2013. május 14., kedd

A spenót és a komlóspárga találkozása a tönkölylángossal: Teljes kiőrlésű tönkölylángos zöld szósszal, szárított paradicsommal


Gyakran a véletlen műveként jön létre egy-egy étel – soha eszembe nem jutott volna, és aztán az lesz a legnagyobb sláger. Így történt a teljes kiőrlésű tönkölylángossal is, ami kenyérlángosnak indult, csak elromlott a sütő. Gyorsan ki kellett tehát találni valamit a bedagasztott tésztának. Így került, hogy korongokat szaggattunk belőle és gyorsan kisütöttük bő olajban. A tetejére a kenyérlángosra szánt fetasajtos spenótkrém került, amit szárított paradicsommal és fekete olajbogyóval díszítettünk. Akkora volt a sikere, hogy alig hittem a szememnek. Az unszolásnak teszek most eleget, hogy kerüljön fel a receptek közé ez is.
A variációk már inkább a saját szórakoztatásomra készültek – a komló friss hajtásaiból is készítettem zöld krémet – feta nélkül -, azzal is kipróbáltam. Ugyanez remekül működik tészta vagy jázminrizs feltéteként is. Úgy döntöttem hát, hogy a hasonlóság miatt együtt adjuk közre e recepteket, így mindenki választhat kedve szerint.A komlóspárga az év ezen időszakában mindenhol megtalálható erdőkben vagy erdők szélén, bokrokra és fákra felfutva. A hajtások végét, az a 4-5 cm-es darabot gyűjtjük, ami a hosszúra nyúló szárak végén ágaskodik, kapaszkodik a gallyakra, ágakra. Az enyhén kesernyés, fanyar ízű hajtások legjobban olívaolajban, gheeben vagy vajban megpirítva mutatják legjobb formájukat, néhány szem szárított paradicsom társaságában, amihez adhatunk egy kevés fetasajtot, kecskesajtot vagy netán némi tejszínt is – de ezek nélkül is remek. Gyors, frissítő és igazán tavaszi fogás!


Spenótszósz fetával és szárított paradicsommal

(Hozzávaló 4 személyre)

 • 40 dkg friss spenót (megmosva és megtisztítva)
 • 0,5 dl olaj
 • 3 cikk fokhagyma, megtisztítva és felaprítva)
 • 5 dkg fetasajt (opcionális)
 • 1 dl tejszín (opcionális)
 • 4-6 szem szárított paradicsom, vékony csíkokra vágva
 • 6-8 szem fekete olivabogyó
 1. Egy kevés olajon fonnyasszuk meg a spenótot, sózzuk, adjuk hozzá a fokhagymát.
 2. Keverjük hozzá a tejszínt.
 3. Botmixerrel keverjünk bele egy kicsit, hogy kicsit krémesebb legyen. 
 4. Tördeljük bele a fetasajtot, keverjük össze.
 5. Tegyük a tészta, rizs vagy a tönkölylángos tetejére.
 6. Szórjuk meg szárított paradicsommal és olivabogyóval.

Komlóspárga pirítva szárított paradicsommal
(Hozzávalók 4 személyre)

 • 20 dkg komlóspárga (a komló friss hajtása) 
 • 5 dkg vaj vagy ghee vagy 0,5 dl olivaolaj
 • 4-6 szem szárított paradicsom
 • 6-8 szem olivabogyó
 1. Melegítsük fel a vajat/olajat/gheet. Tegyük bele a komlóhajtásokat. 
 2. Kavargatva pirítsuk 1-2 percig. Botmixerrel turmixoljuk a felét, és így egy krémes, pesztószerű szószt kapunk.
 3. Tegyük bele a szárított paradicsomot és az olajbogyót. Kavarjunk rajta egyet. 
 4. Azonnal tálaljuk jázminrizs, tészta vagy az alábbi tönkölylángos feltéteként.
Teljes kiőrlésű tönkölylángos

Ez a tönkölylángos ugyanabból a tésztából készül, mint a korábban már közölt tönkölylisztes kenyérlángos

 1. Fejenként 10 dkg lisztet számolunk, amiből egy lángost nyújtunk. Négy főnél tehát 40 dkg lisztből készítünk tésztát. Ez kevésnek tűnik elsőre (ránézésre is), viszont nagyon laktató. A nagyon nagy étkűeknél számoljunk csak két lángos/fővel.
 2. Miután megdagasztottuk a tésztát, hagyjuk kelni legalább 2 óráig, majd osszuk annyi részre, ahány lángosra számoltunk. A tésztadarabokat nyújtsuk 5 mm vastag, 20 cm átmérőjű korongokká.
 3. Forrósítsuk fel az olajat. Majd miután nagyon felmelegedett (!) süssük ki benne egyenként a lángosokat. Legyünk elővigyázatosak, nehogy megégessük magunkat vagy a lángost!!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése