2013. március 12., kedd

Tavaszi tisztító ételek 2.: Mungóbabragu shitakegombával



A tavaszi tisztítás jegyében született ez az étel. Minden alkotóeleme a tisztulást szolgálja, s így hatékonyan alkalmazható akár tisztítókúra során is. A tisztítókúra és az evés sokak fejében nem fér meg, pedig nem csupán léböjttel lehet tavaszi tisztítást végezni. Jóllehet a léböjt a leghatékonyabb, sokak számára nem megvalósítható - munka, életmód vagy esetleg bizonyos egészségügyi okok, betegségek miatt. Ilyen esetekre sok olyan tisztítókúra létezik, amely során vehetünk ételt magunkhoz, melyeket attól függően állítunk össze, hogy éppen a test melyik területére illetve melyik szervek tisztítására szeretnénk koncentrálni.
Néhány általános szabályt azonban minden esetben érdemes betartani:
  1. Kövessük a szétválasztás elvét: ne keverjük egy étkezésen belül a szénhidrátokat és a fehérjéket. A gyümölcsöket csak magában, éhgyomorra fogyasszuk.
  2. Két étkezés között teljen el legalább 4 óra, az emésztési folyamat megfelelő ritmusa érdekében.
  3. Csak akkor együnk, ha valóban éhesek vagyunk.
  4. Az ételt rágjuk meg alaposan, és csak ezután nyeljük le.
  5. Igyunk meg naponta legalább 2-3 liter folyadékot. Ennek legalább egyharmada legyen tiszta víz, lehetőleg forrásvíz vagy alacsony ásványi anyag tartalmú víz, a másik harmada lehetőleg valamilyen gyógytea, a harmadik harmad pedig frissen préselt zöldség- vagy gyümölcslé formájában kerüljön a szervezetbe.
  6. Semmilyen finomított alapanyagot ne használjunk a tisztítókúra során. Zárjuk ki erre az időre (legalább) a fehér lisztet, a finomított cukrot és olajat az étrendünkből. Helyette próbáljunk ki teljes értékű hozzávalókat: juharszirupot, steeviát, finomítatlan olajokat, teljes kiőrlésű liszteket (lehetőleg a búzalisztet kerüljük, helyette használjunk tönkölybúzát illetve más gabonákból készült liszteket), teljes értéjkű magokat és gabonákat.
  7. Ne együnk ilyenkor tartósítószereket tartalmazó élelmiszereket, a konzerveket, befőtteket, lekvárokat illetve a mélyhűtött alapanyagokat.
  8. Ez idő alatt ne fogyasszunk semmilyen állati eredetű táplálékot: tojást, húst, halat, tejtermékeket.
  9. A finomított só helyett finomítási eljárásnak nem alávetett tengeri sót, leginkább szürke tengeri sót használjunk - mértékkel.
  10. Próbáljuk kerülni illetve mértékkel fogyasszunk ecetet tartalmazó élelmiszereket - savanyúságokat, mustárt.
  11. Kerüljük az alkohol, a kávé és a dohány fogyasztását.
  12. Használhatunk a tisztulási folyamatot elősegítő alapanyagokat, mint például psylliumot, lenmagot, beöntést, keserű vizet...
A tavaszi tisztító receptek sorozattal az volt a cél, hogy a fenti alapelveket betartva vagy éppen ezek nélkül (kinek hogy tartja kedve) a tavaszi tisztulási folyamatot beindítva a természet újraéledő energiáira rácsatlakozva mi is újjáéledjünk. Olyan ételeket állítottunk össze, melyek elősegítik e folyamatot, és testünket nem leterhelik, hanem megkönnyítve az emésztési folyamatot, hagynak energiát a testnek a tisztulásbeindítására is.

Nem nagyon ismerjük mi itt Közép-Európában a mungóbabot, a kínai és az indiai konyhában azonban kiemelt szerepe van, ugyanis a legértékesebb babok közé sorolják, legfőképpen azért mert nagyon könnyen emészthető. Számos jótékony hatását ismerik az egészségre, s így előszeretettel használják mind a hétköznapi étkezésben, mind pedig a terápiás gyógyító táplálkozásban. A tavaszi tisztító kúrába tisztító hatása miatt érdemes beválogatni, ugyanis tisztítja a vért, az érrendszert és a szívet, segít kiüríteni a szervezetből a méreganyagokat, tehát méregteleníti a szervezetet, jótékonyan hat a májra és az epehólyagra, vízhajtó tulajdonsága is ismert.


Ebben a receptben a mungóbabot kizárólag tisztító tulajdonságú alapanyagokkal kombináltuk, ezáltal is erősítve a hatását. A raguba hagyma, fokhagyma, zeller, shitakegomba és kurkuma került, illetve a főzés végén ízesítésképpen némi finomítatlan szürke tengeri só.
A hagymafélék általában képesek feloldani a vér pangását, elűzik a hideget, segítik a test tisztulását, tisztítják az ereket. A fokhagyma kiváltképpen hasznos a tavaszi tisztulás szempontjából, ugyanis a vérkeringés fokozásával eltávolítja a hasban felhalmozódott pangó ételt, méreganyagokat.
A shitakegomba rendkívüli hatása immunerősítő tulajdonságában rejlik, amit érdemes tavasszal kihasználni - sokan pont a melegebb napok beköszöntével kezdenek megfázásos tünetekkel küzdeni. A shitakegomba emellett csökkenti a vérben lévő zsírt és koleszterint, illetve elősegíti a szervezetben felgyülemlett állati fehérjék maradványainak kiürülését.
A kurkuma erőteljesen stimulálja a májat, s ezáltal segíti az egyik elsődleges méregszűrő szervünk tisztulását. A sárga színét adó kurkumin gyulladáscsökkentő tulajdonsága mellett antioxidáns, csökkenti a koleszterint, illetve védi a májat a méreganyagoktól.


Ha ki szeretnénk használni a mungóbab teljes tisztító potenciálját, együk ezt a ragut magában, gabona nélkül - a fehérje és a gabona szétválasztás jegyében -, így ugyanis sokkal könnyebben emészthető lesz.

Forrás:
Paul Pitchford: Gyógyító táplálkozás. Bp.: Édesvíz, 2009
Dr. Chen Zhen: Gyógyító kínai konyha. 2003

Mungóbabragu shitakegombával
Hozzávalók 4 személyre
  • 40 dkg szárított mungóbab, legalább 5 (de akár 8) órára beáztatva
  • 1 l alaplé vagy víz
  • 5-6 db shitakegomba, beáztatva és kis kockákra vágva (az áztatólevet tartsuk meg!)
  • 25 dkg zeller, megtisztítva és kis kockákra vágva
  • 1 db lilahagyma, megtisztítva és apró kockákra vágva
  • 3 cikk fokhagyma, megtisztítva és felaprítva
  • 2 dkg friss gyömbér, megtisztítva és felaprítva
  • 1/2 dl finomítatlan olaj
  • 1 ek kurkuma
  • 1 tk finomítatlan szürke tengeri só
  • 1 fél citrom leve
  1.  Szűrjük le a mungóbabot, az áztatóvizet öntsük ki.
  2.  A lilahagymát egy kevés olajon futtassuk meg, két perc után adjuk hozzá a fokhagymát, kevergessük további egy percig.
  3. Öntsük hozzá a kockára vágott zellert, és összekeverve pirítsuk 2-3 percig.
  4. Szórjuk hozzá a kurkumát, keverjük össze, fél percig pirítsuk, majd tegyük bele a mungóbabot.
  5. Öntsük fel 1/2 liter alaplével vagy vízzel, tegyük rá a fedőt, és főzzük fel, majd vegyük lejjebb a lángot. 
  6. Adjuk hozzá a shitakegombát, és még némi alaplevet vagy vizet. A levet idődről-időre pótoljuk alatta, ugyanis a bab rengeteg folyadékot felvesz. Kb. egy óra alatt fő puhára.
  7. Mikor a bab elkészült, sóval ízesítsük. 
  8. Tálaljuk valamilyen zöldsalátával, leginkább valami idényzölddel - például tyúkhúrral, és néhány csepp citrommal.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése