2012. december 20., csütörtök

Gyors kulináris ajándék ínyenceknek: citrusbors


Ha még van némi hiányosságunk a karácsonyi ajándékok kapcsán, a vásárlási őrületben azonban nem szeretnénk részt venni, készítsünk valamit saját kezűleg. A barátok és a család általában nagyon örülnek neki, hiszen valóban időt szántunk rájuk. Mivel minket a gasztronómia érdekel leginkább, ezért általában ehető ajándékokat szoktunk készíteni. Tavaly is készült néhány, amit megosztottunk az olvasókkal, ilyen volt például a francia mustár mézzel és a lilahagymalekvár. Ebben az évben sokféle gyógynövénykeveréket és gyógynövényekből készült dologgal kísérleteztünk, emellett azonban készült két egyszerű, mégis megosztásra méltó ajándék is.

Ajándékba kaptunk néhány hónapja egy üvegcsével egy külföldön élő barátunktól citrushéjjal ízesített borsot. Milyen egyszerű ötlet, mégsem jutott volna eszembe... Remekül és sokrétűen használható, ugyanis komplex ízével feldobja még az egyszerű ételeket is, emellett azonban vizuálisan is hozzáad valamit a képhez. Mikor legutóbb egy krémleves díszítésére és ízesítésére használtam, akkor jutott eszembe, hogy ezt akár házilag is elő lehet állítani. Csupán némi fekete bors, citromhéj, narancshéj és néhány cikk fokhagyma kell hozzá. Az egyetlen szempont, amit érdemes szem előtt tartani: a minőség. Használjunk minden hozzávalóból jó minőségűt, és akkor a végeredmény is jó lesz. A citrusokból vegyünk kezeletlen héjút!

Citrusbors
Hozzávalók egy 1 dl-es üvegcséhez
  • 5 dkg bors
  • 2 narancs héja, egy vékony pengéjű késsel vékonyan lehámozva (a fehér, keserű belseje nélkül!) és apróra vágva
  • 2 citrom héja, egy vékony pengéjű késsel vékonyan lehámozva (a fehér, keserű belseje nélkül!) és apróra vágva
  • 1 nagy fej fokhagyma, megtisztítva és apróra vágva
  1. Készítsük elő a hozzávalókat. Tegyük a felaprított citrushéjakat és a fokhagymát külön-külön egy kistányérra, és egy kályha vagy fűtőtest illetve konvektor tetejére téve néhány óra alatt szárítsuk meg. Nézzünk rá időről időre, mert - főleg a fokhagyma - megéghet, ha túl meleg helyre tettük. Tehetjük alacsony hőfokon (50 fok) sütőbe is.
  2. Keverjük össze egy nagyobb tányérban a hozzávalókat - a megszárított citrushéjakat, borsot, fokhagymát -, és töltsük mutatós üvegbe.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése