2013. január 3., csütörtök

Öt elem: Mire érdemes figyelni a téli időszakban?


A kínai öt elem szerint a tél januárban kezdődik és februárban bontakozik ki, ugyanis az öt elem közül a vízhez kapcsolódik. Ilyenkor a kínaiak szerint is melegítő leveseket és tartalmas fogásokat jó felszolgálni. A legfőbb szempont, amit érdemes szem előtt tartanunk, hogy a testet melegíteni érdemes, melyet leghatékonyabban úgy érhetünk el, ha a test felszínéről a belseje felé irányítjuk a meleget. Ennek logikája egészen jól érthetővé válik, ha végiggondoljuk a folyamatot: lehűtjük a test felszínét, ami a hideg hatására összehúzódik, és ezáltal sokkal jobban képes megtartani a meleget, emellett pedig a hideg testfelszín nem érzékeli olyannyira bántónak a külső hideget, így képes sokkal jobban alkalmazkodni hozzá. Bármennyire meglepő, a kínaiak ezért úgy tartják, hogy télen rendkívül hatékony a hideg zuhany alkalmazása a mindennapokban - ha váltott hideg-meleg vizes zuhanyt alkalmazunk, akkor a hideggel fejezzük be. A magyarázat a fenti képben rejlik: a hideg víz hatására összehúzódnak a bőr pólusai, és így a test képes benntartani a meleget. Ha mégis inkább a forró vizes zuhanyzást választjuk, akkor utána kifejezetten ügyelni kell arra, hogy ne menjünk azonnal ki a hidegbe, mert a meleg víz hatására kitágult pólusokon keresztül a hideg bekúszik a testbe, és így nagyon könnyen megfázhatunk.

A táplálkozást tekintve a hosszan elálló zöldségek ideje ez - a nyáron elraktározott tartalékokat vesszük elő ilyenkor: a hosszan elálló gyökérzöldségek és káposztafélék mellett, az üvegekbe zárt zöldségek és gyümölcsök - paradicsom, sóska, padlizsán, befőttek, lekvárok stb. - ilyenkor gyors és jól előkészített tartalékként szolgálnak, a szárítással illetve aszalással tartósított zöldségfélék, hüvelyesek  és gyümölcsök pedig koncentrált ízanyagaikkal frissítik fel téli fogásainkat. Sokkal jobban járunk, ha ilyenkor ilyeneket eszünk, és nem primőr salátát és paradicsomot veszünk, ugyanis ezekben semmi tápanyag nincs - ellenben a nyáron elrakott zöldségekben nem csupán a nyáron összegyűjtött mindenféle jó, hanem a tartósítási eljárás során felhalmozott energia is remek táplálékként szolgál a testnek.

A tél ízei a sós és a keserű, ugyanis mindkettő képes az energiák központosítása által fokozni a test raktározó képességét. A sóval azonban bánjunk óvatosan - hajlamosak vagyunk sok sót enni, aminek legfőbb oka, hogy rossz minőségű sókat vásárolunk. Próbáljunk tehát minél jobb sót venni, és tudatosan állítsuk be a megfelelő sómennyiséget - sem nem sok, sem nem kevés... A só mellett sós étel még a japán miszó (fermentált szójababpaszta, amit levesekhez használnak elsősorban), a tengeri algák, szójaszósz. Itt is találjuk meg a megfelelő egyensúlyt!
A keserű ételek egy átlagember étrendjében szinte teljesen hiányoznak. Valahogy a legtöbben nem nagyon szeretik a keserű dolgokat, pedig megfelelően kombinálva nagyon jól kiegyensúlyozzák az ételeink mellett a testet is. A legtöbb alapanyag ráadásul nem csupán keserű, hanem egy másik ízzel párosulva jelenik meg. A gabonák közül a rozs, zab, quinoa és amaránt, a zöldségek között a zellerszár, endívia kifejezetten keserű ízű, viszont a katánggyökérnél keserűbb zöldség nem nagyon létezik szerintem. Nem véletlen, hogy gyökerét - megszárítva és pirítva - gabonakávék készítéséhez használják.

A tél tehát víz elemű, és ennek megfelelően az öt elem szerint a két víz elemű szerv - a vese és a húgyhólyag - tartozik hozzá. E két szervünk felelős a szervezet vízháztartásának egyensúlyáért, emellett szabályozzák a nemi szervek működését, ami a vese és mellékvese szoros kapcsolatára vezethető vissza, hiszen a mellékvese által termelt hormonok szabályozzák a nemi tevékenységet, emellett a test melegét és energiáját is. A kínai orvoslás sokkal nagyobb jelentőséget tulajdonít a vese egészséges működésének, mint a nyugati felfogás, ugyanis a vesét a test energiájának, tehát az életenergia gyökereként kezelik. Fokozottan fontos tehát a vesénk óvása illetve táplálása - legfőképpen a hideg időszakban, amikoris fokozottan ki van téve a hideg gyengítő hatásának.

Az alábbi receptben egy olyan ételt szeretnénk bemutatni, ami sokféle variációban, de gyakran kerül nálunk az asztalra. Ebben a változatban kifejezetten téli illetve a vesét támogató hozzávalókat és főzés eljárásokat választottunk: több folyadékkal és hosszan készült a ragu, ami ilyenkor kifejezetten hasznos, ugyanis több hőt halmoz fel az elkészült ételben. A hozzávalók tekintetében pedig: a fekete bab különösen jeleskedik a vese támogatásában - színe a víz elem színe (fekete), alakja is a vesére emlékeztet és hatóanyagai is nagymértékben hozzájárulnak a vese egészségéhez. A nyáron eltett paradicsomlé is hasznos ilyenkor, mert a meleg nyári napsugarakat idézi, a fűszerek pedig melegítő tulajdonságaik által segítenek a test belseje felé vezetni a meleget. Ilyen tehát egy jó téli étel: tartalmas, melengető...

Melengető feketebabragu
Hozzávalók 4 személyre
 • 40 dkg szárított fekete bab, legalább 8 órára beáztatva
 • 1/2 ek szódabikarbóna
 • 1 ek libazsír vagy 1/2 dl olaj
 • 1 nagy fej lilahagyma, megtisztítva és apróra vágva
 • 4 cikk fokhagyma, megtisztítva és apróra vágva
 • 1/2 l paradicsomlé (lehetőleg házi)
 • 3 ág friss zsálya vagy 1 evőkanálnyi szárított zsálya
 • 2 rúd egész fahéj
 • 1 kis csilipaprika, egészen apróra vágva (ízlés szerint csökkenthetjük vagy növelhetjük a mennyiséget)
 • 1 egész fekete kardamommag
 • 5 szem fekete- vagy színes bors, frissen megőrölve
 • kb. 1 ek só
Tipp: A babot - átválogatás után - előző este áztassuk be, hogy legalább 7-8 órán át ázhasson. Szűrjük le a levét egy szűrővel, és tegyük fel főni friss, hideg vízben só nélkül. A só kihagyása ebben a fázisban fontos, ugyanis sóval együtt főzve a bab nehezen puhul meg. Amikor felfőtt szedjük le a habját, és tegyünk bele 1/2 evőkanálnyi szódabikarbónát - ettől gyorsabban és puhábbra fő meg a bab.
 1. Járjunk a el a bab főzéskor a fenti módszer szerint, majd főzzük kb. 40 percig - a bab belseje és a héja is legyen puha, viszont ügyeljünk rá, hogy ne főjjön szét. Amikor megfőtt, szűrjük le. (A főzővizét öntsük ki.)
 2. OLajon vagy zsíron pirítsuk meg a lilahagymát, sózzuk meg egy kicsit, majd önrtsük bele a megfőtt babot. Forgassuk össze.
 3. Szórjuk bele a fokhagymát, és forgassuk össze újból. Pirítsuk így 3-4 percig.
 4. Öntsük fel a paradicsomlével, és tegyük bele a fűszereket: a fahéjat, csilit, a fekete kardamommagot egyben (ez egy kis füstös ízt ad, ami nagyon jól áll ennek az ételnek), a frissen őrölt borsot, a zsályát és sózzuk meg. Forraljuk fel, és közepes lángon főzzük 15 percig.
 5. Tálaljuk rizzsel vagy méginkább frissen sütött lepénnyel.

1 megjegyzés:

 1. katánggyökér - ami cikória néven szerepel sok helyütt. :)

  VálaszTörlés