2013. február 21., csütörtök

Pikáns paprikás krumpli kicsit másképpen


Legutóbbi szülőlátogatásunkkor apukám paprikás krumplival örvendeztetett meg minket. Betoppantunk, és gyorsan készített nekünk paprikás krumplit - kétféle kolbásszal és paprikával, ahogy kell. Ilyenkor az asztalnál ülve mindig elmeséli, hogy gyermekként a nővéremmel mindig rágtuk a fülét, hogy főzzön nekünk paprikás krumplit. Gondolom azért, mert ő csak a halászlé és a paprikás krumpli illetve néhány bográcsétel főzésekor ragadott fakanalat, különben mindig anyukám főzött. Bizonyára emiatt a paprikás krumpli valamiféle ünnepnapnak számíthatott mifelénk. Apuka paprikás kruplija kapcsán jutott eszembe a nyári kalandunk a pikáns paprikás krumplival, újra elővettem és felmelegítettem a receptet. Ez annál is inkább kézenfekvő volt, mert a krumpli ilyenkor télen különösen hasznos alapanyag az egészségünk szempontjából. Ebben a verzióban pedig melegítő fűszerekkel rotyogtatva kifejezetten jól ellensúlyozható a külső hideg gyengítő hatása.

Ha valaki belelapoz egy kicsit a blog bejegyzéseibe, akkor láthatja, hogy nem nagyon főzünk tipikusan magyar ételeket. Amúgy sem, és itt a blogon sem jellemző. Nem azért, mert nem szeretjük a magyar konyhát, hanem egyszerűen azért, mert állandóan új alapanyagok, ízek, ízkombinációk, kompozíciók után kutatunk, és így szinte mindig valami újat akarunk kipróbálni. Bármennyire is meglepő, így született a pikáns paprikás krumpli is - nem paprikás krumplit szerettünk volna készíteni, ugyanis hanem valami izgalmasat krumpliból. Aztán amikor elkészült rájöttünk, hogy ez a mi verziónk a paprikás krumplira. Bizonyára sokan megszólnak majd minket érte, mármint hogy miért is nevezzük ezt az ételt így, de mindegy - nekünk ez már csak a pikáns paprikás krumpli marad. Inspirációt ismét - mint ahogy már sokszor - Yotam Ottoleghi zseniális Plenty című szakácskönyvéből merítettünk, ezt azt kihagytunk ugyan a receptből, alapvetően azonban Ottoleghi szellemben készült el végül a mi paprikás krumplink.


Ez még valamikor nyár elején történt, és a nyár folyamán többször készült is, mivel sokan nagyon szerették. Általában hús nélkül készítjük, de - ha valaki szeretne - lehet bele kolbászt is tenni, például kolbászcsipsz formájában. Egy egyszerű salátával szolgáljuk fel általában, ilyenkor télen savanyú káposztával tálalva is kiadós és finom vacsora vagy ebéd lehet belőle, és akár még másnapra is csomagolhatunk belőle.

Pikáns paprikás krumpli
Hozzávalók 4 főre
  • 8 db egész zöld kardamommag
  • 1 ek egész római kömény
  • 1 ek egész koriandermag
  • 1 ek őrölt kurkuma
  • 1 ek édes fűszerpaprika
  • 1 tk őrölt fahéj
  • 1/dl olaj
  • 2 közepes fej lilahagyma, megtisztítva és apróra kockázva
  • 4 cikk fokhagyma, megtisztítva és apróra vágva
  • 2 g friss gyömbér, megtisztítva és felaprítva
  • 1 csili, apróra vágva
  • 1 tk barna mustármag
  • 1 tk cukor
  • 3 dl (házi) paradicsomlé
  • 1/2 l alaplé (ha nincs, víz)
  • 1 tk só (vagy több, ízlés szerint)
  • 1 kg krumpli (vékony héjú fajta), megmosva és 2x2-es kockákra vágva
  • 2 ek almaecet
  • 2 kápiapaprika vagy piros kaliforniai paprika, megmosva és 2x2-es kockákra vágva
  • 1 csokor friss zöldfűszer (petrezselyemzöld, koriander vagy menta)
  1. Először készítsünk fűszerkeveréket a készülő ételünkhöz: forrósítsunk fel egy vastag falú serpenyőt vagy wokot, és pirítsuk meg állandó kevergetés mellett a kardamommagot, a római köményt, a koriandermagot. Vigyázzunk, hogy meg ne égjen! Amint elkezdenek pattogni vegyük le a tűzről. Öntsük a keveréket egy mozsárba, és őröljük, közben szedjük ki a kardamom héját. Őröljük porrá, majd szórjuk bele a kurkumát, a fűszerpaprikát és a fahéjat is.
  2. A vastag falú serpenyőt melegítsük fel újra, öntsünk bele olajat, kanalazzuk bele a lilahagymát, és pirítsuk kevergetve 5 percig.
  3. Adjuk hozzá a fokhagymát, a gyömbért, a csilit és a mustármagot. Pirítsuk további 3-4 percig.
  4. Szórjuk hozzá a cukrot, kavargassuk 1-2 percig így is, majd öntsük bele a paradicsomlevet, az alaplevet, az ecetet és sózzuk meg.
  5. Tegyük bele a krumplit, kavarjuk jól össze, és fedő alatt közepes lángon főzzük 30-40 percig - amíg a krumpli megpuhul. (A főzési idő nagymértékben függ a krumpli fajtájától.) Ha időközben elfogy a folyadék alóla, öntsünk hozzá egy kevés vizet, ha túl hígnak találjuk, fedő nélkül főzzük, amíg a felesleges folyadék el nem párolog.
  6. Amikor a krumpli elkészült, ízesítsük sóval, ha szükséges, és keverjük bele a kápia- vagy kaliforniai paprika kockákat.
  7. Zölddel megszórva tálaljuk, adjunk mellé valamilyen salátát vagy savanyú káposztát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése