2012. december 22., szombat

Elegáns zöldségmenü karácsonyra I. - könnyen és olcsón beszerezhető alapanyagokból


Sokan jönnek ilyenkor karácsony tájékán mindenféle egzotikus és izgalmas menüötlettel. Ezért gondoltuk, hogy ezúttal szorítkozzunk a könnyen és olcsón beszerezhető alapanyagokra, és segítsünk inkább a vegetáriánusoknak. Ilyenkor aztán végképp beindul ugyanis a húsdömping, jó esetben hal is kerül a karácsonyi az asztalra. (Egy felmérés szerint a magyarok többsége kizárólag karácsonykor eszik halat...)
Na, de mi most nem készítünk halat. Ha  mégis halat szeretnétek, akkor a kereső mezőbe oldalt írjátok be a hal szót, és néhány igazán izgalmas kínai illetve vietnámi halas receptet találtok, amik akár az ünnepi asztalon is megállják a helyüket. Vagy látogassatok el a tarkabarka blogra - ők csak halat főznek, és jól csinálják...

Tehát a következő karácsonyi menüsor kizárólag olcsón és könnyen beszerezhető alapanyagokkal dolgozik, és természetesen van legalább egy vezérfonal: az Öt elem, ennek tükrében természetesen téli zöldségek kerülnek terítékre.
Ma az előételt és a főételt adjuk közre, holnap a leves és a desszert következik. Az előételben sütőtökkockák különféle ízesítésével kísérleteztünk, és az eredmény lett annyira szép, hogy simán illik az ünnepi asztalra. A főétel sült cékla borban és kókusztejben párolva, sós túrógombóccal körítve. E kettő közé érkezik holnap egy izgalmas leves és a menü lezárásaként egy hagyományos édesség új köntösbe öltöztetve.
Minden fogás remekül előkészíthető, gyors, olcsó és finom.

Előétel
Sütőtök ötféleképpen
 

Hozzávalók 4 személyre
  • 20 dkg sütőtök, kimagozva és megtisztítva
  • 1/2 dl olaj
  • savanykás lekvár (pl. kökény, csipkebogyó stb.)
  • 3 dkg mák 
  • 1/2 dl tökmagolaj
  • 8 szem tökmag vagy 12 szem hámozott mandulaforgács
  • 4 tk csípős csatni
  • 4 tk halszósz
  • 8 szem sóvirág vagy kristálysó
  1. gjuk a sütőtököt 2x2 cm-es egyforma kockákra.
  2. Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, tegyük rá a sütőtököt, öntsünk rá fél deci olajat, forgassuk össze, és tegyük sütőbe 30-40 percre. Amikor megsült, hagyjuk kihűlni.
  3. Négy tányéron rendezzünk el szépen 5-5 kocka sütőtököt. 
  4. Adjunk a sütőtökkockáknak ötféle ízt: legyen savanyú (savanyú lekvárral vagy borban párolt filézett naranccsal), keserű (panírozzuk be mákszemekkel és tegyünk a tetejére kakukkfüvet/tyúkhúrt vagy rozmaringot), édeskés (tökmagolaj és egy szem tökmag vagy mandulaforgács), csípős (csípős-fűszeres csatnival) és sós (halszósszal és sóvirággal).
Ez a tányér a kreativitásról szól. Engedjük szabadjára a fantáziánkat, és kísérletezzünk az ízekkel!


Főétel
Borban párolt cékla kókusztejjel, sós túrógombóccal

 
Hozzávalók 4 személyre

Céklához
  • 80 dkg cékla, megtisztítva és kockára vágva
  • 1/2 dl olaj
  • 2 dl száraz fehérbor
  • 2 dl kókusztej
  • 6 cikk fokhagyma, megtisztítva és apróra vágva
  • 2 dkg gyömbér, megtisztítva és apróra vágva
  • 1 kk só
Sós túrógombóchoz
  •  25 dkg túró
  • 4 ek búzadara + 2 ev a panírozáshoz
  •  1 tojás
  •  1 kk só  
  1.  A túrógombóchoz keverjük össze a megadott hozzávalókat, és lefedve hagyjuk állni 20-30 percig, hogy a búzadara kicsit megszívja magát folyadékkal.
  2. Közben készítsük el a céklát: Egy nagy serpenyőben forrósítsuk fel az olajat, tegyük bele a céklát, forgassuk át, és pirítsuk így néhány percig.
  3. Öntsük rá a bort, és fedő alatt pároljuk kb. 20-25 percig.
  4. Ha megpuhult, vegyük le a fedőt, és hagyjuk elpárologni a maradék bort.
  5. Forgassuk bele a fokhagymát és a gyömbért, pirítsuk 3-4 percig így, majd öntsük fel kókusztejjel.
  6. A túrógombóchoz egy kisebb serpenyőben vagy lábasban melegítsünk olajat. Kézzel formázzunk a túrómasszából pingponglabda nagyságú golyókat. A forró olajba dobva süssük ki a túrógombócokat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése