2013. április 9., kedd

Természetes édesítőszerek - Csokis süti céklával és juharsziruppal



Ha valaki követi a blogot, talán már észrevette, hogy nem sok édesség jelenik meg - nem vagyunk édesszájúak ugyanis. Mostanában azonban egyre inkább tanácstalanságot fedezek fel magunk körül az édességek készítése kapcsán, ha valakinek speciális étkezési szokásai, netalán valamilyen ételallergiája, betegsége van (lisztérzékeny, cukorbeteg...). Ilyenkor megáll a tudomány. Emiatt kezdett egyre inkább érdekelni az édességek kérdése, legfőképpen a természetes édesítőszerek illetve a liszt kihelyettesítésének lehetősége, vagy netalán a tojás mint kötőanyag mellőzése.

Ahogy egyre több és több receptet próbálunk ki, tudatosítanunk kellett magunkban azt, amit már eddig is tudtunk, csak nem szenteltünk túl nagy figyelmet neki: sokkal jobb érzés megenni egy cukormentes (haha, és mégis édes) sütiszeletet, mint egy jókora adag fehércukorral megpakoltat. Van tehát élet a cukron túl is, és a fehér liszt mellőzése sem feltétlenül fűrészporos sütit eredményez! Érdemes kipróbálni, mert nem csak egészségesebb, hanem sokkal jobb testérzetet is okoz tehát.

Akik ismernek minket, tudhatják, hogy sok oldalról közelítjük meg az élet nagy kérdéseit, és ez alól a táplálkozás sem kivétel. Nem hiszünk el csak úgy dolgokat, hanem szeretjük saját bőrünkön tesztelni. Így vagyunk az ételekkel is. Emiatt van az, hogy a klasszikus értelemben nem vagyunk egészségfanatikusok, sok olyan dolgot is eszünk, ami nem "számít" a mostani trendeknek megfelelően egészségesnek. Így előfordul, hogy fehér lisztből sütünk kenyeret például. Azt valljuk, hogy mindenkinek a saját egyensúlyát kell megtalálnia, mégpedig a minél változatosabb és sokszínűbb étrend által. Ennek fényében próbálunk meg most az általánostól eltérően más alapanyagokból édességeket készíteni.

Sokaknak van előítélete a cukor- és lisztmentes édességek kapcsán, pedig semmi ok nincs rá, hiszen - legalábbis azt tapasztaltuk - a legtöbben nem is kóstoltak még ilyesmit. Annyira finom sütiket lehet cukor, tojás, tejtermékek és fehérliszt mellőzése mellett készíteni, hogy fel sem tűnik a hiányuk. Tehát a kalandtúra indul, mostantól egyre több ilyen édesség jelenik meg itt. Első körben a természetes édesítőszerek kérdését járjuk körbe: egy sorozat keretében bemutatjuk az összes Magyarországon fellelhető természetes édesítőszert, adunk tippeket a felhasználásukra, recepteket próbálunk ki és közlünk, írunk az élettani hatásaikról. Ahogy elkezdtem ezzel a kérdéssel foglalkozni, legnagyobb megdöbbenésemre 15-18(!!) olyan cukorhelyettesítőt találtam, amiknek mind más állaga, íze van, így bőven adnak lehetőséget a kísérletezésre. Nagyon izgalmas! Remélem nektek is legalább annyira érdekfeszítő lesz ez a túra mint nekünk!!!

Az elején kölcsönvett receptekkel dolgozunk, hogy megismerjük ezt a terepet, aztán reméljük hamarosan saját kreációkat is képesek leszünk készíteni.

Mostanában a csokis sütiket vettük számba, és elég jók készültek. Ezek közül egyet most közreadunk, amit az egyik kedvenc blogunkról vettünk kölcsön - a céklás csokis süti cukor nélkül is hatalmas sikert aratott, még a nehézsúlyú cukrászdába járók körében is.


Kicsit talán furcsán hangozhat sokak számára a cékla-csoki párosítás, nekünk azonnal beindult a fantáziánk tőle. A cékla ízét szinte egyáltalán nem érezni, viszont édes-zöldségaromája nagyon jól áll a csokinak és a kakaónak. Inkább az illatán érezni a céklát, az ízében csak valami meglepő kerekség bukkan fel. A süti állaga pont tökéletes - olyan, amilyennek egy csokis sütinek lennie kell...
Az összetevők között a kakaó és a csoki illetve a cékla mellett teljes kiőrlésű tönkölyliszt, juharszirup, olaj és néhány tojás bukkan még fel - egyszerű és könnyen beszerezhetőek tehát az alapanyagok is.

Tehát bizonyára kitaláltátok, ezúttal bővebben a juharszirupról mint édesítőszerről lesz szó. A kanadai indiánok kezdtél el készíteni, ki tudja mikor. Eredetileg nem csupán étkezésre, hanem gyógyításra is használták. A juharfa a hosszú téli hónapok alatt raktározza el a cukrot, amit a meleg idő beköszöntével le lehet csapolni, anélkül hogy a fát megsértenénk ezáltal. A legalább 30 éves cukorjuharfa törzsébe lyukakat vájnak, és egy vödröt tesznek alá. Ebbe csöpögtetik a juharfa nedvét, amit melegítéssel koncentrálnak sziruppá. Egy liter juharsziruphoz 40 liter juharfanedű szükséges.
 Ennek fényében talán az ára is érthető, ami azonban minőségtől függően erősen változik. Alapvetően három kategóriát különböztetnek meg szín, állag és íz tekintetében: A, C és D minőséget. Az A-minőségű a legvilágosabb és legkevésbé koncentrál ízű. Ez a kategória a legolcsóbb: biominőségűt árulnak a DM-ben 250 ml-es kiszerelésben 1200 Ft körül.  A D-minőségű a legintenzívebb és legsötétebb. Ebből fél liter ára bolttól függően 3000-4500 Ft között mozog.
Úgy tartják, hogy a juharszirupra másképpen reagál a szervezetünk, mint a répacukorra, ugyanis az ún. alacsony glikémiás indexe miatt kevésbé emeli a vércukorszintet, emellett pedig sok ásványi anyagot, vitamint és aminosavat tartalmaz, ugyanis nem esik át semmilyen finomítási eljáráson, hanem természetes koncentrált formájában kerül a boltokba. Amellett hogy rendkívül egészséges fantasztikusan finom is. Elképesztően telt aromája miatt szinte mindenre ezt akarunk csurgatni, miután először megkóstoljuk...

Céklás-csokis süti cukor nélkül
Hozzávalók 1db 30x10 hosszúkás formában sült sütihez
  • 25 dkg tönkölyliszt
  • 35 dkg cékla (megtisztítva és lereszelve 25 dkg)
  • 5 dkg étcsoki (min. 60%-os)
  • 5 ek kakaópor
  • 1,25 dl juharszirup (vagy méz)
  • 1,5 dl szőlőmagolaj
  • 3 tojás
  • 2 tk sütőpor
  • csipetnyi só
  1. A szőlőmagolajat melegítsük fel, kicsit pirítsuk meg benne a céklát, majd adjuk hozzá a csokit, és kevergetve olvasszuk fel. Vegyük le a tűzről, és hagyjuk hűlni.
  2. Keverjük össze egy tálban a lisztet, sütőport, sót, kakaóport. 
  3. Öntsük a langyosra hűlt céklás keverékhez a juharszirupot.
  4. A lisztkeverékbe tegyük a tojást, keverjük el, majd a céklás keverékkel jól dolgozzuk össze.
  5. A csokis-céklás massza masszív, kenhető állagú ekkor.
  6. Béleljünk ki egy formát sütőpapírral, ebbe öntsük a tésztamasszánkat, és 160-180 fokon süssük kb. 30 percig - a teteje repedjen meg, a közepe viszont maradhat egy kicsit ragadós.
  7. Várjuk meg amíg kihűl, és csak ezután vágjuk fel szeletekre.

1 megjegyzés: