2013. január 11., péntek

Fehérborban párolt petrezselyemgyökér-krémleves almával (tej nélkül)


Még azok is szívesen esznek télen levest, akiknek máskor ez nem jut eszébe. A leves - úgy vettem észre - nem mindenki számára lételem, mások pedig nem bírnak meglenni nélküle. Télen kiegyenlítődik kicsit a kép, és szinte mindenki hálás egy tányér melengető, tartalmas leves láttán. Nem véletlen ez, hiszen a hideg időszakokban sokkal jobban esik egy kis forró meleg folyadék, mint bármi más, a testünk így reagál a kinti hideg időjárásra. Ez a hosszan készülő ételek ideje, amiket ilyenkor egy kicsit több folyadékkal készítsünk el. Így tartja ezt az öt elemes táplálkozás is.  A hosszabb főzési eljárás mellett a téli zöldségek is szerepet kapnak ilyenkor: a hosszan elálló zöldségek, gyökerek kerülnek előtérbe, melyek ugyancsak hosszabb főzési időt igényelnek. Ennek kapcsán került az asztalra nálunk az elmúlt időszakban egy egyszerű krémleves, amit petrezselyemgyökérből készítettünk, aminek mély és édeskés ízét almával illetve fehérborral lazítottunk fel. Egyszerű, gyorsan elkészül, emellett azonban meglepően kifinomult az eredmény, amit akár hétköznapokon, akár a hétvégi, netalán valamilyen ünnepi menü részeként el tudunk képzelni.

Fehérborban párolt petrezselyemgyökér-krémleves almával (tej nélkül)
Hozzávalók 4 személyre
  • 4 db zsenge petrezselyemgyökér, megtisztítva és felkockázva
  • 2 dl száraz fehérbor
  • 1/2 dl olívaolaj
  • 5 dkg vaj
  • 2 db újhagyma vagy 1/4 póréhagyma, megtisztítva és felkockázva
  • 3 cikk fokhagyma
  • 2 közepes alma, megtisztítva és felkockázva
  • 1 l zöldségalaplé
Díszítéshez
  1. Melegítsük fel a lábast, benne az olajat, adjuk hozzá a vajat, és amikor elolvadt, szórjuk bele a hagymát. Kavarjuk át, és néha megkavarva 5-8 percig pirítsuk közepes lángon.
  2. Adjuk hozzá a fokhagymát, keverjük meg, és pirítsuk további 1 percig.
  3. Szórjuk bele a petrezselyemgyökeret. Forgassuk át, és 2 percig pirítsuk.
  4. Öntsük fel borral, kavarjuk át, majd fedő alatt pároljuk puhára kb. 15 perc alatt a gyökeret.
  5. Tegyük hozzá az almát, majd pároljuk tovább 10 percig fedő alatt.
  6. Öntsük fel alaplével, és forraljuk fel, majd főzzük kb. 10 percig.
  7. A tűzről levéve botmixerrel pürésítsük.
Tálalás: Szedjük ki tányérba, és csöpögtessünk rá néhány csepp tökmagolajat vagy szőlőmagolajat, illetve szórjuk meg rózsaborssal vagy citrushéjjal ízesített borssal.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése