2012. július 21., szombat

Cukkini és cukkinivirág sütve, vietnámi szószban


A Selectfood blog szerzője nagyon izgalmas témát választott a VKF 50., jubileumi fordulójának témájaként, ugyanis arra buzdított mindenkit, hogy ehető virágokat integráljon a készülő fogásokba. Az ehető virágok nem csupán egyre divatosabb téma a mai modern gasztronómiában, hanem valóban kutatásra méltó terület, ugyanis nem csupán díszítésként, hanem fűszerként illetve alapanyaként is szerepelhet virág az ételekben. Ennek jegyében született most egy étel, melyet a vietnámi konyha ízei ihlettek.

A cukkinivirág sokszor használt alapanyag, hiszen számos nemzet konyhája használja. Leginkább az olasz konyha töltött és sült vagy rántott cukkinivirágai jutnak egy európai ember eszébe, ami fantasztikus édesen és sósan egyaránt, remek előétel, desszert, de egy tartalmas salátával akár főételnek is megteszi. Az olaszok ráadásul két legyet üthetnek egy csapásra a piacon vásárolva: ott ugyanis úgy árulják a cukkinit, hogy még rajta van a friss virág - ezzel bizonyítandó, hogy frissen szedett portékát kínálnak. Egyszerre jutnak tehát friss, zsenge cukkinihez és virághoz. Nem csoda tehát, ha ilyen előkelő helyet foglal el a gasztronómiájukban a cukkinivirág.

Az ázsiai konyhákról tudvalévő, hogy szinte mindent felhasználnak, ami csak ehető - az állatok és növények minden részét fogyasztják, semmit nem hagynak kárba veszni. Ennek fényében készült a sült vietnámi cukkini virágokkal. Rendkívül egyszerű, gyorsan elkészíthető fogás, frissítő ízekkel. Igazi nyári csemege. Fontos azonban, hogy kizárólag teljesen friss és nagyon jó minőségű alapanyagokból - zsenge, max. 20 cm-es cukkini és friss virág - készíthető.

A cukkini erősen hűt és frissít, így kifejezetten jól alkalmazható nyári hőség ellen. Emellett vizelethajtó, így vízfelhalmozódás - ödéma - kezelésére is alkalmas. A cukkini hűtő jellege miatt érdemes odafigyelni, hogy ne adagoljuk túl, mert az emésztés tüzét képes nagyon visszafogni.

Vietnámi sült cukkini 
Hozzávalók 4 személyre főételként (előételként felezzük az adagot)
 • 4 zsenge cukkini
 • 4 friss cukkinivirág, átöblítve és a porzóit kiszedve
 • 5 cikk fokhagyma, megtisztítva és felaprítva
 • 1 dl (hidegen sajtolt) napraforgó- vagy olívaolaj
 • 3-4 ek halszósz
 • 3 szem frissen őrölt bors
 • fél (zöld)citrom frissen facsart leve
 1. A cukkinit mossuk meg és vágjuk hosszú 3-4 cm széles csíkokra: srégen vágjunk olyan hosszú 3 cm-es szeleteket a cukkiniből, amilyeneket csak tudunk, majd ezeket vágjuk csíkokra.
 2. Forrósítsunk fel egy wokot, majd benne az olajat.
 3. Dobjuk bele a cukkinit, óvatosan kavargatva süssük 2-3 percig magas lángon. Vigyázzunk, hogy ne törjük össze a cukkinicsíkokat! A sütéskor kapjon egy kis színt a cukkini.
 4. Dobjuk rá a fokhagymát. Fogassuk össze, és süssük együtt fél percig.
 5. Szórjuk rá a borsot, és öntsük rá a halszószt. Szedjük tányérokra.
 6. A wokot újra forrósítsuk fel, tegyünk bele 2 evőkanál olajat. tegyük bele a cukkinivirágokat. Kavargatva 1 percig pirítsuk nagy lángon.
 7. Osszuk szét a virágokat a tányérokon szépen elrendezett cukkinik tetején.
 8. Csurgassunk rá citromlevet.
Tipp: Tálaláskor szolgáljunk fel mellé jázminrizst, vagy frissen sült lepényt illetve kenyeret.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése