2013. január 31., csütörtök

Édes-savanyú káposztaleves


A hideg téli napokra újra egy tartalmas leves érkezik, amit ráadásul 20 perc alatt el lehet készíteni. A kiinduló alapanyag ezúttal a savanyú káposzta, ami a téli ételek között előkelő helyet foglal el mind a magyar, mind a kínai konyhában. Kínában - Magyarországhoz hasonlóan - nagy cserépedényekben savanyítják a káposztát, a savanyítási eljárás mellett azonban a savanyú káposzta felhasználása is sok hasonlóságot mutat a magyar konyhával. Főznek belőle például csülkös savanyúkáposzta-levest, ahogyan mi magyarok is. Az egyedüli különbség, hogy Kínában kínai kelből készül a savanyított káposzta, amit egyben tesznek a cserépedényekbe, majd főzés előtt aprítják vékony csíkokra. Mindezt egy rendkívül érdekes filmsorozatban láttam, ami a kínai gasztronómia alapanyagait mutatja be a lótuszgyökértől a rizsboron át a tofuig. A hétrészes filmsorozat jónéhány része elérhető angol felirattal itt.

A káposztaleves kapcsán született kínai-magyar barátság felfedezése nyomán indultam el egy ötletsorozat megvalósításán, amiben a koreai kimchi leves is felbukkant - aztán gyorsan el is tűnt, de nem örökre, mert nagyon izgalmas dolgok születek a kimchiből. Többek között leves is. Visszatérünk rá... A mostani eredmény egy édes-savanyú káposztaleves, amit kedvünkre variálhatunk.

Szóval káposztaleves, amiben csülök nincs. Készíthetünk teljesen vegetáriánus változatot, de ha a télre és hidegre való tekintettel mégis a húsos változat mellett döntenénk a csülök helyett lehet bele mangalicaszalonnát tenni, a főtt kolbász helyett kolbászcsipszet villantani. Az alapot pirított gyömbér és fokhagyma adja, erre kerül a kinyomkodott savanyú káposzta, amit alaposan átpirítunk, majd alaplével felöntünk és felfőzzük. Mivel nekem ez így túlságosan egysíkú és savanyú volt, mindenképpen kerestem valami izgalmas színt és állagot ellenpontként - ez lett a nyers sütőtök, ami világító narancs színével és roppanós-édeskés állagával pont azt hozta, amire ennek levesnek szüksége volt. (A nyers sütőtök ötletét innen vettem.) Kerülhet még rá némi zöldfűszer, és máris kész az izgalmas és tartalmas vacsora vagy ebéd.

Édes-savanyú káposztaleves
Hozzávalók 4 személyre
 • 30 dkg savanyú káposzta, kinyomkodva (Kóstoljuk meg a káposztát! Ha nagyon savanyú, érdemes átmosni vízzel, és utána kinyomkodni.)
 • 1 l alaplé (zöldségből vagy csontból illetve húsból)
 • 4 cikk fokhagyma, megtisztítva és felaprítva
 • 2 g gyömbér, megtisztítva és felaprítva
 • 1 kk csípős csilipaszta vagy 1 csili vékonyra szeletelve
 • 1 ek cukor (nyírfacukrot használtam, de kerülhet bele másfajta is, ízlés szerint)
 • 20 dkg kolbász, vékony csíkokra vágva (elhagyható)
 • 10 dkg mangalicaszalonna, kis kockákra vágva (elhagyható)
 • 1/2 dl olaj (ha nem használunk szalonnát)
 • 30 dkg sütőtök, megtisztítva és vékony csíkokra vágva/reszelve
 • 1 csokor petrezselyemzöld vagy koriander, megmosva és felaprítva
 • 1 tk só
 1.  Ha használunk szalonnát, akkor ezt pirítsuk ki először: forrósítsunk fel egy vastag falú serpenyőt vagy wokot, és ebben kevergetés közben süssük ki a zsírját. Ha ez megvan, szedjük ki a pörcöket a serpenyőből egy tányérra, tegyük félre.
 2. A zsíron vagy felforrósított olajon pirítsuk meg gyakori kevergetés mellett a gyömbért és a fokhagymát 2 perc alatt.
 3. Dobjuk rá a káposztát, ezt is pirítsuk meg kb. 10 perc alatt - kapjon egy kis színt. Szórjuk rá a cukrot, és pirítsuk rá nagy lángon kevergetve.
 4. Adjuk a káposztához a csilipasztát vagy csilit, keverjük jól el.
 5. Ha wokot használunk, akkor folytathatjuk ebben a leveskészítést, ha serpenyőt, akkor kanalazzuk át a pirított édes-csípős káposztát egy legalább 3 literes lábasba. Öntsük fel alaplével. Főzzük fel.
 6. Miközben felfő a leves készítsük elő a többi hozzávalót: a sütőtököt és a petrezselyemzöldet tisztítsuk meg illetve mossuk meg és aprítsuk fel, a vékonyra szeletelt kolbászokat egy kevés zsírban süssük meg 1-2 perc alatt - amennyiben használunk a leveshez kolbászt.
 7. A levest miután felfőtt, ízesítsük sóval, majd szedjük tányérokba, szórjunk a tetejére sütőtököt és zöldet, illetve kolbászt és szalonnát, ha így döntöttünk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése