2013. március 5., kedd

Tavaszi tisztító ételek 1.: Kenyér magokból psylliummal, akár gluténmentesen is



Ez a lisztmentes kenyér elsősorban magok, némi gabonapehely és psyllium keveréke. Nagyon egyszerű elkészíteni (csak össze kell keverni, majd néhány óráig állni hagyni és megsütni), fantasztikusan finom, és mindezek felett még a tavaszi tisztítókúra bevezető vagy levezető fázisába is beilleszthető - hogy ezzel szilárd helyet foglaljon el aztán a hétköznapjainkban is. A hozzávalók a spájz tartalmától függően variálhatóak - az egyetlen dolog, ami mindenképpen kell bele: a psyllium, ugyanis ez tartja össze a magokat.

A receptet a My New Roots oldalon olvastam, azonnal megtetszett - csak a psyllium beszerzése tűnt egy kicsit bonyolultnak. Amint eldöntöttem, hogy keresek valahol psylliumot, azonnal szembe jött velem édesanyám konyhájában, aki a tavaszi tisztítókúra részeként használja. Kiderült, hogy alaptalan a félelmem, ugyanis pofonegyszerű psylliumot szerezni, hiszen minden valamire való biobolt árusítja - indiai útifűmagként is. Első ránézésre drágának tűnhet - néhol ezer forint fölött van egy 10 dkg-os zacskó -, érdemes azonban körülnézni, mert elég jelentős különbségeket fedezhetünk fel: én 400 Ft-ért találtam egy gluténmentes élelmiszereket árusító boltocskában.


A kenyérben lévő számos összetevő hatékonyan támogatja a tavaszi tisztulási folyamatot. Egyrészt azáltal segíti a test tisztulását, hogy az alapanyagok könnyen emészthetőek, és így nem terhelik a szervezetet az emésztéssel, másrészt pedig számos összetevő aktívan részt vesz a tisztításban: a lenmag és a psyllium nedvesítik és síkosítják a beleket, ezáltal könnyítve a vastagbélben lerakódott ételmaradékok kiürülését. Mind a lenmag, mind a psyllium a belek tisztításában jeleskedik, ugyanis víz hatására megduzzadnak, nyálkássá válnak, s a béltraktusba jutva nyálkás réteggel vonják be a bélfalat, ezáltal serkentve mozgásra és tisztulásra. A nyálkás réteg képes a belek redőibe is beférkőzni, és hosszú ideje megbúvó lerakódásokat feloldani. Legerősebben akkor fejtik ki hatásukat, ha vízben elkeverve éhgyomorra fogyasztjuk a magokat - egy kávéskanál psyllium 2 dl vízben elkeverve, majd azonnal fogyasztva; illetve 1 kávéskanál lenmag 2 dl vízben 5-8 órára beáztatva, majd éhgyomorra elfogyasztva -, majd egy jó nagy pohár tiszta vizet iszunk utána.
A psyllium és a lenmag nyálkásságuknál fogva fulladásveszélyt jelentenek gyermekek számára! Fokozottan ügyeljünk rá tehát, hogy számukra elérhetetlen helyre tegyük a lenmag és a psyllium csomagokat!

A kenyér kapcsán fontos hangsúlyozni, hogy ez egy kifejezetten kreativitásra ösztönző recept, ugyanis a hozzávalókat kedvünk szerint variálhatjuk. Olyan magot teszünk bele, amink éppen van/amire nem vagyunk allergiásak/amilyenre pénzünk van, a zabpelyhet is kicserélhetjük másfajta gabonapehelyre - úgy tudom, hogy egyes gluténmentes körökben nem esznek zabot, mások pedig igen; az okára még nem jöttem rá -, mindenesetre használhatunk quinoa vagy kölespelyhet is. Ha másfajta gabonapelyhet használunk, kísérletezzünk egy kicsit a víz mennyiségével. Kalandra fel!

Kenyér magokból psylliummal
1 db 75 dkg-os kenyérhez
  • 15 dkg napraforgómag
  • 10 dkg lenmag
  • 10 dkg mandula
  • 15 dkg zabpehely (vagy más gabonapehely ízlés szerint)
  • 4 ek psyllium por
  • 1 tk fimomra őrölt tengeri só
  • 1 tk steevia szétmorzsolva vagy 1 ek juharszirup vagy 1 ek méz (ha mézzel dolgozunk, keverjük el a hozzáöntendő vízzel, hogy feloldódhasson)
  • 3 ek olivaolaj vagy ghee vagy kókuszolaj
  • 4-4,5 dl víz (attól függően, hogy milyen gabonát használunk, növekedhet a használandó vízmennyiség - a zabpehelyhez 4,2 dl vizet használtam)
  1. Egy hosszúkás sütőformában (lehet szilikon vagy lemez) keverjük össze a száraz hozzávalókat: a napraforgómagot, a lenmagot, a mandulát, a zabpelyhet, a psylliumot, a sót.
  2. Egy csészében keverjük össze a folyékony összetevőket: az olajat, vizet és az édesítőt.
  3. A folyadékot öntsük a sütőformában összekevert szárazanyagra, és alaposan keverjük össze egy kanállal. A kanál hátával nyomkodjuk egyenletesre a keverék tetejét.
  4. Takarjuk le a sütőformát, és hagyjuk állni a keveréket legalább 2 óráig - de akár egész nap vagy éjszaka.
  5. Melegítsük elő a sütőt 180-200 fokra.
  6. Tegyük be a sütőformában lévő keveréket 20 percre a középső szintre.
  7. 20 perc elteltével vegyük ki a sütőből, borítsuk ki, és egy sütőlemezre vagy a sütőrácsra helyezve tegyük vissza a sütőbe 30-40 percre.
  8. Akkor készült el, ha megütögetve öblös hangja van.
  9. Szeletelés előtt mindenképpen várjuk meg, amíg teljesen kihűl, ugyanis szétesik melegen szeletelve - na ez nem egyszerű feladat, ugyanis fantasztikus illata van.
Tipp: Megpirítva különösen finom! Ha egyszerre nagyobb mennyiséget készítünk, és nem fogy el vagy előre dolgozunk a hétköznapokra gondolva, szeleteljük fel a kenyeret, és fogyasztandó adagokban tegyük a mélyhűtőbe. A szeletek megpirítva néhány perc alatt fogyaszthatóak ebben az esetben is.


2 megjegyzés:

  1. Elkészítettem. Lenmag nem volt otthon, helyette szezám és kesudió. Nagyon-nagyon finom! Gözsu

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy ízlett! Nekünk is nagy kedvencünk. Most éppen egy új fejlesztésben vagyok - az csak magokból áll majd. Tegnap sült ki az első kenyér. Még nem tökéletes, de ha lehet még finomabb...

      Törlés