2013. március 25., hétfő

Tavaszi tisztító ételek 4.: Saláta miso-öntettel vadon termő friss zöldekből - salátaboglárka, cickafark, tyúkhúr


Balról jobbra: tyúkhúr, salátaboglárka, cickafarkhajtás

A szezonalitás kérdése tavasszal szinte kézenfekvő: ilyenkor mindenki örül a friss zöld növényeknek, és igyekszik minél inkább a tavasz küldönceivel táplálkozni, hiszen a tél után nagyon jól esnek a friss, harsogóan üde alapanyagok. Emellett a tavaszi alapanyagoknak másik két előnye is van: hatékonyan tisztítják - szinte kivétel nélkül - a májat és a húgyutakat, a vesét. E két szervnek - a vesének és a májnak, illetve a veséhez tartozó húgyutaknak - ilyenkor tavasszal megújulásra, megtisztulásra van szükségük. Ennek a megtisztulásnak egyik módja a böjt, másik formája azonban paradox módon éppen az evés, mégpedig friss tavaszi zöldségek fogyasztása. Ilyenek többek között a spárga, a retek, a medvehagyma, illetve a rengeteg vadon termő zöldségnövény - a pitypang, a tyúkhúr, a salátaboglárka, a cickafark, a katáng és még sorolhatnánk.

Ezúttal salátaboglárkát, tyúkhúrt és zsenge cickafarkhajtást szedtünk. Mindhármat gyűjthetünk már egy-két hete, s még néhány hétig mindenképpen számolhatunk velük. A salátaboglárka jótékony hatásairól tavaly ilyenkor bővebben írtunk, kiemelve hogy remekül beilleszthető a tavaszi tisztítókúrába erős májtisztító hatása révén.
Ott említettük, hogy könnyen összetéveszthető a mocsári gólyahírrel. Az elmúlt egy évben ennek alaposabban utánajártam, és csak részben értek egyet a szakirodalommal. Valóban hasonlít a két növény, de ha egyszer alaposabban megnéztük már mindkettőt, akkor nagyon egyértelműek a különbségek: a mocsári gólyahír kör alakú bokrokban-csomókban nő, míg a salátaboglárka egy területen sűrűn, de szétszórva hajt. Ez a legalapvetőbb különbség. A levelek formája, színe, a virágok és a levelek hajtásai, formája is egyértelművé teszik emellett a különbözőséget. Ha egyszer odafigyelve megnéztük tehát mindkettőt, akkor nem lehet összekeverni. Szemléltetésül két kép...

Salátaboglárka
Mocsári gólyahír

A tyúkhúrt könnyű megtalálni, hiszen mindenhol ott van. Nem csak most, hanem állandóan: még a hó alól is zölden varázsolhatjuk elő, ha leleményesen keressük. Azon kevés növények közé tartozik, ami egész évben zöldell, és a hidegebb téli hónapok kivételével folyamatosan virágzik. Szinte mindenhol megtalálható: a szántóföldektől kezdve a kertekig bárhol találkozhatunk a szőnyegszerűen szétterülő húsos leveleivel és száraival, melyek végén apró, fehér, csillag alakú virágok nyílnak. A növényt szárával, leveleivel és virágaival együtt gyűjtjük és használjuk fel. A salátaboglárkához hasonlóan a tyúkhúrt is elsősorban májtisztító hatása teszi kiválóan alkalmassá, hogy a tavaszi étrendünk egyik alapkövét képezze.

Tyúkhúr

A cickafark kesernyés zsenge, húsos levelei ilyenkor nagyon üdítőek. Nem csak salátaként használhatjuk, hanem készíthetünk belőle szószt, zöldfűszeres vajat vagy túrót, használhatjuk levesek, tészták ízesítésére.

Cickafark-hajtások

E három növényből remek friss zöldsalátát készíthetünk. Ezúttal japán misoval kevert öntetet próbáltunk ki rajta némi fokhagymával, melyek tovább erősítik a növények tisztító hatását. A miso többféle változatban és minőségben kapható. Leginkább gyógynövényboltok vagy reformélelmiszereket árusító boltok polcain fordul elő. Létezik világos és sötét változata, sós illetve édes ízekben kapható. Alapvetően fermentált szójababból készül, melyhez esetenként árpát, rizst vagy más gabonát kevernek. A miso telt ízű krém, melynek sötét változata rendkívül intenzív, sós és kissé savanykás ízű, ezért inkább levesek ízesítésére alkalmas, míg a világos misopaszták sokkal kevésbé erőteljesek, így salátaöntetek készítéséhez sokkal inkább alkalmasak.  Keverni is lehet azonban a különféle változatokat.
A minőség tekintetében rendkívüli különbségek érzékelhetőek. Az általunk ismert és kóstolt misopaszták közül egyértelműen a Clearspring organikus, hagyományos eljárással fermentált misopaszták a legmeggyőzőbbek. Nem olcsó, de erre is érvényes, hogy egyszer kell befektetni. Mi időről-időre viszonylag sokat használjuk, és még így is kb. évente egy, maximum két csomag miso fogy el a konyhánkban. A miso egészségre gyakorolt jótékony hatásairól bővebben a következő bejegyzésben olvashattok, amikor is a fantasztikusan sokoldalú misoleves lesz a téma.


Vad zöldnövényekből kevert saláta miso-szósszal
Hozzávalók 4 főre
  • 10 dkg vad zöldnövény (cickafark, tyúkhúr, salátaboglárka) vegyesen
Misoszósz
  • 1 ek sötét árpamiso vagy bármilyen sós miso, amit éppen (otthon) találunk - vagy többféle keveréke
  • 1 kis cikk fokhagyma, megtisztítva és egészen apróra vágva
  • 1 ek rizsecet
  • 1 ek barnacukor/nyírfacukor/méz
  • 3 ek szőlőmagolaj vagy olivaolaj
  1. Mossuk meg a zöldeket, csöpögtessük le.
  2. Keverjük össze a szósz hozzávalóit, ügyelve rá, hogy minél homogénebb állagú legyen a végeredmény. Szükség esetén ízesítsük tovább szánk íze szerint.
  3. Tálalás előtt keverjük össze a szószt és a salátát. Azonnal tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése