2013. február 6., szerda

Kínai holdújév 2013: Gőzölt tojás


Néhány nap múlva már az ázsiaiak szerint is belépünk az új évbe. Ezúttal február 10-re esik a kínaiak legnagyobb ünnepe, amit hagyományosan mindig családi körben ünnepelnek. Családi kör ide vagy oda, azért a petárdadurrogtatás náluk is nagy divat. A másik központi szereplő az újévi ünneplések közepette a terített asztal. Ilyenkor még a szegényebbek is roskadásig pakolják az asztalaikat étellel, egyrészt azért, mert az egész család összegyűlik és együtt ünnepelnek, másrészt pedig azért, mert úgy tartják, hogy olyan lesz az évük, amilyen az év első napja - aki tehát ezen a napon nem éhezik, annak egész évben lesz mit ennie. A gasztronómiai ínyencségek ilyenkor különösen nagy szerepet kapnak a kínaiak otthonában, ami természetesen régiónként változik, de néhány szimbólum az egész kultúrát áthatja.

A kínai holdújévről már esett szó tavaly. Jónéhány bejegyzésben taglaltuk, hogy milyen szokások és ételek övezik az ázsiai újév megünneplését Kínában. Szóltunk a szokásokról és szimbólumokról, írtunk az ilyenkor legtipikusabb kínai ételekről - az édes babkrémes rizssütiről, a jiaoziról (kínai tésztabatyu), a tésztáról, ami hosszú élet szimbólumaként mind a holdújév, mind pedig a születésnapok főszereplője, a sült fűszeres mandarinhal kapcsán a halról mint szerencseszimbólumról, és szóba került a tojás is a szerencse témakörben, ami jó apropóként szolgált a márványtojás elkészítéséhez.

Ezúttal egy híres recept kerül terítékre, a gőzölt tojás. Ugyan a kínai konyha híres receptje, nyugaton mégis kevesen ismerik. Könnyen elkészíthető, nem is nagyon kell hozzá semmi extra hozzávaló - csak a szokásos gyömbér-fokhagyma, szezámolaj és néhány shitakegomba. Mint mindig egy kis leleményességgel akár még ezeket is ki lehet helyettesíteni, sőt bármit bele lehet tenni, amit éppen otthon találunk. A lényeg a technológia, a gőzölés.

Az alább közölt gőzölt tojás-recept tehát egy minta, amit kedvünkre variálhatunk - mi is így teszünk általában: egyszer gombát tettünk bele, aztán a gomba mellé került alga, máskor pedig egy kevés csíkokra vágott sárgarépa és sütőtök is ment bele. A variációk száma tehát szinte végtelen. Arra ügyeljünk csupán, hogy minél több zöldség kerül bele, annál nagyobbak lesznek az adagok, érdemes tehát a tojás mennyiségével is játszani. Ha kevesebb zöldség megy bele, akkor személyenként két tojással számoljunk, ha több - mint az alábbi receptben is -, akkor elég másfél.


A recept gőzöléssel készül, ami nálunk kevéssé alkalmazott eljárás, a kínai konyhában azonban bevett konyhai technológia. Ha nagyon felkészültek vagyunk, akkor wokot és bambuszgőzölőt használunk, ha csak közepesen vagyunk felszerelkezve, akkor elég egy wok és egy levesestálka, ha pedig egyik sincs, akkor egy nagyobb lábas és egy levesestálka is megteszi. Amint látjuk semmi sem tarthat vissza minket a gőzölés technikájának elsajátításától, ami ráadásul rendkívül kényelmes megoldás is, hiszen nem kell felette állni és kavargatni - hogy le ne égjen. Az egyedüli kardinális pont a víz mennyisége a wokban/lábasban. Legyen elegendő víz benne, hogy az ételnek legyen miben gőzölődnie illetve, hogy el ne pattanjon a beletett tányér.

Gőzölt tojás
Hozzávalók 4 személyre
  • 6 tojás
  • 2 g friss gyömbér, megtisztítva és felaprítva
  • 4 cikk fokhagyma, megtisztítva és felaprítva
  • 4 közepes szárított shitakegomba, forró vízbe áztatva 15 percre, majd leszűrve és kis kockákra vágva
  • 2 kis újhagyma, megmosva és felaprítva vagy 1 közepes lilahagyma, megtisztítva és felkockázva
  • 1 közepes répa, megtisztítva és vékony csíkokra vágva
  • 1 csokor friss korianderzöld vagy petrezselyemzöld, megmosva és felaprítva
  • 2 ek szezámolaj
  • 2 ek világos szójaszósz
  • 1 kk só
  • 5-6 szem frissen őrölt bors
  1. Készítsük elő a gőzölőedényünket: tegyünk fel egy wokot vízzel az aljában a tűzhelyre főni, állítsunk bele fejjel lefelé egy mélytányért vagy tálkát, erre tegyünk egy nagy lapos tányért, amire legalább 2 tojásos edény elfér. (Itt találtok egy képsorozatot a gőzölés menetéről.) Tegyünk rá fedőt és forraljuk fel a vizet a wokban.
  2. Üssük fel a tojásokat, és egy edényben verjük fel villával.
  3. Keverjük bele az összes felsorolt hozzávalót.
  4. A tojásmasszát osszuk el négy tálkában.
  5. A tálkákat tegyük a wokban elhelyezett tányérra, és fedő alatt gőzöljük 10 percig.
  6. Azonnal tálaljuk. Ha csak két adagban sikerül a gőzölés, takarjuk le a tálkákat, hogy ne hűljön ki az elkészült tojás.
Tipp: Válasszunk egészen sima felületű tálkát, akkor a gőzölt tojás könnyedén kifordul belőle, így akár szeletelve illetve formázott tojásként is felszolgálhatjuk.

2 megjegyzés:

  1. Kedves Szakácsok, a fedőt mire tegyük? A képen úgy néz ki, mintha a tányérral együtt már kiemelkedne a vokból, a tányér lefedését meg furcsállanám.

    Köszi.

    Balázs

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!

      Bocs a kicsit megkésett válaszért! Úton voltunk...
      A fedőt a wok tetejére kell tenni.
      Üdvözlet!

      Törlés