2013. május 25., szombat

Nyers sóskakrémleves


A sóska megosztó zöldség: valaki vagy szereti vagy sem, és sokan nem szeretik. Valószínűleg amiatt, mert fanyar és savanyú.  De gyanakszom a sóskafőzelék állagára is.
Emiatt kezdtem el évekkel ezelőtt új ételeket kitalálni sóskával. Így született a sóskapástétom receptje is, ami időről-időre sikert arat. Sokan szeretik, sokan meglepődnek, és – érdekes módon -, csak néhányaknak szalad be annyira, hogy nem kérnek belőle legközelebb. Aztán készült izgalmas saláta is, többféle változatban. Ezek még váratnak magukra.

Most a leves vonalon indultam el a sóskával, ami ugyan a magyar konyhában is gyakori, most azonban a gyönyörű neonzöld színét mindenképpen szerettem volna megőrizni. Ehhez az szükséges, hogy ne hevítsük 40 fok fölé, ugyanis a sóska magas hő hatására beszürkül. Lehet blansírozni – forró vízbe dobni, majd gyorsan leszűrni és jeges vízben lehűteni -, de remek nyersen turmixolva is. 

Arra próbáltam ügyelni a receptben, hogy a fanyarságát – az erősen fa elemű savanyúságot – más ízekkel, az öt elem harmonizáló ciklusainak megfelelően ellensúlyozzam. Ezért került bele kókusztej, ami a kiinduló pont volt – a kókusztej édes, testes, a föld elemet reprezentálja, s mint ilyen a fa elem savanyúságát képes jól ellenpontozni. Ugyanezt a cél szolgálja az alaplé is, ami a teltségével képes közepet és testet adni az ételeknek. Díszítésképpen tettem bele némi sót (víz elem) illetve fokhagymát (fém elem).

Nyers sóskakrémleves

(Hozzávalók 4 személyre)

 • 25 dkg nyers sóska, megtisztítva és megmosva
 • 3 dl kókusztej
 • 5 dl langyos alaplé
 • 1 cikk nyers fokhagyma, megtisztítva
 • 5 dkg mandulaforgács
 1. A mandula kivételével az összes hozzávalót tegyük turmixgépbe, és turmixoljuk krémesre.
 2. Ízesítsük, ha szükség van rá.
 3. Öntsük tányérokba, keverjük bele a mandulaforgács felét, a másik felét pedig díszítésképpen szórjuk a tetejére.
Tipp: Egy szelet pirítóssal tálaljuk.

1 megjegyzés:

 1. Szia :) I was part of the volunteer group at Bátonyterenye a few summers ago. I remember how good the cooking was, and have been following your blog ever since. I have also started my own food blog! If you're interested, it's at www.wander-crush.com
  I wish I learned more Hungarian while I was there, but I do still remember how to say köszönöm! So köszönöm for all the great food you cooked for us that summer.

  VálaszTörlés