2013. január 24., csütörtök

Meleg, krémes zabtej gabonakávéval és fűszerekkel


Számomra a változatosság az élet egyik fő mozgatórugója. Nagyon nem bírom a monotonitást. Egy ideig megy persze, de utána... Felrobbanok. És nincs megállás. Jobb ezt megelőzni, így fokozottan törekszem az állandó megújulásra. Ez a főzés, a blog egyik motorja is. Állandóan új ötleteket kell kipróbálni, ami felvillanyoz, feltölt, megmozgat. Ezúttal a téli meleg italok kérdéskör indított be. Nagyon feldobott ugyanis a múltkor a fűszeres, meleg gyümölcslé - remek variációkat lehet belőle kreálni attól függően, hogy éppen mit találunk otthon. Aztán újra visszatért a zabtej, ezúttal melegen és fahéjjal. E kettőt házasítottam és gondoltam újra a meleg fűszeres zabtej elkészítésekor, amibe nyáron szüretelt, szárított és őrölt katánggyökér került (helyettesíthetjük gabonakávéval), és méz kerekítette le. Amolyan kósza reggeli ötlet volt, amivel a munkás napok kísértő egyhangúságába szerettem volna valami változatosságot csempészni. Olyan jól sikerült, hogy gyorsan előkaptam a fényképezőgépet, és gondoltam megosztom veletek, mert krémes, lágy, izgalmas és megállásra késztető ital. Igazi téli csemege. Annál is inkább, mert az összes hozzávaló remekül ellensúlyozza a téli hideget: a keserű katáng és zab a test belseje felé vezeti a meleget, így segítve a testet a hideg időben a meleg megtartásában; a fűszerek (gyömbér, fahéj) ugyancsak melegítik a testet. A tél hatásáról itt olvashattok.
Reggeli italként vagy hétvégi délutáni üldögéléshez a legkíválóbb...

Meleg, krémes zabtej gabonakávéval és fűszerekkel
Hozzávalók 1 literhez
  •  1 liter víz
  • 2 rúd egész fahéj
  • 4 ek zabpehely
  • 2 ek gabonakávé vagy pirított és őrölt katánggyökér
  • 2 tk szárított, őrölt gyömbér
  • 2 ek méz
  1. Tegyük fel egy lábasban forrni a vizet, kanalazzuk illetve dobjuk bele a méz kivételével az összes hozzávalót. Fedő alatt forraljuk föl. Vigyázzunk a forrásnál, mert könnyen kifut!!
  2. Forraljuk 10 percig. Ízlés szerint ízesítsük tovább, ha valaminek hiányát látjuk.
  3. Vegyük le a tűzről. Sűrű szűrőn szűrjük át, majd ízesítsük mézzel ízlés szerint.
  4. Tálaljuk a csészébe mártott egész fahéjjal, ami több funkciót szolgál: egyrészt tovább ízesíti az italunkat, másrészt szép, harmadrészt pedig még praktikus is, mert kavargathatjuk vele a hűléskor besűrűsödő italunkat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése