapra sütöttem nemrég, de karácsonyra is nagyon jól el tudom képzelni ezt a banános csokitortát. Akár kezdők is nyugodtan hozzákezdhetnek, mert nagyon egyszerűen elkészíthető - tényleg kipróbálhatják a nem gyakorlottak is, mert nem lehet elrontani. És nagyon szép! Biztosan rajongani fog a család...


Ha alkalomra készítjük, akkor egy borajánlatunk is van mellé. Meglepő módon nem vörösbor - pedig csokis -, hanem egy gyümölcsös, izgalmasan telt bor került elé mellé. Érett, sárgahúsú gyömölcsökkel telt íze, nagy teste és alkoholtartalma méltó társává tette a nem kifejezetten édes, hanem inkább ízgazdag süteménynek. A bort a Gyöngyöspatán székelő Losonci Bálint készítette, a fehér borai közül ez az egyik alapbor, melyet - mint ahogy a neve is mutatja - baráti beszélgetésekhez ajánl.


A két tortalapot érdemes egyszerre sütni, amivel időt és energiát (áramot és a saját energiánkat) spórolunk meg. Ha nincs két tortaformánk - nekem nem volt -, keverjük össze a tésztákat, és csináljunk közben valamit. Mondjuk vacsorát vagy ebédet.

Banános csokitorta juharsziruppal (cukor nélkül)
Hozzávalók (26 cm-es tortaformához)

Banános tortalap
  •  0,6 dl tej (lehet zabtej, mandulatej, de akár kecske- vagy tehéntej is)
  • 6 ek vaj (vagy ghi), felolvasztva
  • 6 ek juharszirup
  • 1/2 vaníliarúd kikapart magjai
  • 5 érett banán, meghámozva és villával összetörve
  • 28 dkg sima fehérliszt
  • 1 tk szódabikarbóna
  • 1 tk sütőpor
  • 1 kk só
  • 10 dkg dió, durvára vágva
  1. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
  2. Vajazzuk ki, és lisztezzük be a tortaformát.
  3. keverjük össze a száraz alapanyagokat.
  4. Keverjük össze a banánt a folyékony alapanyagokkal.
  5. Keverjük össze a száraz mixet a folyékonnyal.
  6. Forgassuk bele a diót, és tegyük a sütőformába.
  7. Süssük kb. 45-60 percig 180 fokon. A sütési idő nagyban függ a sütőtől. Ellenőrzésként, hogy megsült-e használjunk egy fogpiszkálót: szúrjuk a torta közepébe, és ha a tészta nem tapad a fára, akkor megsült. Ha rátapad, csúsztassuk vissza legalább még 10 percre!
Csokis tortalap
  •  28 dkg sima fehérliszt
  • 5 dkg kakaópor
  • 2 tk szódabikarbóna
  • 1 tk sütőpor
  • 1 kk só
  • 2,5 dl juharszirup
  • 3 dl tej (lehet zabtej, mandulatej, de akár kecske- vagy tehéntej is)
  • 6 ek vaj (vagy ghi), megolvasztva
  • 1/2 vaníliarúd kikapart héja
  • 1 tk almaecet
  1. A tortalap elkészítésénél ugyanúgy járunk el, mint a banánosnál: előmelegítjük a sütőt, kivajazzuk-lisztezzük a formát, összekeverjük a száraz alapanyagokat, majd a folyékony alapanyagokat, összekeverjük a szárazat a folyékonnyal, majd a formába töltjük és megsütjük.
 Csokikrém
  •  5 dl tej (lehet zabtej, mandulatej, de akár kecske- vagy tehéntej is) vagy víz
  • 40 dkg jó minőségű étcsokoládé (min. 60 %-os)
  • 1 vaníliarúd kikapart héja
  • 1 csipet só
 Diódíszítés
  •  10 dkg dió
  • 0,6 dl juharszirup
  1.  Melegítsünk fel egy serpenyőt, szórjuk bele a diót, és pirítsuk néhány percig, Közben kavargassuk, nehogy megégjen!
  2. A megpirított dióra öntsük rá a juharszirupot, kavarjuk meg, és vegyük le a tűzről.
  3. Használatkor újramelegíthetjük.
A torta összeállítása
  1. Várjuk meg, amíg a tortalapok teljesen kihűlnek!
  2. A két hideg tortalapot vágjuk széltében ketté. Ezt úgy tudjuk  megtenni legkönnyebben, ha cérnával dolgozunk: vágjunk le egy 1 méteres darabot egy varrócérna-gurigáról, tekerjük a két végét a mutatóujjunk köré, és feszítsük ki, tegyük a tortalap tőlünk távolabb eső széléhez, a tortalap feléhez a cérnát, és húzzuk magunk felé. Egy széles kés lapjával emeljük le a felső lapot, és tegyük félre.
  3. Döntsük el, hogy a banános vagy a csokis lappal indítjuk alulról a tortát, ezt tegyük alulra. Kenjük rá a krém negyedét, tegyünk rá egy másik színű lapot, majd ismételjük meg a műveletet még kétszer.
  4. A torta tetején kenjük szét a megmaradt csokikrémet, és rendezzük el rajta a juharsziruppal bevont pirított diót.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése