2012. december 29., szombat

Partyfalatok akár szilveszterestére is: chips, mártogató, ropogós kelbimbó-gombócok, zöldséges pite



Csak egy gyors bejegyzés, azoknak akik hirtelen felindulásból meghívtak egy rakás embert, és fogalmuk sincs, hogy mivel készüljenek. Gyors egyszerű és előre elkészíthető partyfalatokat készítettünk, amivel nem lesz túl stresszes az este, mert akár már egy nappal hamarabb is elkészíthetőek.
Ha pedig valami ázsiaira vágyunk, akkor készítsünk töltött rizsgombócot, márványtojást, kínai tésztabatyut, gőzgombócot vagy tavaszi tekercset. Ezek közül mindegyik könnyen szállítható, mint ahogyan az empanada vagy műzliszelet is.

Chips gyökérzöldségekből
Hozzávalók 4 személyre
  • 40 dkg zöldség (krumpli, cékla, zeller, sütőtök) egészen vékonyra szeletelve vagy uborkagyalun legyalulva
  • 5 dl olaj vagy libazsír
  1. Egy közepes serpenyőt melegítsünk fel, öntsük bele az olajat.
  2. Forrósítsuk fel az olajat, majd tegyünk bele egy adag zöldséget (annyit, hogy szellősen elférjen az olajban).
  3. Kb. 3-4 perc alatt süssük ropogósra a zöldséget (a sütési idő nagyban függ a lángunk illetve a sütőfelület minőségétől, tehát érdemes odafigyelni és beállítani magunknak).
  4. Papírtörlőre szedjük ki, hogy lecsepegjen róla az olaj illetve zsír.
  5. Rendezzük el szépen egy tányéron, tegyünk mellé valamilyen mártogatós szószt.
Tempuratésztában sült kelbimbó
Hozzávalók 4 személyre
  • 30 dkg kis fejű kelbimbó, megtisztítva
  • 3 dl olaj vagy libazsír
  • 1 hideg tojás
  • késhegynyi só
  • 4 ek sima liszt
  • 1 dl jéghideg víz/sör
  • 1 tk keményítő
  1.  Kavarjunk sűrű palacsintatészta állagú tempuratésztát: egy tálban keverjük simára a tojást, lisztet, sót, vizet/sört, keményítőt. (Ügyeljünk rá, hogy minden jéghideg legyen, mert sütésnél ez kulcsfontosságú! A forró olajba dobott jéghideg tésztával bevont zöldségek különleges állagúra sülnek így: a forró olaj ugyanis hirtelen összehúzza a tésztát, amiben a zöldség megpárolódik.)
  2. Forrósítsuk fel az olajat vagy zsírt egy serpenyőben.
  3. Mártsunk egy adagnyi kelbimbót a (még mindig hideg) tempuratésztába (amennyi egy adagban kisül), és dobjuk egyenként a forró zsirdékba.
  4. Egy perc után egy lyukas kanállal forgassuk meg, és süssük a másik oldalát is aranybarnára.
  5. Szedjük papírtörlőre, majd tálaljuk egymásra tornyozva, fogpiszkálóval és mártogatókkal.
Paradicsomos mártogató
Hozzávalók 4 személyre
  • 3 dl sűrű paradicsomlé vagy passzírozott paradicsom
  • 2 cikk fokhagyma, megtisztítva és felaprítva
  • 1 dkg gyömbér, megtisztítva és felaprítva
  • 5-6 szem bors, frissen őrölve
  • késhegynyi só
  • 3-4 levél zsálya
  • 1 ág kakkukfű
  • 1/2 dl olaj vagy libazsír
  1. Forrósítsuk fel az olajat vagy zsírt.
  2. Dobjuk rá a gyömbért és fokhagymát, kavargatva pirítsuk 1-2 percig.
  3. Öntsük rá a paradicsomlevet, sózzuk borsozzuk.
  4. Alacsony lángon rotyogtassuk a paradicsomot kb. 20 percig - vagy amíg besűrűsödik.
  5. Az utolsó 5 percre dobjuk bele a zsályát és a kakkukfüvet.
  6. Kis tálkákban tálaljuk.
Tejfölös-fokhagymás mártogató
Hozzávalók 4 személyre
  • 2 dl tejföl
  • 4-5 szem bors, frissen őrölve
  • 1 cikk fokhagyma, megtisztítva és felaprítva
  • késhegynyi só
  • 1 ek balzsamecet
  1. A tejfölt keverjük ki a sóval, borssal, fokhagymával.
  2. Tálaljuk ki tálkákba, és a balzsamcetet öntsük a tetejére. Egy kanál végével húzzunk bele spirálokat.
Sütőtökkrémes pite marinált kelbimbóval
Hozzávalók 26 cm-es piteformához vagy tortaformához
  • 20 dkg sütőtök, sütőben megsütve és a húsa kikanalazva
  • 3 ek tejföl
  • 1 kk frissen őrölt szerecsendió
  • 1 késhegynyi só
  • 10 dkg kelbimbó, megtisztítva és félbevágva
  • 5 dkg füstölt sajt, kis kockákra vágva
  • 1 adag vietnámi szósz, amiből ezúttal el lehet hagyni a cukrot és a csilit, ha úgy tetszik; a halszósz helyett szójaszószt is használhatunk
Pitetésztához
  • 25 dkg liszt
  • 6 dkg vaj + 6 dkg libazsír (vagy 12 dkg vaj)
  • 2 tojás
  • 0,2-05 dl víz (attól függően, hogy mekkora a tojás)
  • 1 csapott tk só
  1. Készítsük el a pitetésztát: a lisztet keverjük össze a sóval, majd adjuk hozzá a vajat (és zsírt) és morzsoljuk el az ujjaink között. Üssük bele a tojásokat, és öntsük bele a vizet. Gyors mozdulatokkal gyúrjunk sima tésztát. Fontos az, hogy gyorsan dolgozzunk,  mert különben ragadós lesz a tészta! Nem gond, ha maradnak benne látható vajdarabok, ez majd sütésnél összesül a többi hozzávalóval!
  2. Tegyük a pitetésztát legalább egy órára folpackba csomagolva hűtőbe. Ezidő alatt készítsük elő a tölteléket.
  3. A kelbimbókat tegyük bele a vietnámi szószba, és keverjük jól el. Hagyjuk így állni felhasználásig.
  4. A sütőtökhúst botmixerrel pürésítsük, közben kanalazzuk hozzá a tejfölt és fűszerezzük szerecsendióval, sóval.
  5. Kapcsoljuk be a sütőt, melegítsük elő 200 fokra.
  6. Vajazzuk ki a piteformát. 
  7. Nyújtsuk ki a pitetésztát a piteformánk nagyságára, és tegyük bele óvatosan a tésztát. Rendezzük el szépen.
  8. Kenjük el benne egyenletesen a sütőtökpürét.
  9. Szedjük ki a kelbimbót a vietnámi szószból, és szépen egymás mellett rendezzük el a sütőtökpürén.
  10. Szórjuk köré a füstölt sajtot.
  11. Toljuk a sütőbe a pitét, és süssük kb. 30 percig (vagy amíg a kelbimbók meg nem pirulnak).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése