2013. március 19., kedd

Tavaszi tisztító ételek 3.: Barnarizskása pirított kelkáposztával vagy magokkal és líciummal


Kelet-Ázsia számos országában szokás gabonából híg levest főzni, amit aztán mindenféle pirított zöldséggel és/vagy magokkal, gyógynövényekkel, hússal, hallal körítve reggelire vagy vacsorára fogyasztanak. Mi ezt leginkább kásának nevezzük, és édesen esszük, míg Ázsiában általában a sós változata elterjedt. Remekül felmelegíti a gyomrot, miközben nagyon tápláló és egyben könnyű is. Ideális indítása egy munkás napnak tehát.

A kínaiak általában rizsből készítik, de előfordul a kölesből vagy más gabonafélékből főzött xifan is. A kínai xifan szó jelentése rizsvíz, ami a gabonák elkészítésének módjára utal. A gabonát megmossák, majd négy-ötszörös mennyiségű vízben felteszik főni, mégpedig a lehető legalacsonyabb lángon. Úgy tartják, hogy annál jobb, minél tovább fő. Az így keletkezett rizskása rendkívül könnyen emészthető, gyorsan felszívódik, erősíti a vért, harmonizálja az emésztést, táplál. Mindezen tulajdonságai különösen alkalmassá teszik, hogy a tavaszi tisztítókúra egyik alapkövét képezze.


Megunni nem lehet, hiszen annyiféleképpen variálhatjuk, ahogyan épp kedvünk tartja, vagy amit éppen otthon találunk. Adhatunk hozzá gyömbérrel és fokhagymával pirított zöldségeket, kínálhatjuk édesen mézzel és pirított magokkal, de akár szójaszósszal pirított magokkal vagy szezámsóval is felszolgálhatjuk. Ez utóbbi a japánok egy hagyományos reggelije: barnarizskása szezámsóval, szójaszószos mandulával és néhány szem savanyított vagy sózott zöldséggel. Egy barátnőm reggelente buggyantott tojást készít hozzá frissiben, és csírákkal szórja meg a tetejét. Fantasztikusan üdítő, ugyanis felmelegíti az emésztőrendszert, emellett pedig könnyű, de tartalmas indítása a tavaszi szeszélyes napoknak.

Barnarizskása
Hozzávalók 4 adaghoz
 • 20 dkg barnarizs, megmosva és 5-8 órára beáztatva
 • ötszörös mennyiségű víz 
Tipp: A víz és rizs arányát akkor tudjuk a legjobban meghatározni, ha mérőedénybe vagy egyszerűen egy pohárba vagy csészébe tesszük a rizst, és ehhez képest ötszörös mennyiségű vizet mérünk ki hozzá.
 1. Öntsük fel a rizs vízzel, fedővel. Főzzük fel.
 2. Vegyük alacsonyra a lángot, és fedő alatt főzzük tovább, amíg a kicsit nyálkás, sűrű kásaszerű állagúra fő.
 Pirított kelkáposzta gyömbérrel, fokhagymával
 • 20 dkg kelkáposzta, megmosva és vékony csíkokra vágva
 • 2 cikk fokhagyma, megtisztítva és apróra vágva
 • 2 dkg gyömbér, megtisztítva és apróra vágva
 • 1-2 ek világos szójaszósz
 • 2-3 ek finomítatlan olaj
 1.  Forrósítsuk fel a wokot, melegítsük meg benne az olajat.
 2. Pirítsuk 1 percig a gyömbért és a fokhagymát.
 3. Keverjük bele a kelkáposztát, és pirítsuk 3-4 percig állandóan kevergetve.
Pirított mandula szójaszósszal
 • 10 dkg mandula
 • 2 ek világos szójaszósz
 1. Forrósítsuk fel a serpenyőt vagy wokot.
 2. Szórjuk bele  a mandulát. Nem túl magas lángon, állandóan keverghetve pirítsuk néhány percig. Fontos, hogy a mandulaszemek jól átmelegedjenek.
 3. Vegyük le a tűzről, és öntsük a forró mandulaszemekre a szójaszószt. Keverjük meg.
Szezámsó
 • 5 dkg szezámmag
 • finomítatlan tengeri só
 1. Száraz, forró serpenyőben pirítsuk lassú tűzön a szezámmagot. Vigyázzunk, hogy ne égjen meg, mert könnyen keserűvé válik.
 2. Keverjünk hozzá 10:1 arányban sót: 10 rész szezámmaghoz, 1 rész sót.
 3. Együtt törjük meg - erre többféle módszer is létezik: a hagyományos manuális mozsárban, a gépesített álló mixerben.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése