2012. december 27., csütörtök

Fűszeres gyümölcslé télre (is)


Azt vettük észre, hogy télen sokkal ritkábban nyúlunk a gyümölcscentrifugához. Ez bizonyára abból is fakad, hogy a frissítő gyümölcs- és zöldséglevek meleg időben sokkal jobban esnek, mint hidegben. Mégis időről-időről emlegetjük, és aztán estefelé (vacsora közben általában) megállapítjuk, hogy megint nem csináltunk. Amikor épp kezdett nagyon idegesíteni, hogy a gyümölcscentrifuga továbbra is szárazon árválkodik, találtam egy kedves blogon meleg fűszeres almaléalapú gyümölcslevet, ami megadta a szükséges lökést. Nekiláttam. A látogatóba érkezett barátok nagyon megörültek, és hümmögésükből, majd kommentáraikból arra következtettem, hogy a nagy átlagnak ízlene.
Most hogy már nem az első barátunktól hallottuk, hogy elegük van az evésből, a fűszeres nehéz (karácsonyi) ételekből, gondoltuk aktuális lehet a gyümölcslé gondolata. Egy kis szusszanásnak is remek a szilveszteri buli előtt...

A fűszeres meleg almaléalapba kerül a sárgarépalé és a nyers gyömbér leve. A sárgarépa levétől élénk narancsszínű lé üde színfolt a téli napokon. Nekem azonban a friss gyömbér tetszett benne a legjobban (ami nagyon jól segíti az emésztést, melegít) - butaság, de nem jutott volna eszembe gyömbért gyümölcscentrifugával kifacsarni. Friss és üde lesz tőle a gyümölcslé. Fantasztikus! Azóta minden lébe teszek egy kicsit (ez majd idővel elmúlik...).


A fűszeres almalé remekül ellensúlyozza a répa direktségét, és úgy láttam, hogy még azoknak is ízlett, akik nem számítottak semmi jóra, amikor a kezükbe nyomtam a poharat.

Ez az alkalom aztán beindított egy folyamatot, mely a kísérletek, ötletek és kotyvasztások egész sorához vezetett.  Meleg és hideg almalé, különböző fűszerekkel, céklával, zellerrel, naranccsal. És ami a legjobb, elkezdtünk zöldfűszereket illetve zöld leveles zöldségeket is kifacsarni. Csodák csodája - működik. Gyönyörű élénkzöld levek csorognak vidáman a poharakba, és aztán a különféle keverékekbe. Eddig a petrezselyemzöld (már, amit az őzek meghagytak) és a még fagy előtt leszedett mángold végezte lé formában. A sok elkészült változat közül az eredetit gondoltam megtartani, emellett két másik színeset szerettünk volna még megmutatni - az egyik a céklás, a másik a petrezselymes. Az egyik nagyon zöld, a másik nagyon lila. Gyönyörűek! És nagyon finomak! Nem mellesleg pedig remekül illenek a téli gasztroprogamba.

A petrezselyemzöld tisztítja a húgyutakat és a vesét, és erősíti a húgyhólyagot és a mellékvesét, ami januárban és februárban erősen ki van téve a hideg gyengítő hatásának. A vese erősítésén keresztül jótékonyan hat a fülre: fülfájás, fülgyulladás hatékony ellenszere, és a fogakat is erősíti. Csaknem valamennyi húgyúti- és vesebetegség kezelésére alkalmas. Enyhén melegít, javítja az emésztést, segít kiüríteni a helytelen táplálkozás miatt felhalmozódott mérgeket a szervezetből. Ha a hatóanyagtartalom szempontjából vizsgáljuk meg, akkor is figyelemreméltó eredményt kapunk: Nagyon magas a C-vitamintartalma, többszöröse a citrusféléknek, ezért télen is érdemes becsempészni az étrendbe, emellett a legtöbb A-provitamint, klorofillt, kalciumot, nátriumot, magnéziumot, és vasat tartalmazó növények egyike.
A cékla édeskés, erősen földes ízhatású növény. Élénk lilás-vörös színe utal a keringésre gyakorolt jótékony hatására, emellett erősíti a szívet és tisztítja a vért. A cékla ezen felül a máj - a legfőbb méregtelenítő szervünk - egyik alapnövénye, ugyanis beindítja a pangó májat, erős méregtelenítésre késztetve így a szervezetet. A vérkeringés beindításával a kiszáradt nedvek okozta székrekedést is képes enyhíteni.

(Paul Pitchford: Gyógyító táplálkozás. Budapest: Édesvíz, 2009)


Amint újra kizöldülnek a növények, mindent facsarni fogok, az biztos... Rengeteg ötletem támadt hirtelen, hogy mi mindent lehetne ezzel kezdeni. Majd meglátjátok!

Meleg fűszeres gyümölcslé-variációk
Hozzávalók 1 liter gyümölcsléhez
 • 8 db nagy alma, megmosva, kicsumázva
 • 2 fahéjrúd
 • 4 db csillagánizs
 Répás változathoz:
 • 4-5 közepes répa, megtisztítva és megmosva
 • 1 db citrom, meghámozva
 • 2 g (ujjnyi) gyömbér
 Céklás változathoz:
 •  2-3 közepes cékla, meghámozva és megmosva
 • 1 db citrom, meghámozva
 • 2 g (ujjnyi)  gyömbér
Petrezselymes változathoz:
 • 1 nagy csokor petrezselyemzöld
 • 2 g (ujjnyi) gyömbér
 1. Facsarjuk ki gyümölcscentrifugával az almát, keverjük bele a  fűszereket, és tegyük fel melegedni.
 2. Közben facsarjuk ki a többi hozzávalót.
 3. A meleg almalét vegyük le a tűzről, és keverjük bele a hideg hozzávalókat. 
 4. Pohárba öntve szervírozzuk. Tetszés szerint díszítsük egész vagy őrölt fűszerekkel.
Tipp: Variálhatjuk kedvünkre. Lehet még narancslevet, zellert belefacsarni - vagy amit éppen otthon találunk. Készíthetjük fűszerekkel vagy anélkül, melegítve, de akár hidegen is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése