2012. július 22., vasárnap

Joghurtos-barackos szelet pászkamorzsával és lila bazsalikomvirággal


Egy nagyon izgalmas és vidám hétvégére emlékeztet ez a sütemény. Az olajzöld levelek kéken gasztroblog szerzője hívott meg egy zempléni hétvégére egy jó kis játék kapcsán. A találkozást leginkább a természetes jelzővel lehetne jellemezni, ugyanis az első pillanattól az utolsóig minden nagyon magától értetődő volt. Nem voltak félreértések és bonyodalmak, csak nyugodt együttlét, amit meg-megfűszerezett egy-egy izgalmas beszélgetés. Biztosan találkozunk még, ez már eldőlt...

A játékot játék követ: most a VKF jubileumi, 50. fordulójának témájához is remekül  illik a recept: az ehető virágok téma kimeríthetetlen és izgalmas világába merülhetünk el, ha a Selectfood blogon megnézzük a hamarosan elkészülő összefoglalót.

A fent említett hétvége első állomása a zempléni Óhuta volt, ahol egy-két pohárka furmint elfogyasztása után elindultunk erdőt járni. A túravezető barátunkra bízva magunkat az újhutai régi vadaskert felé vettük az irányt, ahonnan a Kerek-kőn és a Sólyombércen át István-kút felé igyekeztünk. A szikrázó napsütésben eltöltött gyönyörű napot egy izgalmas vacsorával zártuk, mégpedig egy csodás kilátást nyújtó kertben. A hátizsákokból gyönyörű tányérok, borospoharak, villák és kések kerültek elő. Egy szempillantás alatt gyertyafényes vacsora kerekedett. Nem akartam hinni a szememnek. Ilyen egy tökéletes nap!
 
Az alkalomhoz készített menüsor:

grillezett zöldségek
kolbász
kuszkusz
megycsatni
 házi baguette

 köszmétés labnehtorta
mézes csokoládétorta
zölddiószirupban pácolt sajt

forrásvíz
Karádi-Berger furmint

Már többször készítettem azóta a labnehtortát, amit én csak joghurttortának kereszteltem át. Mindenki el volt ájulva tőle - legalább annyira, amennyire én, amikor először megkóstoltam -, így mindig újabb és újabb pászkacsomagok kerültek a spájzba. Azért kísérleteznem is kellett vele egy kicsit, ugyanis valahogy nem jött össze olyanra az állaga, mint Ágotának azon az estén. Azt hiszem már legalább ötször készült ez alatt a pár hét alatt, ami azért is fordulhat elő még sűrű napok közepette is, mert rendkívül egyszerűen és gyorsan elkészíthető édesség, kevés, egyszerű hozzávalóval: pászka, méz, joghurt, gyümölcs kell hozzá csupán. A variációk száma pedig végtelen. Azt hiszem ezt szeretem benne a legjobban - lehet bele fűszereket tenni, bármilyen gyümölcsöt -, így mindig új és kicsit más. Szerintem nagyon jól mutat rajta a virágszirom, hiszen a fehér felület csak úgy kínálja magát a színes szirmok számára. Fantasztikusan gyönyörű és finom körömvirágszirmokkal, levendulával, de ami még ennél is elképesztőbb: a lila bazsalikom virága. Meglepően hangzik, de a joghurt, a sárgabarack és a lila bazsalikom virága olyan ízharmómiát hoz létre, ami párját ritkítja.

Joghurtos-barackos szelet pászkamorzsával és lila bazsalikomvirággal
Hozzávalók egy 28 cm-es tortaformához
 • 25 dkg pászka, egészen apróra törve
 • 3 ek méz
 • 3 db nagyobb, érett sárgabarack vagy 2 db őszibarack/nektarin, kimagozva és apró kockára vágva
 • 1 liter (2 nagy boboz) joghurt
 • 3 ek barna nádcukor
 1. Béleljünk ki egy szűrőt muszlinnal vagy ritka szövésű konyharuhával, és tegyük egy nagyobb tál fölé. Öntsük bele a joghurtot, és hagyjuk 15 percig kicsöpögni belőle a savót.
 2. A pászkát érdemes a csomagban apróra törni, és csak utána felbontani. (Ezt a trükköt Ágotától lestem el, és nagyon tetszett, így hát megtartottam.) A morzsát szórjuk egy keverőtálba.
 3. A morzsát keverjük össze a mézzel és a kicsöpögött savóval.
 4. Öntsük a pászkaveréket a tortaformába, terítsük szét benne és egyengessük el.
 5. A joghurtot keverjük össze a barackkal, majd öntsük a morzsa tetejére.
 6. A joghurt tetejét szórjuk megnádcukorral.
 7. Tálaláskor szórjunk rá lila bazsalikom-virágot vagy levendulavirágot/körömvirág szirmokat, vagy bármilyen más ehető virágot.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése