2012. december 23., vasárnap

Elegáns zöldségmenü karácsonyra II. - narancsleves, mákosguba-tortácskák


Egyre inkább karácsonyi hangulat van: minden kicsit csöndesebb, meghittebb, lassabb. Legalábbis itt körülöttünk. A hó is elkezdett esni.... Boldog Karácsonyt!

A karácsonyi menü folytatása kicsit meglepő lesz, ugyanis levesként tulajdonképpen egy fűszeres gyümölcslé kerül terítékre, a desszert pedig egy hagyományos fogás újragondolva: mákosguba-tortácskák juharsziruppal és habbal.

A sütőtökfalatok és a kókusztejes cékla közé mindenképpen valami nagyon könnyed levest szerettünk volna. Valami savanykás kívánkozott ide, ugyanis a sütőtök és a cékla édes, ezt szerettük volna ellenpontozni. Így jutott eszembe a narancs, ami ilyenkor szinte minden háztartásban van. Nem is nagyon bonyolítottuk: kifacsartuk gyümölcscentrifugával (csak friss narancsléből érdemes próbálkozni!), adtunk közben hozzá kevés almát, répát, egy kevés friss gyömbért, egy pici fahéjat és egy csipet sót. Egy-két szelet datolyaszilvával és néhány szem gránátalmával szervírozzuk. Az eredmény újra egy öt elem szerint kiegyensúlyozott fogás, melyben az alapízt a savanyú (fa elem) és az édes (föld elem) ellenpontja adja, ehhez jön díszítőelemként a gyömbér (fém elem), só (víz elem) és fahéj (tűz elem).

Narancsleves datolyaszilvával


Hozzávalók 4 személyre
  • 12 db narancs, megtisztítva és a leve kipréselve
  • 2 db alma, kicsumázva és a leves kipréselve
  • 5 közepes répa, megtisztítva és kipréselve
  • 10 g gyömbér, gyümölcscentrifugával kipréselve
  • késhegynyi só
  • 1 kk fahéj
  • 2 db érett datolyaszilva, megtisztítva és 2 cm-es szeletekre vágva
  • 1/2 gránátalma, magjai kiszedve
  1. A narancslevet, az almalevet, répalevet és a gyömbérlevet összekeverjük.
  2. Keverünk bele fahéjat, jól elkeverjük.
  3. Tányérokban elosztjuk, a tányérok közepébe teszünk 1-1 szelet datolyaszilvát (nem szépen sikerült szeleteket kockázzuk, és úgy tegyük a tányérba betétnek).
  4. Szórjunk rá díszítésképpen néhány szem gránátalmát, ujjaink között a levét kifacsarva díszítsük a levest a gránátalma gyönyörű lila levével.
Mákosguba-tortácskák juharsziruppal és habbal

A desszert sült mákosguba-tortácska juharsziruppal édesítve, habbal a tetején. Azért választottam ezt a desszertet, mert szerettem volna megosztani veletek a régi családi receptet, amit anyósomtól kaptam. Náluk - Tokaj-hegyalján - nem kifliből készítik a gubát, hanem külön ehhez a fogáshoz sütnek egy száraz tésztafélét, amit gubának neveznek. Ezt ízesítik aztán kedvükre mákkal, dióval vagy éppen túróval. Ez a száraz tésztaféle remekül eláll, így ilyenkor karácsonytáján egy nagyobb adag készül belőle mindig, ezt veszik elő időről időre. Néhány percig lobogó vízben kell megfőzni - ettől puhul meg -, utána pedig mákkal, dióval vagy ízes túróval keverve szolgálják fel. Én most juharsziruppal édesített mákkal és egy kevés narancslével kevertem össze, ezt töltöttem formázógyűrűbe, édes habot tettem rá, és sütöttem meg. Ha nincs formázógyűrűnk, nyugodtan tehetjük tortaformába is - ez esetben szeleteljük tortaként.



Hozzávalók 4 személyre
Gubához
  • 50 dkg fehér (tönköly)liszt
  • 2 dkg élesztő (1 dl langyos tejben megfuttatva)
  • késhegynyi só
  • 1 egész tojás + 1 tojás sárgája
  • 2 tk cukor
  • 2 dl langyos tej
  • 5 dkg olvasztott vaj
  1. A gubát nyugodtan megsüthetjük előre, remekül eláll - akár hetekig is.
  2. Futtassuk meg az élesztőt langyos tejben.
  3. Keverjük össze a cukrot és a langyos tejet.
  4. A lisztet öntsük egy tálba, tegyük bele a sót, öntsük bele a felfutott élesztőt, a tojásokat  és a langyos cukros tejet.
  5. Dolgozzuk össze jó alaposan.
  6. Öntsük hozzá az olvasztott vajat, és dolgozzuk össze újra jó alaposan.
  7. 1-1,5 cm átmérőjű hengereket sodrunk, és 1 cm-es darabokra vágjuk. 
  8. Száraz tepsibe tesszük szorosan egymás mellé, és 200 fokon aranybarnára sütjük. Érdemes egyszer megfordítani kb. 20 perc után, és a másik oldalát is aranybarnára sütni.
  9. Kivesszük a tepsiből és egy tálba öntve hagyjuk kihűlni. Eztán akár nejlonzacskóba is tehetjük, remekül eláll hetekig.
 Tortácskához
  •  a fenti guba fele
  • 15 dkg frissen darált mák
  • 1 dl juharszirup
  • 2 dl narancslé
  • 1 tojás
  • késhegynyi só
Habhoz
  • 2 tojás fehérje
  • 1 ek porcukor
  1. Forraljunk fel 2-3 liter vizet, ebben főzzük a gubákat félpuhára kb. 5 perc alatt.
  2. A mákot keverjük össze a juharsziruppal, a narancslével, tojással, sóval.
  3. A kifőtt gubát szűrjük és csöpögtessük le, majd öntsük egy tálba.
  4. Öntsük hozzá a mákkeveréket, Keverjük össze.
  5. Egy üstben verjük fel félkeményre a tojások habját, ekkor szórjuk bele a porcukrot, és verjük tovább, amíg egészen kemény nem lesz.
  6. Egy kanállal szedjük a sütőpapírral kibélelt tortaformába vagy sütőpapírral kibélelt tepsibe állított formázógyűrűkbe a mákos gubát, erre adagoljuk óvatosan a tojáshabot. Ügyeljünk rá, hogy a formázógyűrűhöz illetve a tortaformához ne érjen hozzá a hab, ugyanis úgy nehéz szépen kiszedni a formából a gubát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése